Dragii noștri părinți,

Ne-am gândit să vă scriem această scrisoare prin care să vă rugăm să citiți acest ghid înainte să vă trimiteți copilul la studii în străinătate.

Prin intermediul acestei pagini dedicate dumneavoastră, dorim să vă oferim o mai bună înțelegere a etapelor premergătoare studiilor în străinătate. Primul obstacol, aplicarea propriu-zisă, este adesea lăsată în seama firmelor specializate. Acestea furnizează două tipuri de servicii: consultanță și aplicare gratuită la o facultate parteneră sau aplicare "contra cost" la o universitate "neparteneră". În această privință, sunteți invitați să vă adresați următoarea întrebare: de ce un serviciu este gratuit, iar celălalt nu?

Mai cunoașteți companii, plătitoare de taxe, care oferă servicii gratuite și totuși reușesc să aibă conturile pline? Oare sub această gratuitate nu se ascunde ceva mai mult? Este simplu: dumneavoastră beneficiați de un serviciu gratuit în țară, iar când copilul dumneavoastră primește împrumutul pentru taxa de școlarizare, sume de cel puțin 1.000 € (10 - 20 % din contravaloare împrumutului) pot ajunge în contul firmelor partenere, împrumut pe care copilul dumneavoastră îl va returna după finalizarea studiilor. Pentru a înțelege mai bine lucrurile, trebuie să cunoașteți serviciile pe care aceste firme vi le oferă, și anume: completarea unui profil online cu datele personale, trimiterea documentelor solicitate și bifarea opțiunilor de studiu. Vă sfătuim să citiți și să recitiți întreaga pagină dedicată dumneavoastră.

DE CE SPUNEM LUCRURILOR PE NUME?

Experiența noastră de a aplica pentru studii în străinătate ne-a învățat cât de important este să fim bine informați înainte de a lua o decizie. În trecut, am apelat la firme specializate pentru a ne ajuta în procesul de aplicare, însă am realizat că există alte modalități mai bune de a ne pregăti pentru studii în străinătate. De aceea, Global Confederation of Romanian Students s-a concentrat asupra furnizării de informații clare și complete pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate.

Cu ajutorul televiziunii online STUDENTV, putem oferi informații directe de la studenții noștri aflați în centrele universitare din Europa, iar astfel puteți fi siguri că veți primi cele mai bune sfaturi și cele mai recente informații. Suntem o organizație cu sediul in Suedia, independentă politic și ne concentrăm exclusiv pe a vă ajuta să luați decizia potrivită pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră.

CUM AM REUȘIT PÂNĂ ACUM?

Suntem recunoscători pentru faptul că AQUA Carpatica ne-a oferit întregul echipament necesar pentru televiziune, iar cu ajutorul lor am reușit să realizăm emisiuni care au reușit să atragă un număr considerabil de elevi și studenți, atât din România, cât și din străinătate. Deși suntem o ligă studențească independentă, fără susținere politică, am reușit să ne întreținem prin intermediul televiziunii. Principiul nostru este simplu: fiecare student care dorește să beneficieze de "Bursele G.C.R.S." contribuie la cheltuielile necesare televiziunii, astfel încât să putem continua să oferim informații utile și relevante celor interesați. În plus, am primit și alte donații, mai ales bunuri și servicii, oferite de către sponsorii noștri, printre care se numără și AQUA Carpatica, sponsorul nostru principal.

ALEGERI CONDIȚIONATE...?

Cu ajutorul televiziunii noastre, ne-am propus să oferim sprijin pentru părinții și studenții care sunt în căutarea unei universități. În acest sens, vă recomandăm să urmăriți emisiunile noastre pentru a afla mai multe despre studiul în străinătate și beneficiile acestuia. De asemenea, veți putea auzi părerile românilor care deja studiază în afara țării și veți fi informat cu privire la sistemul de învățământ și calificările internaționale. În plus, veți putea afla mai multe despre ofertele de muncă și internship-uri disponibile pentru studenții din străinătate.

Dacă ați decis să optați pentru studiul în străinătate, nu vă faceți griji cu privire la recunoașterea diplomei. O diplomă recunoscută internațional va fi recunoscută și în România. Totuși, este important să fiți informat cu privire la topurile universitare și să faceți o alegere bine informată.

În final, vă încurajăm să fiți deschiși și să explorați toate opțiunile disponibile pentru a vă dezvolta în carieră și a vă asigura un viitor mai bun. Prin intermediul televiziunii noastre și a emisiunilor noastre, sperăm să vă putem ajuta în această călătorie importantă.

TAXE, FINANȚARE ȘI “BURSE G.C.R.S.”

Acest ghid dedicat părinților conține informații generale cu privire la studiile în străinătate. Pentru fiecare țară în parte, la rubrica "Consiliere Educațională", oferim informații detaliate despre procesul de aplicare, în pași clari și conciși. Pentru a afla mai multe detalii și pentru a vedea experiențele altor studenți în fiecare țară în parte, vă invităm să urmăriți emisiunile noastre pe paginile noastre de Facebook și canalul de YouTube. De asemenea, suntem disponibili pentru orice nelămurire sau întrebare pe care o aveți, așadar nu ezitați să ne contactați.

TAXE DE ȘCOLARIZARE SAU NU?

Taxele de studiu pot fi foarte mari în unele țări, cum ar fi Marea Britanie, unde acestea pot ajunge la aproximativ 30.000 €/an. Cu toate acestea, guvernul britanic oferă posibilitatea subvenționării acestor taxe pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană, care depun o solicitare. Împrumutul astfel obținut trebuie returnat după angajare, în funcție de venitul obținut. Pentru mai multe informații și sfaturi, vă invităm să urmăriți emisiunile noastre și să ne contactați în cazul în care aveți întrebări.

Taxe reduse - aproximativ 1.000 - 2.000 €/an. Există și destinații cu taxe reduse, precum Belgia sau Olanda. În plus, pentru a ajuta la acoperirea costurilor, studenții pot solicita un împrumut pentru achitarea taxei de școlarizare, care trebuie returnat după angajare.

Pentru mai multe informații cu privire la procedurile de aplicare și posibilitățile de finanțare disponibile în fiecare țară în parte, vă încurajăm să consultați secțiunea "Consiliere Educațională" de pe site-ul nostru sau să ne contactați pentru asistență suplimentară.

Taxe zero - Taxele de școlarizare pentru studenții din U.E. sunt zero în unele țări nordice, cum ar fi Suedia, Danemarca, Finlanda sau Norvegia. Aceasta înseamnă că studenții nu trebuie să plătească taxe pentru a urma o facultate în aceste țări, ceea ce poate fi o opțiune atractivă pentru mulți. Este important de menționat că în astfel de cazuri, costurile de trai pot fi ridicate, însă acestea pot fi acoperite prin "Bursele G.C.R.S.". Vă recomandăm să verificați disponibilitatea acestor opțiuni înainte de a lua o decizie finală.

FINANȚARE

Chiar dacă este evident că multe țări încearcă să atragă tineri talentați prin oferirea unor împrumuturi pentru studii, nicio țară nu va recunoaște oficial acest lucru pentru a evita conflicte diplomatice cu alte state. În general, se preferă a se masca acest aspect sub forma unui împrumut ce trebuie rambursat după absolvire.

Acum dovada că avem dreptate cu ceea ce am afirmat mai sus.

Global Confederation of Romanian Students

Vouchere de la DUO pentru continuarea educatiei

Noi am numi acest concept "cumparare de creiere", dar denumirea oficiala este de voucher.

Ceva mai putin cunoscut despre DUO este faptul ca mereu DUO ofere diferite vouchers prin care incurajeaza continuarea studiilor in Olanda. De exemplu, cei care au inceput primul program de studiu in perioada septembrie 2015 - august 2019 si au absolvit la timp, au primit un voucher de 2000 euro pentru a continua educatia in intervalul 5-9 ani de la absolvirea primului program de studiu.

Concret, daca studentul a obtinut diploma in perioada 2020-2021, va primi acest voucher pentru a-l folosi in perioada incepand cu 2025-2026 pana in 2029-2030.

