Dragii noștri părinți,

Ne-am gândit să vă scriem această scrisoare prin care să vă rugăm să citiți acest ghid înainte să vă trimiteți copilul la studii în străinătate.

Prin intermediul acestei pagini dedicate dumneavoastră dorim să vă explicăm ce implică fiecare etapă premergătoare studiilor în străinătate. Primul obstacol, aplicarea propriu-zisă, este lăsată de cele mai multe ori pe mâna firmelor de profil. Acestea oferă 2 servicii: consultanță și aplicare gratuită la una din facultățile partenere sau aplicare „contra cost“ la o universitate “neparteneră“. Dorim să vă adresați următoarea întrebare: de ce un serviciu este gratuit, iar celălalt nu?

Mai cunoașteți companii, plătitoare de taxe, care oferă servicii gratuite și totuși reușesc să aibă conturile pline? Oare sub această gratuitate nu se ascunde ceva mai mult? Este simplu: dumneavoastră beneficiați de un serviciu gratuit în țară, iar când copilul dumneavoastră primește împrumutul pentru taxa de școlarizare, sume de cel puțin 1.000 € (10 - 20 % din contravaloare împrumutului) pot ajunge în contul firmelor partenere, împrumut pe care copilul dumneavoastră îl va returna după finalizarea studiilor. Pentru a înțelege mai bine lucrurile, trebuie să cunoașteți serviciile pe care aceste firme vi le oferă, și anume: completarea unui profil online cu datele personale, trimiterea documentelor solicitate și bifarea opțiunilor de studiu. Vă sfătuim să citiți și să recitiți întreaga pagină dedicată dumneavoastră.

DE CE SPUNEM LUCRURILOR PE NUME?

Deoarece am trecut prin aceeași experiență pe care copilul dumneavoastră este pe punctul să o înceapă. ”We went down the same road.” Din comoditate, frică de necunoscut, neștiință, împreună cu părinții am decis să lăsăm procesul de aplicare în mâna firmelor de profil. Totuși, acest procedeu poate fi la fel de simplificat și poate deveni mult mai informativ, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră! Global Confederation of Romanian Students este definită ca fiind o ligă studențească care, prin experiențele și cunoștințele fiecăruia, dorește să îi ajute pe cei la început de drum. Preferăm să nu mai “învățăm pe propria piele“. Astfel, pentru a facilita accesul la informație, am deschis o televiziune online numită STUDENTV care emite și pe Facebook emisiuni realizate de colegii noștri din centrele universitare din Europa (sediul principal fiind în Suedia). Aceste informații provin direct de la sursă! Nu mai există “nu am știut!”, ci doar “am ales să nu fiu informat!”. Mai este nevoie să menționăm că suntem 100% independenți politic și nu suntem aserviți anumitor interese din România?

CUM AM REUȘIT PÂNĂ ACUM?

Cu sprijinul companiei AQUA Carpatica care ne-a oferit întregul echipament necesar televiziunii, am reușit să realizăm emisiuni prin care un număr considerabil de elevi și studenți s-au alăturat echipei, atât din România, cât și din străinătate. Și totuși, ca ligă studențească fără susținere “politică“, cum reușim să ne întreținem? Principiul este simplu: am înființat televiziunea pentru ca fiecare student din străinătate să poată beneficia de "Bursele G.C.R.S." . Așadar, fiecare dintre noi contribuim la cheltuielile necesare televiziunii. Desigur, alte donații, mai ales bunuri și servicii, au fost oferite de către sponsorii noștri.

ALEGERI CONDIȚIONATE...?

“Plecarea la facultate“ reprezintă un pas extrem de important, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul dumneavoastră. Însă, alegerea facultății este una dintre cele mai dificile decizii. Pentru a vă oferi sprijin, prin acțiunile noastre, vă explicăm că, din punct de vedere financiar, studiul în străinătate poate deveni mult mai accesibil, uneori fiind chiar mai ușor decât în România. Vă rugăm să analizați și topurile universitare înainte de a lua decizia finală. Urmăriți în cadrul emisiunilor noastre ce părere au românii despre studiile de peste hotare, atât din prisma sistemului de învățământ și a calificărilor/certificărilor internaționale, dar și din prisma ofertelor de muncă („practică” sau „internship“). Dacă balanța înclină în favoarea plecării și vă copleșește frica de „a vă pierde copilul“, nu uitați că o diplomă recunoscută internațional este recunoscută și în România, pe când invers ...încă cercetăm! Iar, dacă vrem o “țară ca afară“ ar fi indicat să știm cum arată aceste meleaguri pe care le considerăm mai dezvoltate și mai benefice, astfel încât să putem dezvolta propriile noastre strategii ce ne vor conduce spre un viitor mai bun.

TAXE, FINANȚARE ȘI “BURSE G.C.R.S.”

Acest ghid dedicat părinților cuprinde informații cu caracter general referitor la studiile în străinătate. Pentru fiecare țară în parte, la rubrica "Consiliere Educațională" avem informații detaliate despre modul de aplicare, pas cu pas. Pentru a afla mai multe detalii și experiențe din fiecare țară în parte vă invităm să urmăriți emisiunile noastre, atât pe pagina de Facebook cât și pe canalul de Youtube. Desigur, vă invităm să ne contactați pentru orice nelămurire pe care o aveți.

TAXE DE ȘCOLARIZARE SAU NU?

Taxe mari - aproximativ 10.000 €/an (de exemplu, în Marea Britanie). Aceste taxe pot fi subvenționate de către guvernul britanic tuturor cetățenilor din U.E., în urma depunerii unei solicitări. Acest împrumut trebuie returnat după angajare.

Taxe reduse - aproximativ 1.000 - 2.000 €/an (de exemplu, Belgia sau Olanda). Studenții români pot beneficia și aici de acest împrumut pentru achitarea taxei de școlarizare, care trebuie returnat după angajare.

Taxe 0 - nu există taxe de școlarizare pentru studenții din U.E (de exemplu, țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia).

FINANȚARE

Condițiile de returnare a împrumutului social sunt diferite de la țară la țară. Ce trebuie să rețineți este că discutăm despre împrumuturi sociale, special concepute pentru studenți. Vom oferi un exemplu pentru Marea Britanie: după terminarea studiilor, la angajare, fostul student va returna banii doar dacă salariul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, i se va retrage automat din salariu (direct de la angajator, la fel ca taxele) 9% din surplusul de peste 21.000 £ . Mai concret, dacă are un venit anual de 22.000 £ , va returna 9% din 1.000 £ , adică 90 £ /AN. Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €). După 25 de ani de la finalizarea studiilor împrumutul se prescrie.

Sursa: https://www.sunderland.ac.uk/about/your-finances/

Mai multe detalii găsiți în acest articol publicat pe website-ul moneysavingexpert.com realizat de un specialist britanic. Principiile de acordare, implicit returnare a împrumuturilor, sunt similare în toate țările care acordă acești bani, cu mici diferențe impuse de legislația țării respective. În Suedia sau Olanda, de exemplu, acești bani se returnează ca procent fix din salariu, între 0.34% - 5%, pe o perioadă de 15 ani.

BURSE UNIVERSITARE

Desigur, există diferite tipuri de burse, fie oferite de către universitate, fie de către instituții din acea țară. Un tip de bursă este acela pentru rezultate excelente într-un anumit domeniu, oferite pentru studenții din țări non-UE sau țări defavorizate. De exemplu, nu există burse de merit pentru toți studenții care au obținut rezultate peste o anumită medie sau 5 burse pentru specializarea respectivă, precum oferă sistemul din România. Verificați pe site-ul universității preferate opțiunile disponibile. Cu toate acestea, există diferite beneficii destinate studenților, menite să îi ajute, precum reduceri la transport (chiar transport gratuit în Olanda), cantină etc.

