"Bursele G.C.R.S."

CE SUNT "BURSELE G.C.R.S."?

Pentru a exemplifica cum se implementează acest concept, prezentăm cazul Suediei (sediul nostru se află în Suedia, iar noi studiem aici și de cel puțin 4 ani beneficiem de aceste sume de bani oferite de către statul suedez):

Încă din anul 1919, suedezii și-au dat seama că, pentru a fi o putere economică cu un sistem de învățământ la fel de puternic, trebuie să ofere susținere financiară celor care merg la facultate*. Astfel, din acel moment și până în zilele noastre, absolut toți studenții care urmează studii în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții, pot primi suma de aproximativ 1.100 euro lunar + aprox. 60% din chirie, care este suficientă pentru a acoperi cheltuielile lunare (chirie - aprox. 400 euro, mâncare - aprox. 200 euro, transport - aprox. 100 euro și bani de buzunar - aprox. 600 euro). Prin urmare, pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;

2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;

3. să desfășori activități într-un O.N.G., să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV;

După cum menționam mai sus, și alte state oferă aceste sume de bani. Poți găsi mai jos lista statelor care oferă acești bani. Aceste sume diferă de la stat la stat, în funcție de necesarul calculat de autoritățile statului respectiv pentru un student.

Majoritatea website-urile îți povestesc ce sunt lucrurile pe care ei le fac sau le prezintă, doar că noi tot timpul facem lucrurile altfel. Prin urmare, îți prezentăm ce nu sunt acești bani. ​

Pentru că mulți ne întreabă și mai ales, se întreabă, câți bani au de returnat după ce termină programul de studiu dacă primesc acești bani de la statele unde studiază, venim cu un caz concret al unui coleg din Suedia. Acest coleg a beneficiat de suma maximă de bani oferită pentru cei 6 ani de studii. Deci, a beneficiat de 1.100 euro x 12 luni/an x 6 ani = 79.200 euro.

După absolvire, și-a găsit un job în domeniul studiat, remunerat cu un salariu de aproximativ 3.500 euro pe lună (salariul net, în mână). Deoarece trebuie să returneze banii primiți pe durata studiului, primește o factura la fiecare 3 luni în valoare de 1.823 sek (corone suedeze), adica aprox 180 euro. Deci, trebuie să returneze 180 euro din 3 în 3 luni, în condițiile în care venitul pentru cele 3 luni este de 3 x 3.500 euro= 10.500 euro. Dacă este avantajos sau nu, vă lăsăm să decideți, dar mai venim cu un exemplu...

După cum spuneam, suma maximă de care poți beneficia în Suedia este de 79.200 euro. Hai să vedem care sunt cheltuielile pe durata celor 6 ani: 500 euro chirie + 200 euro mâncare lunar , adică 700x10x6=42.000 euro.

Deci, teoretic, tu poți economisi pe durata studiilor: 79.200 - 42.000 = 37.200 euro.

Dacă decizi să îți cumperi o mașină în leasing cu cei 37.200 euro deoarece vei avea un salariu de 3.500 euro/lună, cu siguranță nu vei avea rata leasingului de 180 euro la 3 luni (60 euro / lună).

Global Confederation of Romanian Student

Cu alte cuvinte, sunt cei mai ieftini bani de pe piață și nu trebuie să te gândești la ei ca un împrumut, cum tind să facă părinții noștri, pentru că acești bani sunt gândiți nu pentru a fi recuperați de către state, ci să își facă publicitate ca în situația în care îți place să lucrezi în țara în care ai studiat, să o faci liniștit. Pe ei îi intersează să îți impoziteze, în mod normal, salariul de inginer, IT, medic, jurist sau ce altă specializare ai tu dar să își dezvolte și țara lor și prin aportul tău, nu să recupereze acești bani. Putem spune că sunt bani din bugetul de publicitate. Nu ai nicio altă obligație dacă îi primești. Nu ești obligat să rămâi în țara care ți-a finanțat studiile. Niciun stat nu poate să recunoască că acești bani sunt gândiți să atragă creiere pentru că ar intra în conflic diplomatic cu celălalte țări, așa că maschează totul sub acest aspect al "împrumutului".

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Niciun stat nu poate să recunoască că acești bani sunt gândiți să atragă creiere pentru că ar intra în conflic diplomatic cu celălalte țări, așa că maschează totul sub acest aspect al "împrumutului".

Acum, dacă faceți un calcul simplu, 79,200 : 60 euro/lună reiese că aveți o datorie care se întinde pe 1.320 luni, adică 110 ani. Ei bine, aproximativ 60% din sumă se prescrie, adică nu mai trebuie restituită de voi, odată ce ai absolvit programul de studiu pentru care ai solicitat finațarea (adică ai obținut diploma de licență/masterat, din simplul motiv că așa sunt regulile). Mai mult, cei 40% care rămân de înapoiat se vor restitui în maxim 15 ani. Dacă în cei 15 ani ai restuit doar 3.000 euro pentru că ai avut un salariu relativ mic, restul banilor care mai rămân, se prescriu și ei.