Pe de alta parte, cei care au studiat in perioada de pandemie au primit alte vouchere, de 2-3000 euro, tinand cont de modificarile legislative adoptate de DUO in acea perioada. Mereu se ofera acesta vouchere, asa ca olandezii chiar doresc sa incurajeze educatia de inalta calitate.

BURSE UNIVERSITARE

Există diferite tipuri de burse disponibile pentru studenți, fie oferite de către universități, fie de către instituții din țara respectivă. Un tip de bursă este acela pentru rezultate excelente într-un anumit domeniu, care este oferită pentru studenții din țări non-UE sau țări defavorizate. Cu toate acestea, spre deosebire de sistemul din România, nu există burse de merit pentru toți studenții care au obținut rezultate peste o anumită medie sau un număr limitat de burse pentru specializarea respectivă. Este important să verificați opțiunile disponibile pe site-ul universității preferate. În plus, există și alte beneficii destinate studenților, cum ar fi reduceri la transport sau chiar transport gratuit în anumite țări, precum Olanda, precum și reduceri la cantină și alte facilități.

"BURSE G.C.R.S."

Cândva, un părinte ne-a adresat următoarea întrebare: "De ce statul respectiv ar oferi atâția bani (căci vorbim de aproximativ 1.100 de euro lunar, bani suficienti pentru chirie, mâncare și restul bani de buzunar) copilului meu?"

Răspunsul simplu este că acest lucru se datorează faptului că copilul este cetățean al Uniunii Europene, conform Directivei UE 2004/38/EC, împreună cu Directivele UE 64/221/EEC, 68/360/EEC, 72/194/EEC, 73/148/EEC, 75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 90/365/EEC și 93/96/EEC.

Din păcate, aceste informații nu sunt suficient de promovate în școli, mass-media sau site-urile de specialitate din România. În trecut, am constatat că aceste directive ale Uniunii Europene sunt adesea ignorate sau considerate anoste și irelevante. Cu toate acestea, în calitate de organizație, noi considerăm că aceste drepturi cetățenești sunt importante și trebuie respectate. Nu căutăm să fim aleși pentru a ne îmbogăți, ci ne dorim să promovăm respectul față de aceste drepturi și să asigurăm că cetățenii europeni sunt conștienți de ele."

În calitate de organizație, ne dorim să ajutăm cetățenii europeni, adică tinerii români, să-și cunoască drepturile și să le utilizeze în mod eficient.

Ce autorități au verificat conceptul 'Burselor G.C.R.S.' de-a lungu timpului?

Global Confederation of Romanian Students

Alăturat vei găsi o invitație, adică o citație pentru un control de la ANAF-ul suedez, adica Skatteverket, direct pe adresa noastră in anul 2023.

Rezultatul controlului este simplu, visul continua cu felicitarile din partea autoritatilor suedeze.

Hai să vedem ce spune Belastingdienst, adică ANAF-ul din Olanda, despre G.C.R.S. Mai jos poți vedea o invitație, respectiv o citație pentru control primită de o colegă, jurnalistă în cadrul STUDENTV, care poate oferi mai multe informații despre subiect.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Observăm că avem o scrisoare primită de o colegă de la o instituție a statului olandez în data de 26 noiembrie 2018 (un amănunt extrem de important), prin care se specifică că trebuie să prezinte lista de documente ce fac obiectul unui control la data de 14 decembrie 2018, adică aproximativ două săptămâni mai târziu.

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat nicio încălcare a legilor olandeze, astfel încât nu au emis nicio amendă minimă, așa cum ar fi procedat ANAF-ul românesc, dar au fost chiar impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a ajuta cât mai mulți studenți. Documentul care atestă aspectul legal al activității G.C.R.S. poate fi consultat în următoarea poză, care demonstrează că colega noastră primește în continuare banii de la statul olandez (după cum se poate vedea din extrasul de cont datat pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am menționat mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre UE îl primesc dacă îndeplinesc condițiile stipulate de "Bursele G.C.R.S.".

Global Confederation of Romanian Students

Și dacă credeai că doar autoritățile olandeze ne-au verificat, află că și statul german a efectuat un control asupra noastră. Însă nu trebuie să vă faceți griji, G.C.R.S. este o organizație legală și transparentă, așa că nicio autoritate nu a găsit nicio problemă cu activitatea noastră. Mai jos vă prezentăm cum am putut accesa fondurile din Germania prin 4 pași simpli și rapizi:

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 1: Începând cu data de 16.12.2021, un coleg a aplicat pentru BAföG, însă, din păcate, a primit o notificare de respingere.

Pasul 2: Întrucât cunoaștem drepturile noastre, G.C.R.S. a decis să lupte pentru colegul nostru și a depus o plângere.

Pasul 3: Pe data de 22.10.2021, ANAF-ul german, cunoscut și sub numele de Finanzamt, a venit în control la sediul G.C.R.S.

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 4: Dreptatea noastră a fost recunoscută de ANAF-ul german, care a reevaluat cazul și l-a pus pe colegul nostru în drepturi.

Global Confederation of Romanian Students

Putem spune că cel mai important verdict privind legalitatea acțiunilor G.C.R.S. a venit de la experții în domeniu, care au recunoscut faptul că organizația a acționat în conformitate cu legislația din țările în care își desfășoară activitatea.

Majoritatea website-urile îți povestesc ce sunt lucrurile pe care ei le fac sau le prezintă, doar că noi tot timpul facem lucrurile altfel. Prin urmare, îți prezentăm ce nu sunt acești bani. ​

Mulți dintre cei care sunt interesați de aceste programe de studii în străinătate se întreabă cât trebuie să returneze după ce termină programul.

Luând exemplul unui coleg din Suedia, care a beneficiat de suma maximă oferită pe durata a 6 ani de studiu, adică 79.200 euro, să vedem ce se întâmplă după absolvire. Acest coleg a găsit un loc de muncă în domeniul studiat, cu un salariu net lunar de aproximativ 3.500 euro. Din moment ce trebuie să își returneze banii primiți în timpul studiilor, primește o factură la fiecare 3 luni în valoare de 1.823 sek (aproximativ 180 euro), pe care trebuie să o plătească din venitul obținut în cele 3 luni. În acest caz, venitul pentru cele 3 luni este de 10.500 euro, iar întrebarea este dacă este avantajos să primești acești bani pentru studii sau nu. Dacă aruncăm o privire la cheltuielile pe durata celor 6 ani, putem vedea că acestea se ridică la 42.000 euro (500 euro chirie + 200 euro mâncare lunar x 10 luni x 6 ani).

În concluzie, teoretic, poți economisi pe durata studiilor o sumă de 37.200 euro (79.200 - 42.000 euro).

Deci, presupunem că în prima zi de muncă, colegul nostru află că va câștiga 3.500 de euro net pe lună. În loc să meargă la o reprezentanță auto și să plătească un avans de 10% pentru o mașină, ceea ce ar însemna plăți de 650 de euro pe lună, el a ales să acceseze programul "Bursele GCRS". După ce a beneficiat de suma maximă de 79.200 de euro pe durata studiului, a rămas cu 37.200 de euro economisiți.

Astfel, în loc să plătească o rată lunară pentru mașină, colegul nostru poate achiziționa mașina cu banii jos din economiile sale și poate plăti înapoi împrumutul de studii către statul suedez cu doar 180 de euro pe lună, economisind astfel o sumă semnificativă de bani pe termen lung.

Să privim împreună mai atent cifrele, pentru a înțelege mai bine situația. Suma de 180 euro trebuie returnată odată la 3 luni, adică de 4 ori pe an. Astfel, pe parcursul unui an, persoana respectivă trebuie să returneze 180 euro x 4 = 720 euro. Dacă considerăm că acest imprumut trebuie returnat pe o perioadă de 15 ani, atunci suma totală de rambursat este de 720 euro x 15 = 10.800 euro. Este important să înțelegem că acesta nu este un imprumut obișnuit, ci o investiție în educație, care poate aduce beneficii pe termen lung în carieră și venituri.