"BURSE G.C.R.S."

Cândva, un părinte ne-a adresat următoarea întrebare: ”De ce statul respectiv ar oferi atâția bani (căci vorbim de aprox. 1.000 euro lunar, din care 400 euro - chirie, 200 - mâncare, 100 euro - transport și restul bani de buzunar) copilului meu?”

Răspunsul simplu ar fi: deoarece este cetățean al Uniunii Europene (în baza Directivei U.E. 2004/38/EC coroborată cu Directivele EU 64/221/EEC, 68/360/EEC, 72/194/EEC, 73/148/EEC, 75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 90/365/EEC și 93/96/EEC). Adică fix ceea ce nu se învață nici la școală (adică drepturile cetățenilor europeni), ceea ce nu se învăță nici de la televizor și ceea ce nu se găsește nici pe site-urile de specialitate din România.

De-a lungul timpului, am constatat ca Directivele Uniunii Europene menționate mai sus, din păcate, sunt un text anost și de necrezut. Iar cum G.C.R.S. nu vine cu minunea pe loc, adică sticla de ulei și punga de zahăr înainte de alegeri, și cum nu are nici Mercedes-ul din ultima colecție, propovăduind liniștea sufletească cu dorința de a realiza mega-clădiri, adică mai pe scurt, nu dorim să fim aleși pentru a ne îmbogăți, cum nu dorim nici îmbogățirea sufletească, lăsăm ANAF-ul din Olanda (Belastingdienst) să vorbească despre G.C.R.S.

Mai jos vei găsi, în partea stângă, dacă te uiți de pe PC sau prima poză dacă ești pe telefon, o invitație, adică o citație pentru un control, primită de o colegă, o jurnalistă din cadrul STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Dupa cum poți observa, avem o scrisoare primită de o colegă de la o instituție a statului olandez pe data de 26.11.2018 (extrem de important acest amănunt) în care se specifică că pe data de 14.12.2018, adică la aproximativ 2 săptămâni, colega noastră trebuia să prezinte acea lista de documente care fac obiectul controlului.

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat vreo eludare a legilor olandeze, deci nu au emis nici măcar o amendă minimă, așa cum ar fi procedat în mod normal ANAF-ul românesc, ba chiar au rămas impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a-i ajuta pe cât mai mulți. Doada care atestă aspectul legal o regăsiți în următoarea poză care certifica faptul că a noastră colegă primește în continuare banii de la statul olandez (dupa cum se vede din extrasul de cont, pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am spus mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îi primesc dacă îndeplinesc condițiile solicitate prin ”Bursele G.C.R.S.”.

Global Confederation of Romanian Students

Dacă aveai impresia că doar statul olandez a venit la noi în control, iată că și statul german a fost. Poți să te obișnuiești de pe acum cu faptul că nimic nu merge perfect in lumea asta, doar G.C.R.S.-ul 😀 Uite cum am făcut dreptate și am accesat bănuții în Germania, prin 4 pași simpli și rapizi:

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 1: Pe data de 16.12.2021 un coleg a aplicat la BAföG după care este respins.

Pasul 2: G.C.R.S. face plângere. Ne cunoaștem drepturile și ne-am propus să luptăm pentru dreptatea noastră.

Pasul 3: ANAF-ul german, adică Finanzamt, vine în control pe data de 22.10.2021 la G.C.R.S.

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 4: ANAF-ul german ne dă dreptate și îl pune în drepturi pe colegul nostru.

Global Confederation of Romanian Students

CU ALTE CUVINTE, CELE MAI AVIZATE PĂRERI PRIVIND LEGALITATEA ACȚIUNILOR G.C.R.S., "ȘI-AU SPUS CUVÂNTUL".

Majoritatea website-urile îți povestesc ce sunt lucrurile pe care ei le fac sau le prezintă, doar că noi tot timpul facem lucrurile altfel. Prin urmare, îți prezentăm ce nu sunt acești bani. ​

Pentru că mulți ne întreabă și mai ales, se întreabă, câți bani au de returnat după ce termină programul de studiu dacă primesc acești bani de la statele unde studiază, venim cu un caz concret al unui coleg din Suedia. Acest coleg a beneficiat de suma maximă de bani oferită pentru cei 6 ani de studii. Deci, a beneficiat de 1.100 euro x 12 luni/an x 6 ani = 79.200 euro.

După absolvire, și-a găsit un job în domeniul studiat, remunerat cu un salariu de aproximativ 3.500 euro pe lună (salariul net, în mână). Deoarece trebuie să returneze banii primiți pe durata studiului, primește o factura la fiecare 3 luni în valoare de 1.823 sek (corone suedeze), adica aprox 180 euro. Deci, trebuie să returneze 180 euro din 3 în 3 luni, în condițiile în care venitul pentru cele 3 luni este de 3 x 3.500 euro= 10.500 euro. Dacă este avantajos sau nu, vă lăsăm să decideți, dar mai venim cu un exemplu...

După cum spuneam, suma maximă de care poți beneficia în Suedia este de 79.200 euro. Hai să vedem care sunt cheltuielile pe durata celor 6 ani: 500 euro chirie + 200 euro mâncare lunar , adică 700x10x6=42.000 euro.

Deci, teoretic, tu poți economisi pe durata studiilor: 79.200 - 42.000 = 37.200 euro.

Dacă decizi să îți cumperi o mașină în leasing cu cei 37.200 euro deoarece vei avea un salariu de 3.500 euro/lună, cu siguranță nu vei avea rata leasingului de 180 euro la 3 luni (60 euro / lună).

Global Confederation of Romanian Student

Cu alte cuvinte, sunt cei mai ieftini bani de pe piață și nu trebuie să te gândești la ei ca un împrumut, cum tind să facă părinții noștri, pentru că acești bani sunt gândiți nu pentru a fi recuperați de către state, ci să își facă publicitate ca în situația în care îți place să lucrezi în țara în care ai studiat, să o faci liniștit. Pe ei îi intersează să îți impoziteze, în mod normal, salariul de inginer, IT, medic, jurist sau ce altă specializare ai tu dar să își dezvolte și țara lor și prin aportul tău, nu să recupereze acești bani. Putem spune că sunt bani din bugetul de publicitate. Nu ai nicio altă obligație dacă îi primești. Nu ești obligat să rămâi în țara care ți-a finanțat studiile. Niciun stat nu poate să recunoască că acești bani sunt gândiți să atragă creiere pentru că ar intra în conflic diplomatic cu celălalte țări, așa că maschează totul sub acest aspect al "împrumutului".

Niciun stat nu poate să recunoască că acești bani sunt gândiți să atragă creiere pentru că ar intra în conflic diplomatic cu celălalte țări, așa că maschează totul sub acest aspect al "împrumutului".

Acum, dacă faceți un calcul simplu, 79,200 : 60 euro/lună reiese că aveți o datorie care se întinde pe 1.320 luni, adică 110 ani. Ei bine, aproximativ 60% din sumă se prescrie, adică nu mai trebuie restituită de voi, odată ce ai absolvit programul de studiu pentru care ai solicitat finațarea (adică ai obținut diploma de licență/masterat, din simplul motiv că așa sunt regulile). Mai mult, cei 40% care rămân de înapoiat se vor restitui în maxim 15 ani. Dacă în cei 15 ani ai restuit doar 3.000 euro pentru că ai avut un salariu relativ mic, restul banilor care mai rămân, se prescriu și ei.

În mod normal, se restuie undeva la sub 10% din toată suma. Repetăm, ținta nu este să restitui banii, ci să îți aduci aportul la dezvoltarea țării respective, dacă decizi să rămâi acolo, (deși nu esti obligat), atât prin munca pe care o prestezi în țara respectivă, ci si prin plata impozitelor aferente fiecărui angajat din țara respectivă. Nu sunt taxe în plus. Repetăm, nu îl priviți ca pe un împrumut, ci ca pe o publicitate a țărilor respective.