În mod normal, se restuie undeva la sub 10% din toată suma. Repetăm, ținta nu este să restitui banii, ci să îți aduci aportul la dezvoltarea țării respective, dacă decizi să rămâi acolo, (deși nu esti obligat), atât prin munca pe care o prestezi în țara respectivă, ci si prin plata impozitelor aferente fiecărui angajat din țara respectivă. Nu sunt taxe în plus. Repetăm, nu îl priviți ca pe un împrumut, ci ca pe o publicitate a țărilor respective.

Condițiile de returnare a împrumutului sunt diferite de la țară la țară. Ce trebuie să rețineți este că discutăm despre împrumuturi sociale, special concepute pentru studenți. Vom oferi un exemplu pentru Marea Britanie: după terminarea studiilor, la angajare, fostul student va returna banii doar dacă salariul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, i se va retrage automat din salariu (direct de la angajator, la fel ca taxele) 9% din surplusul de peste 21.000 £ . Mai concret, dacă are un venit anual de 22.000 £ , va returna 9% din 1.000 £ , adică 90 £ /AN.

Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €).

Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.

Cândva, un părinte ne-a adresat următoarea întrebare: ”De ce statul respectiv ar oferi atâția bani (căci vorbim de aprox. 1.000 euro lunar, din care 400 euro - chirie, 200 - mâncare, 100 euro - transport și restul bani de buzunar) copilului meu?”

Răspunsul simplu ar fi: deoarece este cetățean al Uniunii Europene (în baza Directivei U.E. 2004/38/EC coroborată cu Directivele EU 64/221/EEC, 68/360/EEC, 72/194/EEC, 73/148/EEC, 75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 90/365/EEC și 93/96/EEC). Adică fix ceea ce nu se învață nici la școală (adică drepturile cetățenilor europeni), ceea ce nu se învăță nici de la televizor și ceea ce nu se găsește nici pe site-urile de specialitate din România.

De-a lungul timpului, am constatat ca Directivele Uniunii Europene menționate mai sus, din păcate, sunt un text anost și de necrezut. Iar cum G.C.R.S. nu vine cu minunea pe loc, adică sticla de ulei și punga de zahăr înainte de alegeri, și cum nu are nici Mercedes-ul din ultima colecție, propovăduind liniștea sufletească cu dorința de a realiza mega-clădiri, adică mai pe scurt, nu dorim să fim aleși pentru a ne îmbogăți, cum nu dorim nici îmbogățirea sufletească, lăsăm ANAF-ul din Olanda (Belastingdienst) să vorbească despre G.C.R.S.

Global Confederation of Romanian Students

Mai jos vei găsi, în partea stângă, dacă te uiți de pe PC sau prima poză dacă ești pe telefon, o invitație, adică o citație pentru un control, primită de o colegă, o jurnalistă din cadrul STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Dupa cum poți observa, avem o scrisoare primită de o colegă de la o instituție a statului olandez pe data de 26.11.2018 (extrem de important acest amănunt) în care se specifică că pe data de 14.12.2018, adică la aproximativ 2 săptămâni, colega noastră trebuia să prezinte acea lista de documente care fac obiectul controlului.

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat vreo eludare a legilor olandeze, deci nu au emis nici măcar o amendă minimă, așa cum ar fi procedat în mod normal ANAF-ul românesc, ba chiar au rămas impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a-i ajuta pe cât mai mulți. Doada care atestă aspectul legal o regăsiți în următoarea poză care certifica faptul că a noastră colegă primește în continuare banii de la statul olandez (dupa cum se vede din extrasul de cont, pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am spus mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îi primesc dacă îndeplinesc condițiile solicitate prin ”Bursele G.C.R.S.”.

Global Confederation of Romanian Students

Dacă aveai impresia că doar statul olandez a venit la noi în control, iată că și statul german a fost. Poți să te obișnuiești de pe acum cu faptul că nimic nu merge perfect in lumea asta, doar G.C.R.S.-ul 😀 Uite cum am făcut dreptate și am accesat bănuții în Germania, prin 4 pași simpli și rapizi:

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 1: Pe data de 16.12.2021 un coleg a aplicat la BAföG după care este respins.

Pasul 2: G.C.R.S. face plângere. Ne cunoaștem drepturile și ne-am propus să luptăm pentru dreptatea noastră.

Pasul 3: ANAF-ul german, adică Finanzamt, vine în control pe data de 22.10.2021 la G.C.R.S.

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 4: ANAF-ul german ne dă dreptate și îl pune în drepturi pe colegul nostru.

Global Confederation of Romanian Students

CU ALTE CUVINTE, CELE MAI AVIZATE PĂRERI PRIVIND LEGALITATEA ACȚIUNILOR G.C.R.S., "ȘI-AU SPUS CUVÂNTUL".

Cum funcționează? În ce constă jobul?