Global Confederation of Romanian Student

Cu alte cuvinte, acești bani sunt cei mai ieftini de pe piață și nu ar trebui considerați un împrumut, așa cum tendem să credem că sunt, din cauza experiențelor părinților noștri. Acești bani sunt proiectați pentru a-ți permite să-ți găsești un loc de muncă în țara în care ai studiat și să rămâi acolo dacă așa îți dorești, fără a fi nevoit să îți faci griji pentru plata unui împrumut mare. Statul nu caută să recupereze acești bani de la tine, ci își dorește să-și dezvolte țara prin intermediul contribuției tale și a altor profesioniști calificați. Deși ei vor impozita salariul tău ca inginer, IT-ist, medic, jurist sau în orice altă specializare te afli, nu vor face acest lucru pentru a recupera acești bani. Putem spune că acești bani sunt de fapt alocați din bugetul de publicitate al statului. Nu există nicio obligație a ta dacă beneficiezi de acești bani și nu trebuie să rămâi în țara care ți-a finanțat studiile. Niciun stat nu va recunoaște oficial că acești bani sunt gândiți să atragă profesioniști de elită, deoarece acest lucru ar putea crea conflicte diplomatice cu alte țări. Prin urmare, ei maschează totul sub forma unui "împrumut".

Înțelegerea și respectarea condițiilor de returnare a împrumutului social variază de la țară la țară. Este important să rețineți că aceste împrumuturi sunt concepute special pentru a ajuta studenții și nu trebuie confundate cu alte tipuri de împrumuturi bancare. Să luăm exemplul Marea Britanie, unde după terminarea studiilor, absolventul va returna împrumutul doar dacă venitul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, vor fi reținute automat 9% din surplusul de peste 21.000 £ din salariul său anual, în același mod în care sunt reținute taxele. Dacă absolventul alege să se întoarcă în România, va fi eligibil pentru returnare doar dacă câștigă peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună. Dacă venitul său anual nu depășește aceste praguri, absolventul nu va fi obligat să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată. Este important de menționat că, în majoritatea cazurilor, împrumutul se prescrie după 25 de ani de la finalizarea studiilor.

Sursa: https://www.sunderland.ac.uk/about/your-finances/

Pentru mai multe detalii cu privire la împrumuturile sociale pentru studenți, puteți consulta articolul realizat de un specialist britanic pe website-ul moneysavingexpert.com. În general, principiile de acordare și returnare a acestor împrumuturi sunt similare în toate țările care le acordă, cu mici diferențe dictate de legislația fiecărei țări. În țări precum Suedia sau Olanda, acești bani se returnează sub formă de procent fix din salariu, între 0,34% și 5%, pe o perioadă de 15 ani.

Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €).

Cum funcționează? În ce constă jobul?

Pentru a exemplifica cum se implementează acest concept, prezentăm cazul Suediei (sediul nostru se află în Suedia, iar noi studiem aici și de cel puțin 5 ani beneficiem de aceste sume de bani oferite de către statul suedez):

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1919, suedezii și-au dat seama că, pentru a fi o putere economică cu un sistem de învățământ la fel de puternic, trebuie să ofere susținere financiară celor care merg la facultate. Astfel, din acel moment și până în zilele noastre, absolut toți studenții care urmează studii în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții, pot primi suma de aproximativ 1.100 euro lunar + aprox. 60% din contravaloarea chiriei, care este suficientă pentru a acopericheltuielile lunare (chirie - aprox. 400 euro, mâncare - aprox. 200 euro, transport - aprox. 100 euro și bani de buzunar - aprox. 600 euro).

Prin urmare, pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;

2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;

3. să desfășori activități într-un O.N.G., să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV;

Dacă la primele două puncte totul este clar, în ceea ce privește punctul 3, am simțit nevoia unei platforme care să faciliteze intrarea studenților români în acest sistem. Astfel, am creat G.C.R.S., un O.N.G. înregistrat în Suedia, în care putem activa cu toții!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum menționam mai sus, și alte state oferă aceste sume de bani. Poți găsi lista statelor care oferă acești bani puțin mai jos. Totuși, aceste sume diferă de la stat la stat, în funcție de necesarul calculat de autoritățile statului respectiv pentru un student.

*Am decis ca diseminarea acestor informații către tine să fie misiunea noastră, pentru ca tu să poți face o alegere informată atunci când decizi unde mergi la facultate sau masterat.

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Ce legătură are cu Olanda?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1973, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Olanda au fost fuzionate sub numele de Centrale Directie Studiefinanciering (CDS) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

De asemenea, avem colegi care desfășoară activități în stațiile locale universitare ale STUDENTV din Olanda și care primesc acești bani. Ai alăturat decizia DUO.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Ce legătură are cu Danemarca?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1970, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Danemarca au fost fuzionate sub numele de Statens Uddannelsesstøtte (SU) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară.

Ai alăturat decizia acordării acestor bani și planul de plată ale unui student român care studiază în această țară.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum se poate constata în poza alaturată, pentru a beneficia de acești bani este obligatoriu să muncești, în paralel cu studiile, un anumit număr de ore pe săptămână (între 10 - 20, depinde de țară). Contractul de colaborare cu STUDENTV va fi acordat îndeplinind exact aceste condiții. Cu alte cuvinte, dacă îți vei dorești un alt part-time job, vei avea alte emoții: 1. Dacă există situații când nu îndeplinești numărul solicitat de ore de muncă săptămânală (ești răcit) 2. Dacă îți pierzi jobul și nu găsești altul în timp util, poți pierde acești bani.

Ce legătură are cu Marea Britanie?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1989, s-au pus bazele Student Loans Company (SLC) în Marea Britanie și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele Student loans and grants. Aveți mai jos atât Desfășurătorul Tuition Fee Loan-ului, într-un caz concret, cât și Desfășurătorului pentru Maintanance Loan care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Același principiu se aplică și în Marea Britanie, cu condiția că trebuie să fii rezident în U.K. înaintea începerii anului academic. Concret: la jumătatea lunii august să ai contract de chirie, dar și restul documentelor în Regatul Unit, chiar dacă vei începe facultatea la 1 septembrie sau la 1 octombie. Trebuie deja să fii rezident în luna decembrie, dacă studiile încep în ianuarie.

Atenție! Dacă nu ești rezident cu cel puțin o lună înainte de începerea anului universitar, vei anula restul condițiilor care te-ar fi calificat pentru împrumutul de întreținere. Este esențial să discuți cu echipa G.C.R.S. încă din luna iulie, deoarece există și alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinești. În plus, trebuie să ții cont de faptul că, după Brexit, accesul la împrumut poate fi dificil, iar colegii noștri nu au reușit să obțină finanțare nici după un an de la începerea facultății.

De aceea, nu recomandăm studiile în Marea Britanie în absența unei finanțări din partea familiei.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

TOTUL SĂ FIE LEGAL !!!

După cum ai putut observa anterior, discutăm despre combinarea a 10 directive ale UE și legislația națională a acestei țări. Mai jos, vei găsi câteva aspecte importante pe care trebuie să le înțelegi și să le aplici. Este important să știi că fiecare caz de fraudă va fi analizat cu atenție de către echipa G.C.R.S.

Prin urmare, este esențial să îți îndeplinești sarcinile corespunzătoare, altfel riști să fii eliminat din program. Nu dorim să ne expunem riscului de a fi blocați din cauza neîndeplinirii sarcinilor de către un singur participant.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Student

În primul rând, trebuie să menționez că ofițerii instituției de control nu au constatat nicio încălcare a legilor olandeze și nu au emis nici măcar o amendă minimă, ceea ce este o dovadă a faptului că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, operează conform legilor și reglementărilor din țara gazdă. În plus, autoritățile olandeze au fost impresionate de faptul că G.C.R.S. a luat această inițiativă pentru a ajuta cât mai mulți studenți români. Un extras de cont care atestă că o colegă a primit în continuare banii de la statul olandez poate fi găsit în poza de mai jos. Este important de menționat că acești bani sunt proveniți din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îl primesc dacă îndeplinesc condițiile cerute prin "Bursele G.C.R.S.".