Condițiile de returnare a împrumutului sunt diferite de la țară la țară. Ce trebuie să rețineți este că discutăm despre împrumuturi sociale, special concepute pentru studenți. Vom oferi un exemplu pentru Marea Britanie: după terminarea studiilor, la angajare, fostul student va returna banii doar dacă salariul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, i se va retrage automat din salariu (direct de la angajator, la fel ca taxele) 9% din surplusul de peste 21.000 £ . Mai concret, dacă are un venit anual de 22.000 £ , va returna 9% din 1.000 £ , adică 90 £ /AN.

Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €).

Cum funcționează? În ce constă jobul?

Pentru a exemplifica cum se implementează acest concept, prezentăm cazul Suediei (sediul nostru se află în Suedia, iar noi studiem aici și de cel puțin 5 ani beneficiem de aceste sume de bani oferite de către statul suedez):

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1919, suedezii și-au dat seama că, pentru a fi o putere economică cu un sistem de învățământ la fel de puternic, trebuie să ofere susținere financiară celor care merg la facultate. Astfel, din acel moment și până în zilele noastre, absolut toți studenții care urmează studii în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții, pot primi suma de aproximativ 1.100 euro lunar + aprox. 60% din contravaloarea chiriei, care este suficientă pentru a acopericheltuielile lunare (chirie - aprox. 400 euro, mâncare - aprox. 200 euro, transport - aprox. 100 euro și bani de buzunar - aprox. 600 euro).

Prin urmare, pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;

2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;

3. să desfășori activități într-un O.N.G., să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV;

Dacă la primele două puncte totul este clar, în ceea ce privește punctul 3, am simțit nevoia unei platforme care să faciliteze intrarea studenților români în acest sistem. Astfel, am creat G.C.R.S., un O.N.G. înregistrat în Suedia, în care putem activa cu toții!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum menționam mai sus, și alte state oferă aceste sume de bani. Poți găsi lista statelor care oferă acești bani puțin mai jos. Totuși, aceste sume diferă de la stat la stat, în funcție de necesarul calculat de autoritățile statului respectiv pentru un student.

*Am decis ca diseminarea acestor informații către tine să fie misiunea noastră, pentru ca tu să poți face o alegere informată atunci când decizi unde mergi la facultate sau masterat.

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Ce legătură are cu Olanda?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1973, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Olanda au fost fuzionate sub numele de Centrale Directie Studiefinanciering (CDS) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

De asemenea, avem colegi care desfășoară activități în stațiile locale universitare ale STUDENTV din Olanda și care primesc acești bani. Ai alăturat decizia DUO.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Ce legătură are cu Danemarca?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1970, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Danemarca au fost fuzionate sub numele de Statens Uddannelsesstøtte (SU) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară.

Ai alăturat decizia acordării acestor bani și planul de plată ale unui student român care studiază în această țară.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum se poate constata în poza alaturată, pentru a beneficia de acești bani este obligatoriu să muncești, în paralel cu studiile, un anumit număr de ore pe săptămână (între 10 - 20, depinde de țară). Contractul de colaborare cu STUDENTV va fi acordat îndeplinind exact aceste condiții. Cu alte cuvinte, dacă îți vei dorești un alt part-time job, vei avea alte emoții: 1. Dacă există situații când nu îndeplinești numărul solicitat de ore de muncă săptămânală (ești răcit) 2. Dacă îți pierzi jobul și nu găsești altul în timp util, poți pierde acești bani.

Ce legătură are cu Marea Britanie?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1989, s-au pus bazele Student Loans Company (SLC) în Marea Britanie și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele Student loans and grants. Aveți mai jos atât Desfășurătorul Tuition Fee Loan-ului, într-un caz concret, cât și Desfășurătorului pentru Maintanance Loan care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Același principiu se aplică și în Marea Britanie, cu condiția că trebuie să fii rezident în U.K. înaintea începerii anului academic. Concret: la jumătatea lunii august să ai contract de chirie, dar și restul documentelor în Regatul Unit, chiar dacă vei începe facultatea la 1 septembrie sau la 1 octombie. Trebuie deja să fii rezident în luna decembrie, dacă studiile încep în ianuarie.

Atenție! Nefiind rezident înainte de începerea anului universitar cu cel puțin o lună, anulează restul condițiilor care crezi tu că te-ar califica pentru împrumutul de întreținere. Este obligatoriu să porți discuția cu echipa G.C.R.S. încă din luna iulie deoarece mai sunt și alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinești.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

TOTUL SĂ FIE LEGAL !!!

După cum ai vazut mai sus, discutăm despre combinația a 10 Directive ale U.E. plus legislația națională din această țară. Mai jos vei descoperi câteva aspecte pe care trebuie să le înțelegi, dar să ți le și însușești.

După cum constați, ei vor analiza fiecare fraudă. Prin urmare, cine nu își face taskurile pleacă automat din G.C.R.S. deoarece nu vrem să riscăm o blocare a tuturor pentru că unul nu își face treaba.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Student

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat vreo eludare a legilor olandeze, deci nu au emis nici măcar o amendă minimă, așa cum ar fi procedat în mod normal ANAF-ul românesc, ba chiar au rămas impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a-i ajuta pe cât mai mulți. Doada care atestă aspectul legal o regăsiți în următoarea poză care atestă faptul că a noastră colegă primește în continuare banii de la statul olandez (dupa cum se vede din extrasul de cont, pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am spus mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îi primesc dacă îndeplinesc condițiile solicitate prin ”Bursele G.C.R.S.”.

DESPRE CHIRIE / CAZARE

CĂMINE STUDENȚEȘTI

Un prim sfat este să începeți căutarea prin a verifica pe site-ul universității recomandările lor privind chiria. Puteți găsi și pe pagina noastră, la fiecare universitate, sfaturi despre cazare. Politica privind chiria depinde de la o țară la alta dar, spre deosebire de România, căminele pentru studenți aparțin și sunt în administrația ligilor studențești. Locurile, mai ales din marile centre universitare, sunt rezervate: studenților dinafara U.E. care plătesc taxe de școlarizare mult mai mari, studenților cu cetățenia acelui stat sau studenților temporari (de exemplu, programul Erasmus). Altfel spus, este recomandat să verificați condițiile și procesul de aplicare, șansele reale de a obține un loc în cămin, și să luați în calcul și alte opțiuni.

CASE STUDENȚEȘTI

Sunt foarte comune casele studențești. Adică acele case care aparțin persoanelor fizice, construite special acestui scop, și le închiriază studenților (fie direct unui grup format, ori individual). Acestea se găsesc la anunțuri chirii, pe site-urile de specialitate sau pot să aparțină unor companii. Fiecare student are camera proprie, iar spațiile precum bucătăria, grupul sanitar ori living-roomul sunt comune. Pentru a vă ușura munca, luați legătura cu ambasadorii noștri din acel centru pentru a vă îndruma spre cea mai bună alegere.

ÎNCHIRIAȚI DE LA CETĂȚENII ȚĂRII RESPECTIVE

Nu așteptați mult ca primele variante să fie cu noroc! Noi vă recomandăm, în paralel, să cautați chirii pe piața liberă, prin intermediul site-urilor de specialitate. Încercați să închiriați de la persoanele care au naționalitatea țării în care copilul dumneavoastră va studia. Pot să fie apartamente sau case, atât în oraș, cât și în afara orașului. Trebuie analizate detaliile din punct de vedere al costului, al siguranței, cât și al timpului de transport. Se poate întâmpla ca o opțiune mai bună să fie o chirie în centru (scumpă), la marginea orașului (vedeți secțiunea No-go zones) sau în localitățile vecine (la 20-30 minute cu un mijloc de transport). Și nu, nu vă faceți griji în privința transportului în afara localității. Sistemul de transport este foarte bine pus la punct, putând să verificați și orarul acestora online.