Pentru a exemplifica cum se implementează acest concept, prezentăm cazul Suediei (sediul nostru se află în Suedia, iar noi studiem aici și de cel puțin 5 ani beneficiem de aceste sume de bani oferite de către statul suedez):

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1919, suedezii și-au dat seama că, pentru a fi o putere economică cu un sistem de învățământ la fel de puternic, trebuie să ofere susținere financiară celor care merg la facultate. Astfel, din acel moment și până în zilele noastre, absolut toți studenții care urmează studii în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții, pot primi suma de aproximativ 1.100 euro lunar + aprox. 60% din contravaloarea chiriei, care este suficientă pentru a acopericheltuielile lunare (chirie - aprox. 400 euro, mâncare - aprox. 200 euro, transport - aprox. 100 euro și bani de buzunar - aprox. 600 euro).

Prin urmare, pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;

2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;

3. să desfășori activități într-un O.N.G., să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV;

Dacă la primele două puncte totul este clar, în ceea ce privește punctul 3, am simțit nevoia unei platforme care să faciliteze intrarea studenților români în acest sistem. Astfel, am creat G.C.R.S., un O.N.G. înregistrat în Suedia, în care putem activa cu toții!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum menționam mai sus, și alte state oferă aceste sume de bani. Poți găsi lista statelor care oferă acești bani puțin mai jos. Totuși, aceste sume diferă de la stat la stat, în funcție de necesarul calculat de autoritățile statului respectiv pentru un student.

*Am decis ca diseminarea acestor informații către tine să fie misiunea noastră, pentru ca tu să poți face o alegere informată atunci când decizi unde mergi la facultate sau masterat.

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Ce legătură are cu Olanda?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1973, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Olanda au fost fuzionate sub numele de Centrale Directie Studiefinanciering (CDS) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

De asemenea, avem colegi care desfășoară activități în stațiile locale universitare ale STUDENTV din Olanda și care primesc acești bani. Ai alăturat decizia DUO.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Ce legătură are cu Danemarca?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1970, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Danemarca au fost fuzionate sub numele de Statens Uddannelsesstøtte (SU) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară.

Ai alăturat decizia acordării acestor bani și planul de plată ale unui student român care studiază în această țară.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum se poate constata în poza alaturată, pentru a beneficia de acești bani este obligatoriu să muncești, în paralel cu studiile, un anumit număr de ore pe săptămână (între 10 - 20, depinde de țară). Contractul de colaborare cu STUDENTV va fi acordat îndeplinind exact aceste condiții. Cu alte cuvinte, dacă îți vei dorești un alt part-time job, vei avea alte emoții: 1. Dacă există situații când nu îndeplinești numărul solicitat de ore de muncă săptămânală (ești răcit) 2. Dacă îți pierzi jobul și nu găsești altul în timp util, poți pierde acești bani.

Ce legătură are cu Marea Britanie?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1989, s-au pus bazele Student Loans Company (SLC) în Marea Britanie și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele Student loans and grants. Aveți mai jos atât Desfășurătorul Tuition Fee Loan-ului, într-un caz concret, cât și Desfășurătorului pentru Maintanance Loan care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Același principiu se aplică și în Marea Britanie, cu condiția că trebuie să fii rezident în U.K. înaintea începerii anului academic. Concret: la jumătatea lunii august să ai contract de chirie, dar și restul documentelor în Regatul Unit, chiar dacă vei începe facultatea la 1 septembrie sau la 1 octombie. Trebuie deja să fii rezident în luna decembrie, dacă studiile încep în ianuarie.

Atenție! Nefiind rezident înainte de începerea anului universitar cu cel puțin o lună, anulează restul condițiilor care crezi tu că te-ar califica pentru împrumutul de întreținere. Este obligatoriu să porți discuția cu echipa G.C.R.S. încă din luna iulie deoarece mai sunt și alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinești.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

TOTUL SĂ FIE LEGAL !!!

După cum ai vazut mai sus, discutăm despre combinația a 10 Directive ale U.E. plus legislația națională din această țară. Mai jos vei descoperi câteva aspecte pe care trebuie să le înțelegi, dar să ți le și însușești.

După cum constați, ei vor analiza fiecare fraudă. Prin urmare, cine nu își face taskurile pleacă automat din G.C.R.S. deoarece nu vrem să riscăm o blocare a tuturor pentru că unul nu își face treaba.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Student

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat vreo eludare a legilor olandeze, deci nu au emis nici măcar o amendă minimă, așa cum ar fi procedat în mod normal ANAF-ul românesc, ba chiar au rămas impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a-i ajuta pe cât mai mulți. Doada care atestă aspectul legal o regăsiți în următoarea poză care atestă faptul că a noastră colegă primește în continuare banii de la statul olandez (dupa cum se vede din extrasul de cont, pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am spus mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îi primesc dacă îndeplinesc condițiile solicitate prin ”Bursele G.C.R.S.”.

SISTEMUL "BURSELOR G.C.R.S." SE APLICĂ ÎN:

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.