DESPRE CHIRIE / CAZARE

CĂMINE STUDENȚEȘTI

Pentru a vă ajuta în găsirea unei cazări adecvate, vă recomandăm să verificați recomandările universității privind chiria pe site-ul lor. De asemenea, pe pagina noastră puteți găsi sfaturi utile pentru cazare la fiecare universitate. Este important să aveți în vedere că politicile referitoare la cazare variază de la o țară la alta și că în multe cazuri căminele universitare sunt administrate de ligile studențești. În cazul marilor centre universitare, locurile de cazare sunt rezervate studenților cu cetățenie din statul respectiv, studenților temporari (de exemplu, programul Erasmus) sau studenților care plătesc taxe de școlarizare mai mari. Prin urmare, vă recomandăm să verificați cu atenție condițiile și procesul de aplicare și să luați în considerare și alte opțiuni.

CASE STUDENȚEȘTI

Există o opțiune destul de comună pentru studenți - casele studențești. Acestea sunt construite special pentru a fi închiriate studenților și aparțin de obicei persoanelor fizice sau companiilor. Ele pot fi găsite pe site-urile de specialitate sau prin anunțuri de chirii. Fiecare student are propria cameră, iar spațiile precum bucătăria, grupul sanitar și living-roomul sunt comune. Este important să verificați condițiile și costurile înainte de a închiria o astfel de locuință. În plus, puteți lua legătura cu ambasadorii noștri din acel centru pentru a vă ajuta să găsiți cea mai bună opțiune pentru voi.

ÎNCHIRIAȚI DE LA CETĂȚENII ȚĂRII RESPECTIVE

Vă recomandăm să fiți flexibili și să fiți pregătiți să luați în considerare mai multe opțiuni pentru a găsi o cazare adecvată pentru copilul dumneavoastră. În afară de căminele universitare și casele studențești, puteți căuta și pe piața liberă prin intermediul site-urilor de specialitate. Este important să analizați atent costurile, siguranța și timpul de transport, precum și să verificați orarul mijloacelor de transport în afara orașului. În plus, puteți lua în considerare variante precum chiriile în centru, la marginea orașului sau în localitățile vecine, care pot oferi oportunități mai bune. Pentru a vă ajuta în acest proces, vă sugerăm să luați legătura cu ambasadorii noștri din acel centru, care vă pot oferi sfaturi utile și vă pot îndruma spre cele mai bune opțiuni.

EVITAȚI PROPRIETARII CU NUME “UȘOR EXOTICE“

În centrele universitare, este destul de comun să apară anunțuri pentru case care nu există în realitate, mai ales în centrul orașului, la un preț extrem de avantajos. Însă, este important să fiți atenți la posibilele fraude! Uneori, proprietarii pot solicita cel puțin două chirii în avans și să ceară transferul banilor într-un cont dintr-o altă țară. De asemenea, trebuie să fiți vigilenți și în ceea ce privește chiriile la mâna a doua! O casă cu mai multe camere poate fi închiriată de o familie cu mai mulți copii, care împart câte una sau două camere, iar restul camerelor sunt închiriate la prețuri mult mai mari, astfel încât să plătească întreaga chirie, dar și să obțină un profit considerabil. În cazul unui control, copilul dumneavoastră poate fi dat afară, deoarece va avea un contract la "mâna a doua", încheiat cu un alt chiriaș, și nu direct cu proprietarul acelui spațiu locativ. Este important să aveți un contract de închiriere, deoarece acesta reprezintă dovada locuirii în țara respectivă și este necesar pentru obținerea cardului de identitate. Vă sfătuim să solicitați o convorbire pe Skype în format video, astfel încât să puteți vedea persoana cu care urmează să semnați contractul și să solicitați să vă arate casa înainte de a semna contractul. Este recomandabil să amânați plata chiriei până când vedeți spațiul locativ și semnați contractul. În plus, vă putem pune în legătură cu case de avocatură care vă pot ajuta cu contractele de închiriere, iar plata lor poate fi acoperită de stat, deoarece există o lege în acest sens.

PROCESUL DE APLICARE / LATE APPLICATION

CÂND SE APLICĂ PENTRU STUDII?

În primul semestru al clasei a XII-a, ar trebui să încurajați copilul dumneavoastră să își facă un cont și să depună cererea de aplicare la centrul de aplicări online din țara în care dorește să studieze. Dacă copilul dumneavoastră intenționează să studieze în străinătate, prima perioadă de aplicare la universitățile din străinătate începe în lunile septembrie - octombrie și se încheie în luna ianuarie. În această perioadă, universitățile cele mai competitive deja își selectează viitorii studenți, așa că este important să verificați termenul limită pentru a depune toate documentele, care diferă de la o țară la alta și să încurajați copilul dumneavoastră să se pregătească pentru examenul de Bacalaureat în timp util. În general, termenul limită este la sfârșitul lunii ianuarie, sau iunie, respectiv începutul lunii iulie, în funcție de momentul începerii anului academic: august, septembrie sau octombrie. De asemenea, în majoritatea țărilor există opțiunea denumită "Conditional Offer", care presupune că viitorul student trebuie să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi o medie de cel puțin 9 în examenul de Bacalaureat și un nivel minim de competență în limba engleză.

Este important să fiți realist în privința așteptărilor de la Bacalaureat și să verificați cu atenție cerințele de admitere. De exemplu, dacă copilul dumneavoastră dorește să studieze Business, poate fi necesar un anumit nivel de matematică, iar dacă a absolvit un profil uman, poate să nu fie eligibil. Încurajați copilul dumneavoastră să selecteze mai multe opțiuni pentru a crește șansele de reușită (de obicei, între 5 și 20, în funcție de țara/sistemul de învățământ). În plus, pentru a valida înscrierea, unele țări/sisteme solicită o taxă de procesare a documentației, în timp ce altele (țările în care învățământul este gratuit pentru cetățenii U.E.) solicită trimiterea unui document de identitate pentru verificarea cetățeniei.

Pentru a fi admis în prima rundă de aplicare la programele de top ale celor mai bune universități din străinătate, este posibilă și necesară depunerea unei astfel de măsuri. În cazul în care copilul dumneavoastră este deja la o facultate în România și dorește să plece în străinătate pentru a urma o altă facultate sau un program de master, acesta poate aplica acum. În acest sens, vă recomandăm să accesați link-ul de pe site-ul Ministerului Educației din România pentru a obține informații despre documentele necesare și procedurile de aplicare. Fiți atenți la termenele limită și asigurați-vă că aveți toate documentele necesare înainte de a depune cererea de aplicare.

DOCUMENTE NECESARE

Pentru a aplica la programele universitare din străinătate, este necesar să furnizați anumite documente ale copiilor catre universitati, printre care se numără: o copie autentificată a cărții de identitate, foaia matricolă din clasele IX-XII, diploma de la bacalaureat, rezultatul de la testarea lingvistică, scrisori de recomandare de la profesori sau angajatori și alte documente, în funcție de cerințele programului respectiv.

Înainte de a trimite documentele, este important să vă asigurați că acestea sunt în limba engleză sau în limba specificată de către instituțiile solicitante, iar în cazul în care nu sunt, trebuie să fie traduse de un traducător autorizat și legalizate de un notar. De asemenea, vă recomandăm să scanați întregul document, nu doar traducerea, pentru a evita orice neînțelegere. Documentele pot fi trimise prin poștă, încărcate în contul aplicantului sau prin e-mail.

Este important să solicitați documentele cât mai repede după finalizarea examenului de bacalaureat/licență, deoarece termenul limită de înscriere poate fi scurt. În cazul în care admiterea presupune un interviu sau evaluarea portofoliului, urmăriți cu atenție solicitările respective.

REZULTATELE?

În funcție de perioada de înscriere, rezultatele vor fi disponibile în diferite etape. De exemplu, pentru runda de înscriere din ianuarie, rezultatele preliminare vor fi afișate în luna aprilie, în timp ce pentru cea de-a doua rundă de înscriere, care se desfășoară între martie și aprilie, rezultatele vor fi anunțate în luna iulie. După ce primiți informațiile referitoare la locurile alocate, asigurați-vă că confirmați sau refuzați locurile respective, urmând instrucțiunile primite prin e-mail sau disponibile pe contul de aplicație.

TOTUL MAI SIMPLIFICAT.