EVITAȚI PROPRIETARII CU NUME “UȘOR EXOTICE“

În multe din centrele universitare există pe piață și anunțuri cu case care nu există în realitate, mai ales în centru și la un preț extrem de bun, dar cu proprietari cu nume “exotice“, care vă cer cel puțin 2 chirii în avans și transferate într-un cont dintr-o altă țară. Adică, atenție la fraude! Atenție și la chiriile la mâna a doua! O casă cu 7 camere poate fi închiriată de o familie cu 4 copii, care împart toți 1-2 camere, iar din restul camerelor, închiriate la prețuri mult mai mari, să achite restul chiriei, dar și să rămână cu un profit considerabil. Chiar dacă există contract cu acest “proprietar” (căci în fapt și el este tot chiriaș, dar la prima mână), în cazul unui control, copilul dumneavoastră poate fi dat afară deoarece va avea un contract la “mâna a doua” încheiat cu un alt chiriaș, și nu direct cu proprietarul acelui spațiu locativ. O casă suprapopulată nu este în conformitate cu legislația! Contractul de închiriere este foarte important căci face dovada locuirii în țara respectivă și este necesar obținerii cardului de identitate. Un sfat pe care vi-l propunem este să solicitați o convorbire pe Skype, în format video, să vedeți persoana cu care urmează să semnați un contract, să solicitați să vă arate casa, astfel încât să încercați să “simțiți“ acea persoană. De asemenea, vă recomandăm să amânați plata chiriei până când vedeți spațiul locativ și semnați contractul. Găsirea unei chirii este încă un aspect care ține de perseverență, dar și de noroc. Deși nu dispunem de o soluție propice găsirii unui spațiu de locuit, vă punem la dispoziție resursele și oamenii de care dispunem pentru a vă ajuta.

PROCESUL DE APLICARE / LATE APPLICATION

CÂND SE APLICĂ PENTRU STUDII?

În primul semestru al clasei a XII-a copilul dumneavoastră trebuie să își facă un cont și să depună cererea de aplicare la centrul de aplicări online din țara în care dorește să studieze. Prima perioadă de aplicare la universitățile din străinătate începe în lunile septembrie - octombrie și se încheie în luna ianuarie. În această perioadă cele mai bune universități deja își selectează viitorii studenți. Termenul limită pentru a depune toate documentele diferă de la o țară la alta (de exemplu, în funcție de când începe anul academic: august, septembrie sau octombrie) și este în general la sfârșitul lunii ianuarie, sau iunie, respectiv începutul lunii iulie. Aceasta este perioada în care copilul dumneavoastră va susține examenul de Bacalaureat. De aceea, pentru a avea mai multe șanse de a fi acceptat la o universitate foarte bună, vă recomandăm să verificați din timp care este termenul limită și să faceți demersurile necesare pentru a susține examenul mai devreme, adică în sesiunea destinată olimpicilor și celor care doresc să studieze în străinătate, pentru a putea finaliza dosarul necesar înscrierii. De asemenea, în majoritatea țărilor există opțiunea denumită „Conditional Offer” ce presupune ca viitorul student să atingă cerințele prevăzute în această „ofertă”, de exemplu: media peste 9 în examenul de Bacalaureat și nivelul B2 la Limba Engleză.

Vă sfătuim să fiți cât se poate de realiști în privința așteptărilor de la bacalaureat și să verificați cerințele de admitere. De exemplu, pentru un profil de Business se poate să vi se ceară un anumit nivel de matematică și, dacă ați absolvit un profil uman, se poate să nu fiți eligibili. Selectați mai multe opțiuni (între 5 și 20, depinzând de țara/sistemul respectiv) pentru a mări șansele de reușită. Pentru validarea înscrierii, unele țări/sisteme solicită o taxă de procesare a documentației, pe când altele (țările în care învățământul este gratuit pentru cetățenii U.E.) solicită trimiterea unui document de identitate pentru verificarea cetățeniei.

Pe acest link de pe site-ul Ministerului Educației din România, veți descoperi că este posibilă, dar și necesară, o astfel de măsură pentru a fi admis în prima rundă de aplicare la programele de top ale celor mai bune universități. Dacă deja aveți toate documentele, adică copilul dumneavoastră este la o facultate în România și dorește să plece în străinătate pentru a începe o altă facultate sau un program de master, acum este momentul oportun să aplice.

DOCUMENTE NECESARE

Copie (autentificată) a cărții de identitate: o copie xerox a cărții de identitate, pe care fie unul din părinți, fie un profesor ori un prieten, va certifica că acea copie este conformă cu originalul.

Foaia matricolă: în prima fază se va trimite foaia matricolă din clasele IX-XII (clasa a XII-a primul semestru), urmând ca la sfârșitul semestrului să se trimită documentul complet.

Diploma de la bacalaureat: se va trimite imediat după ce aceasta este disponibilă.

Rezultatul de la testarea lingvistică: în funcție de test, rezultatul poate să fie trimis de către evaluatori direct la universitatea/centrul indicat sau va fi trimis de către elev. Dacă elevul a obținut calificativul B2 la proba orală de limba engleză (la toate probele acestei evaluări), la anumite universități, nu mai este necesară susținerea unei alte testări, precum TOEFL, IELTS ori Cambridge.

Scrisori de recomandare de la profesori sau angajatori, la anumite universități. Uneori, însuși profesorul trebuie să trimită scrisoarea de recomandare pentru a evita orice suspiciune de fraudă.

Alte documente pot fi solicitate în funcție de cerințele programului respectiv.

ATENȚIE! Documentele care nu sunt în limba engleză (ori limba specificată de către instituțiile solicitante) trebuie traduse de către un traducător autorizat și legalizate de către un notar. E indicat ca documentul trimis să conțină copie după original, dar și traducerea. Știm că legalizarea presupune și atașarea originalului, dar vă recomandăm să scanați documentul întreg, nu doar traducerea. Modul de trimitere a documentelor diferă: acestea fie se trimit prin poștă (având în vedere termenul limită, luați în calcul și timpul necesar curieratului) ori se încarcă în contul aplicantului la secțiunea “Documente” sau chiar prin e-mail.

După finalizarea examenului de bacalaureat/licență, este important să solicitați documentele cât mai repede, deoarece mai aveți un pas de făcut înainte de a finaliza înscrierea și cu toții dorim să vă încadrați din punct de vedere a timpului.

Dacă admiterea nu este un una clasică, ci constă într-un interviu și evaluarea portofoliului, vă rugăm să urmăriți cu atenție solicitările respective.

REZULTATELE?

Rezultatele sunt disponibile în funcție de runda de înscriere, astfel: pentru prima rundă de înscriere, încheiată în luna ianuarie, rezultatele preliminare se vor afișa în luna aprilie, iar pentru runda a doua de înscriere, din perioada martie-aprilie, afișarea are loc în luna iulie. Nu uitați să confirmați sau refuzați locurile care v-au fost atribuite, conform instrucțiunilor pe care le veți primi atât prin email cât și pe contul centrului de aplicație.

TOTUL MAI SIMPLIFICAT.