La început, procesul de înscriere poate părea complicat, însă suntem aici pentru a vă ajuta. Pe site-ul nostru veți găsi o secțiune cu informații despre studii pentru fiecare țară în parte și am creat și un model (poze) cu procesul de înscriere, pas cu pas, pentru a vă fi mai ușor să completați cererea de înscriere. Dacă aveți întrebări sau nu sunteți sigur că ați completat formularul corect, suntem la dispoziția dumneavoastră pentru a vă oferi asistență. În plus, vă încurajăm să vă alăturați grupului de Facebook dedicat studenților români din această țară - Global Confederation of Romanian Students. Acolo veți putea găsi colegi G.C.R.S. sau alți studenți români care au trecut deja prin aceleași etape și care pot răspunde cu drag întrebărilor dumneavoastră și vă pot oferi sfaturi utile.

ALTERNATIVE…

În general, majoritatea universităților organizează mai multe sesiuni de înscriere. Următoarea sesiune de înscriere va avea loc în perioada martie-aprilie și poate oferi locurile neocupate în urma primei sesiuni, poate fi destinată cetățenilor din UE care nu au nevoie de viză pentru a studia în țările respective sau poate fi chiar singura sesiune disponibilă pentru acel program. În funcție de universitate și de programul dorit, termenele de înscriere pot varia, așa că este important să fiți atenți la acestea și să vă faceți un program din timp. Este crucial să creați un cont pe site-ul centralizat și să completați înscrierea cât mai curând posibil. Unele programe sau facultăți pot fi mai flexibile în ceea ce privește termenele pentru trimiterea documentelor, dar termenul limită pentru înscriere este crucial și trebuie respectat. Este important de menționat că această rundă de înscriere este deschisă și studenților care doresc să aplice pentru un program de master, dar încă nu și-au finalizat licența. În cazul în care aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să ne contactați.

LATE APPLICATION

Fiecare facultate organizează mai multe sesiuni de înscriere, însă cele mai importante sunt primele două. În cazul în care mai rămân locuri disponibile, unele facultăți pot menține deschisă perioada de înscriere și pentru o a treia sesiune, denumită "late application" sau "înscriere târzie", care poate fi afișată pe site-ul centralizat. Însă, nu toate programele au această opțiune, iar numărul de locuri este limitat. De aceea, vă recomandăm să nu vă bazați în totalitate pe această opțiune. În plus, în unele țări, înscrierea poate fi realizată în orice moment al clasei a XII-a, inclusiv în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea cursurilor. Este important să vă documentați din timp și să verificați site-ul centralizat pentru a afla termenele limită pentru înscriere și alte informații relevante despre programul dorit.

ULTIMA PERIOADA DE LATE (-LATE) APPLICATION

Este important să subliniem că universitățile serioase și respectabile nu vor accepta să admită studenți pe loc, fără a li se solicita documentele necesare și fără a li se evalua competențele lingvistice. Există, însă, universități care organizează interviuri de recrutare în România, dar acesta este doar un pas intermediar în procesul de admitere. În urma interviului, candidații vor fi evaluați și li se va comunica dacă sunt sau nu eligibili pentru admitere. Este important de menționat că majoritatea universităților vor avea cerințe clare și bine definite pentru a putea aplica, cum ar fi depunerea unei aplicații complete, a unei scrisori de intenție, a unui certificat de atestare lingvistică și a altor documente relevante. De aceea, este important să alegeți cu grijă instituția de învățământ superior și să vă documentați cu atenție cu privire la cerințele lor de admitere.

Echipa noastră a găsit un articol din presa străină care arată că șase universități britanice au fost avertizate să înceteze cu reclama falsă și să înceteze să dezinformeze studenții. Acest mesaj a fost preluat și de MEDIAFAX. Interesant este faptul că aceste universități au taxe de școlarizare similare cu cele ale universităților de top, de aproximativ 10.000 £ pe an. Este important să fiți atenți la "universitățile partenere" ale acestor firme extrem de binevoitoare. Verificați topurile internaționale, nu listele de universități partenere care vă pot aduce înscrieri rapide, dar nu și educație de calitate.

DUPĂ ABSOLVIRE

JOB

Absolvirea studiilor reprezintă un moment mult așteptat pentru orice student. După terminarea facultății, începe o nouă etapă în viață: găsirea job-ului potrivit. Potrivit unui raport al Agenției de Statistică pentru Studii Superioare din Marea Britanie referitor la anul academic 2014-2015, 90% din absolvenți și-au găsit un loc de muncă în maxim 6 luni de la finalizarea studiilor. Mai mult decât atât, deținerea unei diplome universitare se traduce într-un venit mai mare pe tot parcursul vieții. În Marea Britanie, de exemplu, persoanele cu studii superioare au un venit mediu anual de aproximativ 31.000£, față de cele fără studii, care câștigă în medie 21.000£ pe an. Studiile pe termen lung reprezintă, așadar, un avantaj considerabil pentru oricine dorește să își construiască o carieră de succes.

Universitățile din străinătate sunt concentrate pe dezvoltarea elevilor și le oferă diferite modalități de a-și pune teoria în practică. De exemplu, unii studenți pot beneficia de un semestru de internship inclus în programul de studiu sau de perioade de îndrumare profesională, tocmai pentru a le fi mai ușor să își găsească un job. În plus, aceste universități oferă cursuri practice conduse de personal calificat de consiliere, care îi învață pe studenți cum să completeze un CV, cum să se pregătească pentru un interviu sau cum să ia legătura cu agenții de recrutare. Cu cât abilitățile practice ale unui absolvent sunt mai dezvoltate și cu cât CV-ul lui este mai bogat, cu atât șansele de a obține un job mai bine plătit sunt mai mari.

ȘI MAI MULTE STUDII…?

Mulți studenți sunt preocupați de ceea ce se întâmplă după absolvirea facultății, în special dacă nu reușesc să își găsească imediat un loc de muncă în domeniul lor de studiu. Pentru a face față acestor situații, mulți își iau un job temporar pentru a-și susține traiul până găsesc un loc de muncă adecvat. În unele țări, există programe speciale care oferă suport studenților, cum ar fi Suedia, unde aceștia pot beneficia de împrumuturi studențești pentru întreținere pe o perioadă de până la 6 ani (ținând cont de faptul că un program de licență urmat de un masterat durează între 4 și 5 ani). În acest fel, după absolvire, studenții se pot înscrie la cursuri de specializare, având astfel posibilitatea nu doar de a-și continua studiile, ci și de a căuta un loc de muncă, fără a fi stresați de probleme financiare.

DOCTORAT?

Mulți studenți aleg să continue studiile la nivel de doctorat și să urmeze o carieră în mediul academic. Finanțarea programelor de doctorat poate varia semnificativ în funcție de țară. În Suedia, de exemplu, un doctorand primește un salariu lunar de aproximativ 2.000 - 2.600 €, în timp ce în Regatul Unit, salariul mediu pentru un doctorand este între 15.000 - 18.000 £ pe an. În Olanda, finanțarea este mai generoasă, cu un salariu anual de până la 50.000 € pentru un doctorand. Cu toate acestea, obținerea unui doctorat poate fi o alegere dificilă și implică un efort considerabil de cercetare și scriere, precum și un timp mai lung pentru a atinge obiectivele profesionale.

PE CONT PROPRIU

Unii absolvenți aleg să își înființeze propriile companii, urmând astfel calea antreprenoriatului și devenind propriii lor angajați. În multe țări există programe de susținere a tinerilor antreprenori, care oferă scutiri de taxe în primii ani de existență a companiei sau "incubatoare de afaceri", unde începătorii beneficiază de spații utilate complet gratuit sau cu o reducere semnificativă a chiriei. De asemenea, încă din timpul facultății, studenții pot participa la diferite competiții cu premii importante, inclusiv bani, care pot fi extrem de folositori pentru a iniția o afacere.

PRACTICĂ / INTERNSHIP

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ

Mulți studenți de la universitățile din România aleg să participe la programe de mobilitate academică, cum ar fi Erasmus. Această oportunitate le oferă posibilitatea să studieze un semestru sau un an la o universitate din străinătate, să-și dezvolte abilitățile lingvistice și interculturale, să cunoască oameni noi și să experimenteze stilul de viață dintr-o altă țară. Deși această experiență poate fi costisitoare, există unele programe de finanțare disponibile, precum granturi Erasmus sau alte burse și ajutoare financiare oferite de universități sau guverne naționale. În timpul programelor de mobilitate academică, studenții pot participa la cursuri de la universitatea gazdă, pot desfășura cercetare sau stagii, pot participa la activități extracurriculare și pot explora cultura și atracțiile turistice din țara gazdă. Această experiență poate fi oportunitatea perfectă pentru studenți de a-și dezvolta abilitățile, de a-și extinde rețelele de contacte și de a-și îmbunătăți șansele de a obține un loc de muncă după absolvire.

INTERNSHIP

Mulți studenți aleg să studieze în străinătate din cauza oportunităților de a-și dezvolta abilitățile practice. Aproximativ 90% din programele de studiu din țările vestice includ stagii de practică ca parte din curriculum, acestea fiind notate cu credite necesare absolvirii. Universitățile cooperează cu diferite companii și organizații non-profit pentru a le oferi studenților oportunități de stagii de practică, astfel încât aceștia să-și dezvolte experiența și să fie mai bine pregătiți pentru a se integra pe piața muncii. Internship-urile au o durată medie de 3 luni și sunt, de obicei, neplătite. Cu toate acestea, acestea oferă studenților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu de lucru real, de a se adapta la o nouă cultură și de a face conexiuni importante în domeniul lor de interes. Studenții pot să-și aleagă stagii de practică într-o gamă largă de domenii, de la companii mari și recunoscute la organizații non-guvernamentale și ambasade. Cu experiența dobândită în timpul stagii de practică, șansele de a găsi un job în domeniul studiat după absolvire devin mai mari, făcându-i pe studenți să se simtă mai pregătiți pentru cariera lor.

PRACTICĂ

Stagiile de practică sunt o modalitate excelentă pentru studenți de a-și dezvolta abilitățile practice și de a obține experiență într-o companie. Aceste stagii sunt de obicei de 30 de zile lucrătoare și pot fi efectuate la o companie locală sau în cadrul facultății, sub forma unui proiect. Cu excepția unor programe finanțate cu fonduri UE, aceste stagii nu sunt plătite. În timpul stagiilor de practică, studenții au șansa de a învăța de la profesioniști și de a aplica cunoștințele teoretice într-un mediu real de lucru. De asemenea, aceste stagii pot fi notate cu credite, ceea ce este benefic pentru studenți în timpul facultății.

TRAINEE

Programul de internship este dedicat studenților, absolvenților și angajaților care doresc să își dezvolte cariera într-o companie locală, națională sau internațională. Acesta poate dura între 1 și 2 ani și include un pachet salarial atractiv, precum și beneficii precum asigurare medicală, concediu plătit și alte bonusuri. Pentru a fi eligibili, candidații trebuie să aibă o anumită experiență în domeniul de interes, precum un stagiu de internship anterior. Programul de internship poate oferi oportunități de formare într-un domeniu specific, precum și oportunități de dezvoltare profesională și personală, iar la finalul programului, cei mai buni interni pot fi recrutați în companie pe posturi permanente.

SE POT FACE ECONOMII?

CHIRIE

Unele țări, cum ar fi Suedia, oferă sprijin financiar studenților cu venituri mici, pe lângă costurile de școlarizare, prin reducerea chiriei cu până la 60%. Cu toate acestea, acest sprijin este disponibil numai pentru studenții care plătesc chirii modeste. În general, chiriile sunt mai mari în orașele mari, dar sunt mult mai accesibile în localitățile mai puțin populate din jur. Este important ca fiecare student să ia în considerare propriul stil de viață și bugetul disponibil înainte de a alege un loc de trai.

TRANSPORT

Cardul de student aduce beneficii importante în ceea ce privește transportul, deoarece studenții au parte de reduceri pentru abonamentele la mijloacele de transport în comun. Aceste abonamente sunt disponibile pentru diverse opțiuni, cum ar fi cele valabile 24 de ore, pentru un oraș sau pentru întreg județul. Totuși, trebuie menționat că acestea sunt valabile doar pentru transportul public, nu și pentru companiile private. În Olanda, studenții care îndeplinesc anumite condiții pentru a beneficia de împrumutul de întreținere pot utiliza transportul public gratuit. În țările nordice, dar și în Olanda sau Belgia, bicicleta este o alternativă populară de transport, deoarece distanța dintre campus și cămin poate fi parcursă cu ușurință cu o bicicletă. De asemenea, mersul cu bicicleta oferă studenților ocazia de a face puțină activitate fizică în fiecare zi, ceea ce este foarte important pentru sănătatea lor. În plus, bicicletele pot fi achiziționate second-hand, de la studenții mai mari care pleacă și vând lucrurile lor pe grupurile de Facebook locale. Același lucru se aplică și în cazul altor obiecte necesare unui student, cum ar fi mobilierul, cărțile, boxele, electrocasnicele, etc.

CARD BANCAR VISA

Vă rugăm să rețineți că pentru a trimite bani copilului dumneavoastră în străinătate fără a plăti comisioane suplimentare, cea mai avantajoasă metodă este de a solicita un card VISA emis de o bancă din România și asociat unui cont în lei. Este important să verificați dacă banca dumneavoastră oferă această opțiune sau să luați în considerare schimbarea băncii în caz contrar. Aceasta deoarece puteți depune lei în cont și copilul dumneavoastră poate utiliza cardul oriunde în străinătate fără a plăti comisioane suplimentare pentru conversia monedei. Dacă depuneți euro în acel cont, veți pierde la conversia valutară, mai ales dacă salariul dumneavoastră este în lei. Cu cardul VISA, copilul dumneavoastră nu este nevoit să retragă bani de la bancomat pentru a plăti chirie sau alte costuri, evitând astfel taxele de tranzacție. În plus, poate solicita sume cash la casieria unui supermarket din străinătate, dar rețineți că limitele maxime pentru retrageri diferă în funcție de politica fiecărui magazin. Este posibil să fie necesare mai multe retrageri pentru a acoperi valoarea chiriei, însă această metodă va economisi considerabil sumele de bani.

MÂNCAREA

Un aspect extrem de important în viața de student este alimentația. În cazul în care vrei să economisești bani, cel mai bine este să îți pregătești singur mesele. O opțiune ar fi să gătești o cantitate mai mare de mâncare pentru cină, astfel încât să îți asiguri și prânzul pentru a doua zi. Înainte de a pleca la studii, ar fi util să îi oferiți câteva sfaturi practice copilului dumneavoastră cu privire la cumpărături și prepararea meselor. În fiecare săptămână, magazinele au oferte foarte bune care pot fi consultate online, astfel încât, vizitând 2-3 magazine săptămânal, copilul dumneavoastră poate găti meniuri variate la prețuri extrem de accesibile. În plus, cardurile de fidelitate se pot elibera în baza cardului de identitate din țara respectivă, deci este important să nu întârziați cu aplicarea. În cazul în care preferați să mâncați în oraș, liguele (cantinele) studențești oferă meniuri de o bună calitate și la prețuri accesibile. De asemenea, puteți încerca să gătiți împreună cu colegii de cămin/apartament sau să cumpărați semi-preparate.

DESTINAȚII CLASICE

“DESTINAȚII CLASICE “

Ce înțelegem prin "destinații clasice"? Ne referim la acele țări sau universități unde agențiile de consultanță trimit adesea studenți indeciși. Este important să înțelegeți că, deși anumite țări, cum ar fi Marea Britanie, au o industrie universitară bine dezvoltată și pot fi atractive, alegerea universității potrivite pentru copilul dumneavoastră nu trebuie făcută în grabă. Târgurile de universități și înscrierea "pe loc" nu ar trebui să fie factori de decizie cheie. În plus, agențiile beneficiază adesea de un comision suplimentar pentru fiecare student pe care îl trimit la o anumită universitate, ceea ce poate influența sfatul dat de agenți.

Alegerea universității este o decizie importantă care va influența viitorul copilului dumneavoastră în mod semnificativ, așadar, este important să se ia în considerare toate opțiunile. Verificarea prestigiului universității din surse diferite, precum și înțelegerea cerințelor de admitere și a procesului de înscriere este vitală. O diplomă de la o universitate slab cotată poate afecta cariera viitoare a copilului dumneavoastră și poate face mai dificilă obținerea unui loc de muncă la angajatori sau în instituții academice de prestigiu.