Poate pare un proces complicat la prima vedere, însă pe site-ul nostru avem o secțiune cu informații despre studii pentru fiecare țară în parte. Mai mult decât atât, am pus la dispoziția colegilor noștri un model (poze) cu procesul de înscriere, pas cu pas. Dacă nu sunteți siguri că ați completat înscrierea corect sau aveți întrebări, puteți să ne apelați cu încredere. De asemenea, vă încurajăm să aderați și la grupul de Facebook destinat studiilor în această țară: Studenții Romani din (numele țării) - Global Confederation of Romanian Students. Sigur se vor găsi colegi G.C.R.S. sau alți studenți români care au mai trecut prin aceleași etape și care au avut aceleași nelămuriri și care vă vor răspunde cu drag întrebărilor dumneavoastră.

ALTERNATIVE…

Majoritatea universităților organizează mai multe sesiuni de înscriere. Următoarea sesiune are loc în perioada martie - aprilie și poate oferi locurile neocupate în prima sesiune, poate fi destinată cetățenilor din U.E. care nu au nevoie de viză pentru a studia în țările respective sau poate fi chiar singura sesiune în care aplicația este disponibilă pentru acel program. Depinde de fiecare facultate/departament cum se organizează. Așadar, este bine să vă faceți un program îndată ce știți unde dorește copilul dumneavoastră să studieze. Este foarte important să își facă acel cont pe site-ul centralizat și să completeze înscrierea. Unele programe/facultăți pot să facă un compromis în privința termenului pentru trimiterea documentelor, însă nu și în privința termenului limită pentru înscriere. Tot această rundă de înscriere este destinată și studenților care doresc să aplice pentru un program de master, însă nu au susținut încă licența.

LATE APPLICATION

Fiecare facultate încearcă să ocupe locurile disponibile în primele două sesiuni de înscriere. Însă, dacă mai există locuri libere, pot să mențină deschisă perioada de înscriere după finalizarea celei de-a doua sesiuni. Această opțiune se numește late application (înscriere târzie) și apare marcată ca fiind disponibilă pentru înscriere pe site-ul centralizat. De asemenea, departamentele / pagina programului respectiv de studiu afișează, în general, statutul curent, adică „deschis” sau „închis” pentru înscriere. Atenție! Nu toate programele au această opțiune, ci doar cele care mai au locuri disponibile. Așadar, vă recomandăm să nu vă bazați în totalitate pe această sesiune. În aceeași măsură, în unele țări, înscrierea se poate realiza oricând în timpul clasei a XII-a, inclusiv în luna august, adică cu câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor. De aceea, cel mai prețios sfat pe care putem să vi-l oferim este acela de a vă documenta din timp.

ULTIMA PERIOADA DE LATE (-LATE) APPLICATION

Există universități care, după toate aceste etape, trimit delegați în România pentru a recruta, în baza unui interviu, viitorii studenți. Interviul este programat în aceeași zi și se primesc rezultatele pe loc. Studenții rămân cu 1-2 săptămâni la dispoziție pentru a se pregăti de plecarea la studii în străinătate. După toate cele explicate mai sus, vă adresăm următoarea întrebare: ce fel de universități admit studenții pe loc, indiferent dacă, de exemplu, au sau nu un certificat de atestare lingvistică (adică indiferent dacă pricep și pot să se exprime în limba de predare a acelor cursuri)?

Echipa noastră a găsit un răspuns în presa din străinătate, preluat și de MEDIAFAX, sub titlul „Şase universităţi britanice, avertizate să renunțe la reclama falsă. Sunt acuzate că dezinformează studenții / Mesajele nepotrivite pe care le-au transmis”. Interesant este și faptul ca au aceeași taxă de școlarizare precum universitățile de top, de aproximativ 10.000 £ /an. Deci, mare grijă la “universitățile partenere“ ale acelor firme extrem de binevoitoare. Verificați topurile internaționale, nu listele de universități partenere care te mai admit pe loc, fix acum, în ceasul al 13-lea.

DUPĂ ABSOLVIRE

JOB

Absolvirea studiilor este un moment mult așteptat pentru toată lumea. Studenția s-a încheiat și urmează lupta pentru găsirea job-ului perfect. Conform unui raport al Agenției de Statistică pentru Studii Superioare din Marea Britanie, pentru anul 2014 - 2015, 90% din absolvenți și-au găsit job în maxim 6 luni de la finalizarea studiilor. De asemenea, având o diplomă, înseamnă că pe parcursul vieții de muncă veți câștiga mai mult decât persoanele care nu dispun de o astfel de diplomă. În Marea Britanie cei care au studii superioare au un câștig anual mediu de aproximativ 31.000£, comparativ cu cei fără studii care au un venit de aproximativ 21.000 £ , studiile pe termen lung reprezentând un avantaj considerabil. Cu cât CV-ul este mai bogat, dar și abilitățile practice mai dezvoltate, cu atât șansele de a obține un job mai bine plătit sunt mai mari. Universitățile din străinătate sunt concentrate pe dezvoltarea studentului și oferă diferite metode de “a pune teoria în practică”, precum: un semestru de internship inclus în programul de studiu sau perioade de îndrumare profesională, tocmai pentru a le fi mai ușor să își găsească un job. Mai mult, au diferite cursuri practice, conduse de un personal calificat de consiliere, despre completarea unui CV, despre cum să faci față cu brio unui interviu sau despre cum poți lua legătura cu agențiile care se ocupă de recrutare.

ȘI MAI MULTE STUDII…?

Mulți studenți se întreabă ce fac în perioada imediat următoare absolvirii, mai ales dacă nu își găsesc job în prima săptămână. Adeseori își iau un job oarecare pentru a se putea întreține până găsesc job-ul dorit în domeniul lor de studiu sau se întorc acasă, fiind ajutați de către părinți. Unele țări oferă suport complet pentru studenți, de exemplu, Suedia: tinerii au dreptul de a beneficia de împrumutul studențesc de întreținere maxim 6 ani (în condițiile în care un program de licență urmat de un masterat durează 4 - 5 ani). Astfel, după absolvire, studenții se mai înscriu la cursuri de specializare, timp în care nu doar studiază, dar își și caută un job, neavând niciun stres financiar.

DOCTORAT?

Un număr considerabil de studenți decid să urmeze programe de doctorat, urmând apoi o carieră în mediul academic. Finanțarea diferă de la o țară la alta, de exemplu: în Suedia un doctorand primește salariu de aproximativ 2.000 - 2.600 €/lunar, în U.K. doctorandul câștigă între 15.000 - 18.000 £ /an, iar în Olanda ajunge la 50.000 €/an.

PE CONT PROPRIU

Alți absolvenți optează pentru înființarea propriei companii, devenind astfel proprii lor angajați. Există multe programe de susținere a tinerilor antreprenori, uneori inclusiv scutiri de taxe în primii ani de existență a companiei sau “incubatoare de afaceri”, unde tinerii începători beneficiază de spații complet utilate gratuit sau cu o reducere considerabilă la chirie. Încă din timpul facultății, studenții pot participa la diferite competiții cu premii semnificative, mai ales în bani, extrem de folositori pentru inițierea afacerii.

PRACTICĂ / INTERNSHIP

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ

Unii studenți de la universitățile din România aleg să studieze un semestru în străinătate, prin programul finanțat numit Erasmus. Această posibilitate o au și dacă studiază la o universitate în străinătate, ba chiar sunt încurajați să se înscrie pentru un astfel de semestru. De asemenea, dacă au dreptul la acel împrumut de întreținere vor beneficia de bani (incluzând o sumă extra) pentru a reuși să se întrețină și în țara aleasă pentru câteva luni de “experimentare”. Această opțiune nu este destinată pentru deprinderea abilităților practice, ci mai degrabă reprezentă un schimb de experiență cultural.