Sfatul nostru este să nu vă bazați doar pe informațiile oferite de agenții de consultanță și să căutați informații și din alte surse. Puteți să vă înregistrați singuri la orice universitate, accesând site-urile lor și înțelegând procesul de admitere. Controlul asupra viitorului copilului dumneavoastră trebuie să fie în mâinile dumneavoastră, și trebuie să vă asigurați că alegeți universitatea potrivită pentru nevoile și aspirațiile copilului dumneavoastră.

CUM ÎNCEPEM CĂUTAREA?

Vă sugerăm să începeți procesul de selecție a universității pentru copilul dumneavoastră prin identificarea domeniului de interes al acestuia. Apoi, căutați cele mai bune programe universitare în Europa și în alte continente care oferă studii relevante pentru acest domeniu. Limba de studiu poate fi un factor important de selecție, de aceea trebuie să vă asigurați că universitatea aleasă oferă programe de studiu în limba de interes a copilului dumneavoastră.

Înainte de a face o alegere, este important să aveți în vedere criteriul financiar și să vă întrebați cât de mult sunteți dispuși să investiți în educația copilului dumneavoastră. În cazul în care alegeți o universitate cu cerințe ridicate, cum ar fi MIT din SUA, este posibil ca rezultatele să nu fie conforme cu așteptările, mai ales dacă copilul dumneavoastră trebuie să lucreze part-time pentru a-și acoperi cheltuielile. O alternativă ar fi să căutați o universitate care oferă cerințe mai puțin riguroase, care permite studenților să lucreze part-time și care să ofere în același timp o bună educație. În plus, puteți lua în considerare universitățile din țările care oferă împrumuturi speciale pentru cheltuielile destinate studenților, astfel încât să vă puteți permite mai ușor să acoperiți costurile.

Este important să luați în considerare și stilul de viață și preferințele meteorologice ale copilului dumneavoastră atunci când alegeți o universitate. În final, vă recomandăm să ne contactați pentru a obține mai multe informații despre universitățile din diferite țări și despre opțiunile de studiu și dezvoltare profesională disponibile.

CONCLUZIA

Ne dorim să vă captăm interesul și să vă convingem să vă alăturați nouă. Suntem o organizație studențească fondată de tineri care au trecut prin toate problemele și necunoscutele legate de studiul în străinătate și care vor să ajute elevii și studenții care se confruntă cu aceleași dileme. Ca urmare, toate informațiile pe care le oferim sunt gratuite și publicăm detaliat procedurile de înscriere la universități, încurajând viitorii studenți să își gestioneze singuri procesul de aplicare. Suntem întotdeauna disponibili să răspundem la întrebări și să oferim sfaturi utile. În plus, încurajăm elevii și studenții să își urmărească visurile și să studieze în universitățile cele mai bune din lume, nu doar să urmeze sfaturile altora. Pe paginile noastre dedicate universităților, veți găsi sfaturi și informații care să vă ajute să vă concentrați pe cele mai bune opțiuni de studiu și să vă susțineți copiii să studieze acolo unde își doresc cu adevărat.

SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT

ECTS, BOLOGNA

Fiecare sistem de învățământ are particularitățile sale, dar majoritatea țărilor din spațiul european au adoptat sistemul Bologna (România în 2009). Acesta are la bază un sistem comun de acordare a creditelor numit ECTS (Sistemul European de Credite Transferabile), care le permite studenților să își transfere mai ușor creditele de la o universitate la alta sau dintr-o țară în alta. Un an universitar are o valoare de 60 de ECTS. Primul ciclu de studii (studiile de licență) constă în 180 sau 240 de ECTS, iar un program de masterat are 60 sau 120 de ECTS.

O altă schimbare adusă de aderarea la sistemul Bologna a fost reducerea duratei anilor de studiu: programele de licență de 4/5 ani au fost reduse la 3/4 ani, iar cele de masterat de la 3/2 ani la 2/1 an. Un alt scop al acestui sistem a fost facilitarea echivalării calificărilor și perioadelor de studiu între diferite țări. Când aplicați la un program de studiu în străinătate (mai ales la nivel de masterat), asigurați-vă că verificați cerințele specifice de admitere, inclusiv numărul de ECTS necesar pentru fiecare disciplină. De aceea, este important să alegeți cu grijă universitățile din România (nu doar să verificați dacă sunt acreditate sau nu). Dacă nu se acumulează numărul necesar de credite, nu se poate accesa nivelul de master în străinătate.

COMPARAȚII

Desi este dificil si poate inadecvat sa comparam sistemele de invatamant din strainatate cu sistemul romanesc in mod general, exista cateva aspecte particulare de mentionat. Vom incepe cu programa de studiu: intr-un semestru (30 ECTS), studentul urmeaza in mod obisnuit intre 2 si 4 cursuri (cu numar variabil de credite). Astfel, urmeaza cel mult doua cursuri in paralel. Bibliografia necesara este afisata cu mult inainte de inceperea studiilor si este actualizata constant (carti recent tiparite, articole stiintifice de actualitate, site-uri ale publicatiilor internationale, etc.) si, inca de la inceputul cursului, studentul cunoaste cerintele exacte (pentru proiecte, examene, workshop-uri, etc.), dar primeste si un plan individual de studiu (cu materialele necesare pentru fiecare saptamana). Examinarea se desfasoara atat pe durata cursului (prin proiecte realizate in grup, seminarii, prezentari), cat si la final, prin examene. Studentii nu sunt evaluati doar de profesori, ci si de colegii de grup, cu care lucreaza la un proiect. Este evident ca, daca un student nu se prezinta la intalniri (chiar si din motive obiective, precum un job part-time necesar pentru intretinerea sa), sau incetineste progresul grupului prin intarzierea in trimiterea sarcinilor sale, exista sanse mari sa fie sancționat.

DEZVOLTAREA STUDENTULUI

Programele de studiu din străinătate sunt orientate pe dezvoltarea studentului. Se pune mare accent pe aplicarea cunoștințelor teoretice, atât prin diferite proiecte practice în timpul cursurilor, cât și pe partea de internship unde studentul poate pune în practică toată materia acumulată. Se urmărește evoluția individuală, iar tentativa de plagiat poate atrage sancțiuni drastice precum exmatricularea. Încă de la începutul studiilor studenții învață cum trebuie să citeze sursele de inspirație și să noteze bibliografia, astfel încât fiecare examen sau evaluare care implică creativitatea studentului sunt verificate prin programe online de plagiat, în fața cărora nu vor valora simple scuze. Vă lăsăm ca exercițiu de gândire situația diplomelor falsificate/plagiate din România. În acești ani am învățat că nepotismul și mita nu au loc în vest. De aceea, vă sfătuim să nu încurajați copiii să ofere mici atenții profesorilor (chiar dacă e vorba de un articol autentic românesc după o vacanță în țară), căci poate fi considerat mită și poate fi sancționat sever.

ORAR, VACANȚE...

În funcție de programul ales și de nivelul acestuia (licență, masterat), orarul poate varia între unul mai încărcat și unul mai flexibil. Însă, indiferent de programul ales, se așteaptă ca un student full-time să aloce 40 de ore pe săptămână pentru studiu. Nu toate aceste ore vor fi petrecute în cadrul cursurilor și seminariilor (o oră din întregul program este pauză de masă). Există posibilitatea ca într-o săptămână să aibă 2-3 activități cu prezență obligatorie, iar apoi să aibă timp pentru studiu individual (poate să studieze de acasă, la bibliotecă, să studieze împreună cu colegii etc.), astfel încât totalul să fie de 40 de ore. Majoritatea țărilor impun o limită de maxim 20 de ore de muncă pentru studenții full-time, deoarece se dorește ca aceștia să-și dedice mai mult timp studiului. Vacanțele principale sunt cele de vară (vacanța dintre ani academici) și cea de iarnă (de Crăciun). În plus, există și zile de sărbătoare naționale sau religioase din fiecare țară, care sunt libere și pentru studenți. Deoarece mediul universitar este unul internațional, cu multe tradiții și sărbători, este important ca studenții să verifice cu atenție perioadele de vacanță înainte de a-și programa concediile, astfel încât să nu rateze cursurile sau examenele importante. Este important de menționat că absențele de la cursuri din cauza sărbătorilor din țara de origine a studentului nu sunt considerate „justificate”.