INTERNSHIP

Cei mai mulți studenți își motivează alegerea de a studia în străinătate astfel: universitățile sunt axate pe partea practică, tinerii au oportunități de internship în timpul facultății și șansele de a găsi un job în domeniul studiat după absolvire devin mai mari. Aproximativ 90% din programele de studiu din țările vestice au incluse internship-uri (perioada de practică) ca parte din programul de studiu, fiind notat cu credite necesare absolvirii. Universitățile au colaborări cu diferite companii/ONG-uri pentru ca studenții să facă practică cu scopul ca, la absolvire, aceștia să aibă experiență și să fie mai bine pregătiți pentru a se integra pe piața muncii. Majoritatea studenților se declară mulțumiți de cunoștințele deprinse în această perioadă, atât din perspectiva punerii cunoștințelor teoretice în practică, cât și din perspectiva adaptării într-un colectiv. Internship-ul are o durată medie de 3 luni, nu se solicită experiență, programul este full-time, flexibil sau part-time și este de cele mai multe ori neplătit. Studentul poate să aleagă, dacă dorește, să aplice pentru internship în cadrul unei companii, unui ONG internațional sau în cadrul unei ambasade (exemplu: dacă studiază în Olanda, poate să efectueze acest internship în cadrul Ambasadei României în Olanda sau să revină în țară în cadrul Ambasadei Olandei în România).

PRACTICĂ

Stagiile de practică sunt destinate studenților care doresc să deprindă experiență într-o companie. Durata practicii este, de obicei, de 30 zile lucrătoare și, cu excepția unor programe finanțate cu fonduri U.E., această experiență nu este plătită. În general, stagiul de practică are loc la o companie locală sau este, în fapt, un proiect în cadrul facultății, unde nu se cere experiență, dar se oferă credite.

TRAINEE

Este destinat studenților, absolvenților, dar și angajaților (ca prim stagiu în carieră). Se desfășoară într-o companie locală, națională sau internațională, poate dura 1 - 2 ani și se oferă salariu (plus asigurare medicală, concediu plătit și alte bonus-uri). La recrutare se ține cont de experiență (de exemplu, un internship).

SE POT FACE ECONOMII?

CHIRIE

Există țări precum Suedia care, pe lângă acei 10.000 €/an, sprijină studenții care au venituri mici cu o reducere de 60% din contravaloarea chiriei. Concret, dacă studentul plătește o chirie mică (aproximativ 400 €) poate beneficia de această reducere. În schimb, dacă studentul plătește 1.000 € lunar pentru chirie, este clar că are venituri mari, deci își permite puțin lux și nu va mai fi sprijinit în acest sens de către stat. Prețurile cele mai ridicate sunt în orașele mari, iar puțin mai departe de aglomerația urbană, adică în localitățile limitrofe, prețurile chiriilor sunt mult mai accesibile. Depinde de fiecare student în parte ce stil de viață își dorește și permite.

TRANSPORT

Studenții beneficiază de reducere pentru abonamentul la transport în baza cardului de student. Sunt diferite opțiuni pentru abonamente, precum: abonament pentru 24 ore, pentru un oraș ori întregul județ etc. Acestea sunt valabile pentru toate mijloacele de transport în comun (tren, metrou, autobuz), însă nu și pentru companiile private. În Olanda, studenții care îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de împrumutul de întreținere, au dreptul și la transport gratuit. În țările nordice, dar și în Olanda sau Belgia, bicicleta este cel mai bun prieten al unui student deoarece în orașe, de cele mai multe ori, distanța de la facultate la cămin se parcurge cel mai repede cu bicicleta. Un plus bine venit este reprezentat și de acele minute de activitate fizică zilnic recomandată. Bicicletele se pot achiziționa și second-hand, de la studenții mai mari care pleacă și postează anunțuri pe grupurile locale de pe Facebook. La fel se procedează și cu mobila și alte lucruri necesare unui student (ex. cărți, boxe, aparatură electrocasnică etc.)

CARD BANCAR VISA

ATENȚIE! Cu siguranță copilul dumneavoastră va avea nevoie de susținere financiară în primele luni în străinătate, însă cum puteți să-i trimiteți bani, fără extra comisioane? Cea mai avantajoasă metodă este aceea de a solicita un card VISA (neapărat VISA, nu Visa Electron) emis de o banca din România, aferent unui cont în RON. Vă recomandăm să schimbați banca dacă nu aveți această opțiune. Motivul este următorul: dumneavoastră veți depune lei în acel cont, iar în străinătate copilul dumneavoastră va putea folosi cardul oriunde (magazine sau plăți online), fără să plătească comisioane extra pentru conversia monedei. Nu are sens să depuneți euro în acel cont (mai ales dacă salariul dumneavoastră este în lei), pierzând astfel la tranzacție. Având card VISA nu este necesar ca pentru plata chiriei să retragă banii de la un bancomat și să plătească astfel comisioane de operare (care sunt destul de ridicate). Poate să extragă cash din contul lui din România la orice supermarket din străinătate, adică să cumpere un kg de mere și să solicite de la casierie o anumită sumă cash (sumele maxime diferă în funcție de politica magazinului respectiv). Se poate să fie nevoie de mai multe ture de cumpărături pentru a extrage contravaloarea chiriei, însă va economisi considerabil.

MÂNCAREA

Un aspect extrem de important este alimentația. Cea mai economică opțiune este pregătirea meselor acasă. De exemplu, cina poate fi gătită într-o cantitate mai mare astfel încât să asigure și masa de prânz pentru a doua zi. Aici, ca părinte, ar fi util să oferiți câteva sfaturi practice copiilor dumneavoastră înainte de a pleca la studii. Magazinele au oferte extrem de avantajoase în fiecare săptămână care pot fi consultate și online, astfel încât, vizitând 2-3 magazine săptămânal, copilul dumneavoastră poate găti meniuri diverse la prețuri extrem de accesibile. Cardurile de fidelitate se eliberează în baza cardului de identitate din țara respectivă, așa că nu întârziați cu aplicația. Desigur, ligile (cantinele) studențești oferă meniuri (mese gătite, nu doar sandwich-uri) de o bună calitate și un preț accesibil studenților. Gătitul împreună cu colegii de cămin/apartament sau semi-preparatele sunt alte opțiuni.

DESTINAȚII CLASICE

“DESTINAȚII CLASICE “

La ce ne referim când spunem “destinații clasice“? Ne referim la acele țări, dar mai ales universități unde acei viitori studenți, indeciși în momentul consultanței, au fost îndrumați să se înscrie. După cum v-ați dat seama până acum, țări precum Marea Britanie au o adevărată industrie universitară și sunt într-o luptă acerbă de recrutare a studenților: târguri de universități, înscriere “pe loc“, ignorarea cerințelor generale de limba engleză, totul contra taxei de școlarizare de aproximativ 10.000 £/an. Pentru a atrage cât mai mulți studenți, agențiile beneficiază de un comision extra pentru fiecare student trimis la o anumită universitate. Adică dumneavoastră nu veți plăti doar taxa de consultanță ci, după aprobarea împrumutului de școlarizare, copilul dumneavoastră, mascat sub acel împrumut, va oferi poate încă 10 - 20% din acea sumă agenției care a facilitat înscrierea. Ținta noastră este aceea de a vă determina să alegeți informat universitatea care își va pune amprenta asupra viitorului copilului dumneavoastră, din absolut toate punctele de vedere. Aveți la dispoziție site-ul nostru, dar verificați prestigiul universității și din alte surse, diferite de site-urile lor.

Chiar dacă sună frumos pentru vecini sau rude că aveți copilul la studii în Marea Britanie, pentru angajatori sau universitățile de prestigiu, unde aceștia vor să meargă la masterat, o diplomă de la o universitate slab cotată nu va da rezultatele dorite. Dacă aveți nenorocul să nimeriți la o universitate slabă, este similar cu a vă trimite copilul la Universitatea din Caracal sau Băile Felix în România. Deci mare atenție când alegeți universitățile din "lista de partenere". Nicidecum nu vă trimiteți copilul la studii fără informații sau bazându-vă pe spusele altora. Asigurați-vă că este o opțiune potrivită pentru copilul dumneavoastră. Chiar și singuri, puteți să vă înscrieți la orice universitate doriți. Găsiți informații despre procesul de înscriere atât pe site-ul nostru, cât și pe paginile universităților. Controlul asupra viitorul copilului se află în mâinile dumneavoastră!

CUM ÎNCEPEM CĂUTAREA?

Porniți de la domeniul în care copilul dumneavoastră dorește să își construiască cariera. Căutați cele mai bune programe pentru acel domeniu din Europa, dar și de pe alte continente. Limba de studiu poate fi un criteriu de selecție. Luați în considerare criteriul financiar: în ce măsură puteți să vă finanțați copilul? De exemplu, dacă optează pentru MIT (Massachusetts Institute of Technology, S.U.A., desemnată cea mai bună universitate din lume), unde cerințele de studiu sunt foarte ridicate iar copilul dumneavoastră va trebui, concomitent, să lucreze part-time pentru a-și acoperi cheltuielile, se poate ca rezultatele să nu fie conform așteptărilor. Dacă optează pentru o universitate cu cerințe mai slabe unde are timp suficient și pentru un part-time job, analizați rezultatele educaționale și opțiunile de dezvoltare profesională. Dacă puteți să acoperiți parțial cheltuielile, restul fiind acoperite printr-un împrumut special de cheltuieli destinat studenților, se poate să luați în calcul universitățile de top din țările care acordă astfel de împrumuturi. Luați în calcul și stilul de viață, dar și preferințele meteorologice. Vă încurajăm să ne apelați sau să ne urmăriți emisiunile pentru a afla mai multe informații despre fiecare țara, dar și universitate, în parte.

CONCLUZIA

Sperăm că v-am intrigat până acum. Vă reamintim că suntem o ligă studențească, înființată de studenți care s-au lovit de toate problemele enumerate pe această pagină și care au decis să îi ajute pe elevii/studenții care vor să pășească în străinătate, însă au diferite temeri. De aceea, toate informațiile pe care noi le oferim sunt gratuite, afișăm public procedura de înscriere la universitate și încurajăm viitorii studenți să se înscrie singuri. Desigur, vă stăm oricând la dispoziție dacă aveți întrebări. Așa cum veți constata pe fiecare pagină dedicată universităților, vă încurajăm să țintiți cât mai sus și să vă sprijiniți copilul dumneavoastră să studieze acolo unde își dorește cu adevărat, nu unde este sfătuit să se înscrie.

SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT

ECTS, BOLOGNA

Fiecare sistem de învățământ are particularitățile sale, însă majoritatea țărilor din spațiul european au aderat la sistemul Bologna (România în 2009). Acesta este reprezentat printr-un sistem comun de acordare a creditelor, ECTS (Sistemul European de Credite Transferabile), care le permite studenților să își transfere creditele mai ușor de la o universitate la alta, dintr-o țară în alta. Un an universitar reprezintă 60 ECTS. Primul ciclu de studii (studiile de licență) are 180 sau 240 ETCS, iar un program de masterat are 60 sau 120 ECTS.

O altă schimbare adusă de aderarea la sistemul Bologna a fost compactarea anilor de studiu: programele de licență de 4 / 5 ani au fost reduse la 3 / 4 ani de studiu, iar cele de masterat de la 3 / 2 la 2 / 1 an. Un alt scop al acestui sistem a fost facilitarea echivalării calificărilor și perioadelor de studii dintr-o țară în alta. Atunci când aplicați la un program de studiu (mai ales masterat) în străinătate, verificați cerințele specifice de admitere: numărul de ECTS solicitat pentru fiecare disciplină. Deci, mare grijă și când alegeți universitățile din România (nu verificați doar dacă sunt acreditate ori nu). Dacă nu se acumulează acest număr de credite, nu se poate studia nivel master în străinătate.

COMPARAȚII

Deși este greu și poate incorect să comparăm sistemele de învățământ din străinătate - la modul general, cu sistemul de învățământ românesc - în mod particular, sunt câteva aspecte de menționat. Vom începe cu programa de studiu: Într-un semestru (30 ECTS) studentul va urma între 2 - 4 cursuri (număr diferite de credite). Adică va urma cel mult două cursuri în paralel. Bibliografia necesară se afișează cu mult înainte de a începe studiile și este de actualitate (cărți abia tipărite, articole științifice actuale, site-uri ale publicațiilor internaționale etc.) iar de la începutul cursului va știi exact cerințele (pentru proiecte, examene, workshop-uri etc.), dar va primi și un plan de studiu individual (ce capitole trebuie să parcurgă în fiecare săptămână).

Examinarea are loc atât pe durata cursului (proiecte realizate în grup, seminarii, prezentări) dar și la final prin examene. Studenții nu sunt evaluați doar de profesori, ci și de colegii de grup, alături de care au muncit pentru un proiect. Evident că dacă un student nu se prezintă la întâlniri (chiar și din motive obiective, precum un part-time job necesar întreținerii) sau încetinește progresul grupului prin netrimiterea la timp a sarcinilor sale, există șanse mari să fie sancționat.

DEZVOLTAREA STUDENTULUI

Programele de studiu din străinătate sunt orientate pe dezvoltarea studentului. Se pune mare accent pe aplicarea cunoștințelor teoretice, atât prin diferite proiecte practice în timpul cursurilor, cât și pe partea de internship unde studentul poate pune în practică toată materia acumulată. Se urmărește evoluția individuală, iar tentativa de plagiat poate atrage sancțiuni drastice precum exmatricularea. Încă de la începutul studiilor studenții învață cum trebuie să citeze sursele de inspirație și să noteze bibliografia, astfel încât fiecare examen sau evaluare care implică creativitatea studentului sunt verificate prin programe online de plagiat, în fața cărora nu vor valora simple scuze. Vă lăsăm ca exercițiu de gândire situația diplomelor falsificate/plagiate din România. În acești ani am învățat că nepotismul și mita nu au loc în vest. De aceea, vă sfătuim să nu încurajați copiii să ofere mici atenții profesorilor (chiar dacă e vorba de un articol autentic românesc după o vacanță în țară), căci poate fi considerat mită și poate fi sancționat sever.

ORAR, VACANȚE...

În funcție de programul ales și de nivelul acestuia (licență, masterat), orarul poate fi mai încărcat sau mai flexibil. Însă, dacă studentul urmează un program full-time, așteptările sunt ca acesta să aloce un număr de 40 ore / săptămână studiului. Nu înseamnă că va avea cursuri și seminarii de la 8 - 17 (o oră din întregul program este pauză de masă). Există posibilitatea ca într-o săptămână să aibă 2-3 activități cu prezență obligatorie, iar apoi să aibă studiu individual (poate să studieze de acasă, la bibliotecă, să studieze împreună cu colegii etc.), totalul fiind de 40 de ore. De aceea, cele mai multe țări impun o limită de maxim 20 de ore de muncă studenților full-time. Vacanțele principale sunt “cea de vară” (vacanța dintre anii academici) și vacanța ”de iarnă” (de Crăciun). În rest, există zile de sărbătoare din fiecare țară (ziua națională, diferiți sfinți etc.) care sunt libere și pentru studenți. Fiind un mediu internațional, cu atât de multe tradiții și sărbători, este bine înainte de a rezerva o vacanță (de exemplu, vacanța de Paști) să vă consultați cu perioadele/zilele de vacanță din țara în care copilul dumneavoastră studiază. Absențele de la cursuri datorită sărbătorilor din țara de origine a studentului nu sunt considerate „justificate”.