STUDENT WELLBEING

CENTRU DE CONSILIERE MEDICALĂ

Fiecare universitate are un Centru de consiliere medicală dedicat studenților, numit și Student Health Center. Acesta oferă o serie de consultații gratuite, printre care cele mai căutate sunt cele psihologice. Întrucât studenții se află într-un mediu nou, departe de confortul de acasă și adesea în fața unor provocări necunoscute, este normal să se confrunte cu probleme temporare care le afectează capacitatea de concentrare și studiu. Aceste probleme pot include stres, anxietate, depresie, probleme de adaptare, singurătate, probleme de alimentație sau dor de prieteni și familie. Este recomandat să apelezi la astfel de consultații, deoarece acestea oferă ajutor specializat și confidențial. În țările vestice, consilierea psihologică este o practică obișnuită și eficientă, care contribuie la dezvoltarea personală și profesională. Este important să abordezi aceste probleme cu deschidere și să le rezolvi într-un mod eficient, în loc să le negi sau să le ascunzi sub preș.

TESTĂRI GRATUITE

Aceste centre medicale universitare sunt esențiale pentru a oferi studenților asistența medicală necesară și pentru a-i ajuta să rămână sănătoși în timpul studiilor lor. Acestea oferă o gamă largă de servicii medicale, inclusiv consultații gratuite cu medici specializați, teste de depistare a bolilor cu transmitere sexuală și metode contraceptive. De asemenea, ele furnizează informații și sprijin cu privire la programarea la medic și pot oferi consultații medicale la distanță prin intermediul unor linii telefonice specializate. Centrul medical universitar poate fi de asemenea un loc unde studenții pot obține informații despre opțiunile de asigurare medicală și alte resurse disponibile pentru a-i ajuta să își mențină sănătatea fizică și mentală pe tot parcursul studiilor lor.

STUDENT FRIENDLY

În timpul sesiunii, universitățile organizează diverse evenimente pentru a ajuta studenții să își gestioneze mai bine stresul și să se bucure de activități recreative. Printre acestea se numără și prelegerile cu intrare liberă, care abordează subiecte precum cum să scrii un eseu sau cum să îți organizezi mai bine timpul. De asemenea, sunt organizate și sesiuni de yoga sau competiții sportive, în funcție de interesele studenților. Liga studențească oferă, de asemenea, o varietate de programe și activități interesante pentru tineri, dar pentru a participa este necesar să fii activ și dornic de implicare.

AMBASADELE G.C.R.S.

Din experiența noastră, știm că perioada de acomodare pentru studenții care pleacă în străinătate poate fi dificilă și stresantă. De aceea, am creat Ambasade G.C.R.S. în fiecare centru universitar și stații locale STUDENTV. Prin intermediul acestor ambasade, studenții pot lua legătura cu alți studenți din aceeași țară și se pot bucura de sprijinul și îndrumarea lor. De asemenea, vor primi informații utile despre cum să își caute chirie, cum să își organizeze timpul și cum să își obțină documentele necesare.

În plus, Ambasadele G.C.R.S. organizează și evenimente și activități de voluntariat pentru studenți, care îi ajută să se implice în comunitate și să întâlnească alți tineri cu aceleași interese. Pentru a putea beneficia de toate acestea, copilul dumneavoastră trebuie doar să fie dispus să participe activ și să se implice în viața comunității universitare.

Împrumutul studențesc este acordat pe toată durata studiilor, iar copilul dumneavoastră va putea rămâne în Ambasada G.C.R.S. pe toată această perioadă. Singurele obligații față de noi sunt să ajute și să susțină alți studenți, să organizeze interviuri și să scrie articole pentru presă, conform contractului de colaborare. În schimb, vom fi mereu acolo pentru a-i oferi sprijinul și încurajarea necesare pentru ca experiența lor în străinătate să fie una memorabilă și plină de învățăminte valoroase.

“NO-GO” ZONES

ESTE PERICULOS SĂ STUDIEZI ÎN STRĂINĂTATE?

Indiferent dacă "plecarea la facultate" are loc în România sau în străinătate, este important ca adolescentul să devină un tânăr responsabil în privința protecției personale. El trebuie să fie conștient de zonele periculoase și să evite situațiile conflictuale. Este important de reținut că universitatea nu va asigura protecția personală a studentului și nici nu va oferi însoțitori care să-l însoțească seara acasă după petreceri. În primele luni de acomodare, există grupuri de studenți mai mari care pot oferi îndrumare și chiar să-l întâmpine la aeroport, dar aceste activități sunt mai mult pentru cunoașterea noii culturi și societăți și pentru a-și face prieteni. Echipa Global Confederation of Romanian Students colectează informații despre zonele cu risc din anumite țări și le actualizează constant pentru a ajuta studenții să fie mai conștienți și să se simtă mai în siguranță.

ZONĂ VULNERABILĂ

Potrivit publicației The Local, poliția suedeză definește o "zonă vulnerabilă" ca fiind o zonă geografică cu un nivel socio-economic scăzut, în care infracțiunile au un impact semnificativ asupra comunității locale. Această influență este mai mult legată de contextul social din acea zonă decât de dorința infractorilor de a prelua controlul asupra comunității.

DECLARAȚIA EXPERTULUI SUEDEZ ÎN TERORISM

Potrivit declarațiilor expertului suedez în terorism, Magnus Ranstorp, "în zonele cu vulnerabilitate ridicată, extremismul religios poate fi o problemă semnificativă. Acestea sunt și zone în care poliția trebuie să aibă o abordare adaptată și să utilizeze tactici specifice în contextul situației delicate din aceste comunități. Această situație se datorează și faptului că localnicii nu raportează întotdeauna infracțiunile, fie din cauza fricii de represalii, fie din cauza unui sentiment de neputință în fața acestei probleme."

NE "ASCULTĂ" CINEVA?

Potrivit unui raport al DIGI24.ro, numărul deceselor din accidente rutiere in Romania este dublu față de media din Uniunea Europeană, cu excepția Bulgariei. Anul trecut, în România, numărul deceselor rutiere la un milion de locuitori a fost de 97, comparativ cu media de 49 în UE. Cu toate acestea, bilanțul atacurilor teroriste din Europa în 2017 a fost de 330 decese în întreaga Europă, inclusiv Turcia, care a avut aproximativ 50% din numărul total de victime. Având în vedere populația de aproximativ 19.600.000 de locuitori a României conform worldometers.info, acest lucru înseamnă că aproximativ 1.900 de persoane își pierd viața în fiecare an pe străzile din România, în timp ce media din UE este de 921 de decese rutiere pe an. Este important de menționat că media din UE este influențată de țări precum România și Bulgaria, care au rate mai ridicate de accidente rutiere.

Dacă adunăm numărul total al decedaților în atentatele din Europa (330) cu media deceselor pe străzile din EU(921), avem 921+330=1.251. Concluzia o puteți trage și dumneavoastră. Deși, la cei 921 își aduce aportul considerabil și România. Vă dați seama cât de “prolific” este Ministerul Transporturilor din România la acest capitol? Iar aici nu am adăugat și Ministerul Sănătății. Dar să nu uitam și Ministerul Educației din România care omoară oameni. Cum? Mai multe detalii pe evz.ro care titrează: “Un absolvent de liceu din Bacău s-a SINUCIS pentru că a obținut nota 8 la BACALAUREAT. După reexaminare i s-a MĂRIT nota, care i-ar fi asigurat admiterea la Cambridge”. Corectarea inițială a lucrării a fost realizată de un funcționar al Ministerului Educației, corect?

Să mai continuăm? Este important să reamintim că Global Confederation of Romanian Students este o organizație studențească cu sediul în Suedia, angajată să susțină interesele studenților români. Ne dorim să fim percepuți ca o voce puternică în apărarea drepturilor și nevoilor comunității noastre academice. Este esențial să subliniem faptul că nu suntem o companie care vinde produse, ci un grup de studenți care își propune să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de trai și învățare pentru studenții români, indiferent de locul în care aceștia studiază.

Consultați, mai jos, zonele periculoase grupate în funcție de țări.

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.