STUDENT WELLBEING

CENTRU DE CONSILIERE MEDICALĂ

Fiecare universitate are un “Student Health Center” (Centru de consiliere medicală) care oferă gratuit studenților diferite tipuri de consultații. Cele mai căutate sunt consultațiile psihologice, deoarece, în lipsa confortului de acasă și într-un mediu diferit față de până atunci, majoritatea studenților se confruntă cu probleme care temporar le afectează capacitatea de concentrare și studiu, precum: stres, griji, anxietate, depresie, panică, probleme de adaptare/integrare în noua societate (singurătate), probleme de alimentație, dorul de prieteni și familie. Este chiar recomandată o astfel de consultație deoarece studentul beneficiază de ajutor specializat și eficient, iar datele sunt absolut confidențiale. Nu vă speriați de o astfel de abordare: aici, în țările vestice, consilierea psihologică este o normalitate, identificarea și rezolvarea problemelor face parte din dezvoltarea personală, implicit profesională, mult mai eficientă decât negarea sau “ascunderea sub preș”.

TESTĂRI GRATUITE

Tot aceste centre pun la dispoziția studenților diferite teste, precum testele pentru depistarea BTS, cât și metode contraceptive. Pentru alte situații, de exemplu, dacă nu știu cum să facă o programare la medic, acest centru le va oferi toate informațiile necesare. Se poate ca și ei să aibă medici generaliști, depinzând de fiecare centru în parte. Există și consultații telefonice, în cazul în care copilul dumneavoastră nu știe ce să facă sau unde și cui trebuie să se adreseze. De la această linie telefonică va fi direcționat spre un medic sau asistent, în funcție de problemă.

STUDENT FRIENDLY

Deoarece sesiunea este tot sesiune, indiferent de sistemul de învățământ, majoritatea universităților organizează lecturi cu intrare liberă cu teme precum: combaterea stresului, cum trebuie scris un eseu, cum poate fi timpul mai bine organizat etc. De asemenea, există și sesiuni pentru diverse activități recreative precum yoga sau competiții sportive. Amintim și ligile studențești care au programe și activități extrem de interesante pentru tineri. Singura condiție este ca studentul să fie activ și dornic de implicare.

AMBASADELE G.C.R.S.

Din experiența noastră, dar și a colegilor din alte colțuri ale lumii, perioada de acomodare este adesea “fulgerată” de dorul de casă, de nevoia de exprimare în limba maternă și de un mediu familiar. Tocmai de aceea am creat Ambasade G.C.R.S. în fiecare centru universitar și stații locale STUDENTV. Copilul dumneavoastră va lua legătura cu studenții din acea ambasadă înainte să plece din țară, va obține tot felul de sfaturi extrem de utile (exemplu: unde și cum să își caute chirie, de unde își ia mâncare mai ieftină, de unde și cum obține actele necesare), dar mai ales, nu se va simți singur. Pe lângă acele interviuri pentru care se va documenta și pe care le va realiza împreună cu echipa locală, vor fi diferite evenimente și acțiuni de voluntariat la care poate participa împreună cu colegii din ambasadă. Având în vedere că împrumutul studențesc se acordă pentru întreaga durată a studiilor, noi credem că doar în momentul absolvirii sau găsirii unui job mult mai bine plătit, copilul dumneavoastră va părăsi ambasada noastră. Singurele obligații față de G.C.R.S. sunt ca anul următor și copilul dumneavoastră să îi inițieze în tainele țării respective pe studenții care vor fi abia sosiți și desigur, să realizeze interviurile și să scrie articolele de presă, conform contractului de colaborare.

“NO-GO” ZONES

ESTE PERICULOS SĂ STUDIEZI ÎN STRĂINĂTATE?

Indiferent că "plecarea la facultate" este în România sau în străinătate, adolescentul devine un tânăr responsabil în privința protecției personale. Cu alte cuvinte, devine obligația acestuia să evite zonele periculoase și să evite situațiile conflictuale. Trebuie reținut faptul că nu va fi așteptat cu un covor roșu, nu va exista "un însoțitor" din partea universității care să asigure protecția personală a sau să îl însoțească seara acasă după petreceri. Vor exista în primele luni de acomodare grupuri de studenți mai mari care să îi îndrume sau chiar să îi aștepte la aeroport, însă sunt activități recreative și introductive în noua cultură și societate, mai ales cu scopul de a-și face prieteni. Echipa Global Confederation of Romanian Students a reușit să adune informații despre zonele cu risc din anumite țări și ne dorim să le actualizăm de câte ori avem noutăți.

ZONĂ VULNERABILĂ

Poliția suedeză definește o "zonă vulnerabilă" ca fiind "o zonă definită geografic, caracterizată printr-un statut socio-economic scăzut, în care infractorii au un impact asupra comunității locale. Impactul este legat mai degrabă de contextul social din zonă decât de dorința de a prelua puterea și controlul asupra comunității.", relatează The Local.

DECLARAȚIA EXPERTULUI SUEDEZ ÎN TERORISM

Conform declarației expertului suedez în terorism, Magnus Ranstorp: "în zonele deosebit de vulnerabile, extremismul religios este adesea predominant. Acestea sunt și zone în care poliția trebuie să-și adapteze regulat metodele la situația delicată, situație datorată și localnicilor care adesea nu raportează crimele, fie din teama de represalii, fie din cauza faptului că nu cred că prin această acțiune se poate schimba ceva."

NE "ASCULTĂ" CINEVA?

Poate că v-au speriat puțin textele de mai sus dar vă rugăm să ne permiteți să vă aducem în prim-plan știrea difuzată de DIGI24.ro în care se menționează că numărul morților în accidente rutiere, în România, este dublu față de U.E.. Singura țară care ne depășește în acest domeniu este Bulgaria. “Numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost anul trecut în România de 97”. De asemenea, putem analiza bilanțul celor mai grave atacuri armate și atentate teroriste comise în Europa în 2017, așa cum este prezentat de către agerpres.ro, în care se menționează că au fost 330 decese în întreaga Europă. Aici este adăugată și Turcia care “deține” aproximativ 50% din numărul total al victimelor. Prin urmare, avem următorul calcul: România are o populație de aproximativ 19.600.000 conform worldometers.info. (noi folosim cifra de 19.000.000 pentru a calcula mai ușor). Acest lucru înseamnă că 97 x 19 = 1.843 persoane își pierd viața anual pe străzile din România, conform statisticilor oficiale. Media din țările UE este la jumătate. Deci, anual pe străzile din UE mor 1.843 : 2= 921 de persoane. Nu uitați că din U.E. fac parte și țări precum România și Bulgaria care fac ca această medie să crească.

Dacă adunăm numărul total al decedaților în atentatele din Europa (330) cu media deceselor pe străzile din EU(921), avem 921+330=1.251. Concluzia o puteți trage și dumneavoastră. Deși, la cei 921 își aduce aportul considerabil și România. Vă dați seama cât de “prolific” este Ministerul Transporturilor din România la acest capitol? Iar aici nu am adăugat și Ministerul Sănătății. Dar să nu uitam și Ministerul Educației din România care omoară oameni. Cum? Mai multe detalii pe evz.ro care titrează: “Un absolvent de liceu din Bacău s-a SINUCIS pentru că a obținut nota 8 la BACALAUREAT. După reexaminare i s-a MĂRIT nota, care i-ar fi asigurat admiterea la Cambridge”. Corectarea inițială a lucrării a fost realizată de un funcționar al Ministerului Educației, corect?

Să mai continuam? Nu uitați, Global Confederation of Romanian Students este o ligă studențească cu sediul în Suedia, nu o firma care vinde un produs sau o așa-zisă ligă studențească afiliată politicului din România. Încercăm să luptăm pentru drepturile noastre.

Consultați, mai jos, zonele periculoase grupate în funcție de țări.

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.