"Bursele G.C.R.S."

CE SUNT "BURSELE G.C.R.S."?

Pentru a exemplifica modul în care acest concept este implementat, prezentăm cazul Suediei. Încă din anul 1919, autoritățile suedeze au înțeles că pentru a fi o putere economică puternică cu un sistem de învățământ solid, trebuie să ofere susținere financiară studenților.

Din acel moment și până în prezent, toți studenții care studiază în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții pot beneficia de suma lunară de aproximativ 1.100 euro + aproximativ 60% din chirie, care este suficientă pentru a acoperi cheltuielile lunare, cum ar fi chirie, mâncare, transport și bani de buzunar. Pentru a beneficia de aceste fonduri, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre UE;
2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;
3. să desfășori activități într-un ONG sau să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV.

În plus față de Suedia, și alte state oferă aceste sume de bani. Lista acestor state este prezentată mai jos, iar suma oferită diferențiază în funcție de nevoile și politica fiecărui stat în parte.

Majoritatea website-urile îți povestesc ce sunt lucrurile pe care ei le fac sau le prezintă, doar că noi tot timpul facem lucrurile altfel. Prin urmare, îți prezentăm ce nu sunt acești bani. ​

Mulți dintre cei care sunt interesați de aceste programe de studii în străinătate se întreabă cât trebuie să returneze după ce termină programul.

Luând exemplul unui coleg din Suedia, care a beneficiat de suma maximă oferită pe durata a 6 ani de studiu, adică 79.200 euro, să vedem ce se întâmplă după absolvire. Acest coleg a găsit un loc de muncă în domeniul studiat, cu un salariu net lunar de aproximativ 3.500 euro. Din moment ce trebuie să își returneze banii primiți în timpul studiilor, primește o factură la fiecare 3 luni în valoare de 1.823 sek (aproximativ 180 euro), pe care trebuie să o plătească din venitul obținut în cele 3 luni. În acest caz, venitul pentru cele 3 luni este de 10.500 euro, iar întrebarea este dacă este avantajos să primești acești bani pentru studii sau nu. Dacă aruncăm o privire la cheltuielile pe durata celor 6 ani, putem vedea că acestea se ridică la 42.000 euro (500 euro chirie + 200 euro mâncare lunar x 10 luni x 6 ani).

În concluzie, teoretic, poți economisi pe durata studiilor o sumă de 37.200 euro (79.200 - 42.000 euro).

Deci, presupunem că în prima zi de muncă, colegul nostru află că va câștiga 3.500 de euro net pe lună. În loc să meargă la o reprezentanță auto și să plătească un avans de 10% pentru o mașină, ceea ce ar însemna plăți de 650 de euro pe lună, el a ales să acceseze programul "Bursele GCRS". După ce a beneficiat de suma maximă de 79.200 de euro pe durata studiului, a rămas cu 37.200 de euro economisiți.

Astfel, în loc să plătească o rată lunară pentru mașină, colegul nostru poate achiziționa mașina cu banii jos din economiile sale și poate plăti înapoi împrumutul de studii către statul suedez cu doar 180 de euro pe lună, economisind astfel o sumă semnificativă de bani pe termen lung.

Să privim împreună mai atent cifrele, pentru a înțelege mai bine situația. Suma de 180 euro trebuie returnată odată la 3 luni, adică de 4 ori pe an. Astfel, pe parcursul unui an, persoana respectivă trebuie să returneze 180 euro x 4 = 720 euro. Dacă considerăm că acest imprumut trebuie returnat pe o perioadă de 15 ani, atunci suma totală de rambursat este de 720 euro x 15 = 10.800 euro. Este important să înțelegem că acesta nu este un imprumut obișnuit, ci o investiție în educație, care poate aduce beneficii pe termen lung în carieră și venituri.

Global Confederation of Romanian Student

Cu alte cuvinte, acești bani sunt cei mai ieftini de pe piață și nu ar trebui considerați un împrumut, așa cum tendem să credem că sunt, din cauza experiențelor părinților noștri. Acești bani sunt proiectați pentru a-ți permite să-ți găsești un loc de muncă în țara în care ai studiat și să rămâi acolo dacă așa îți dorești, fără a fi nevoit să îți faci griji pentru plata unui împrumut mare. Statul nu caută să recupereze acești bani de la tine, ci își dorește să-și dezvolte țara prin intermediul contribuției tale și a altor profesioniști calificați. Deși ei vor impozita salariul tău ca inginer, IT-ist, medic, jurist sau în orice altă specializare te afli, nu vor face acest lucru pentru a recupera acești bani. Putem spune că acești bani sunt de fapt alocați din bugetul de publicitate al statului. Nu există nicio obligație a ta dacă beneficiezi de acești bani și nu trebuie să rămâi în țara care ți-a finanțat studiile. Niciun stat nu va recunoaște oficial că acești bani sunt gândiți să atragă profesioniști de elită, deoarece acest lucru ar putea crea conflicte diplomatice cu alte țări. Prin urmare, ei maschează totul sub forma unui "împrumut".

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Înțelegerea și respectarea condițiilor de returnare a împrumutului social variază de la țară la țară. Este important să rețineți că aceste împrumuturi sunt concepute special pentru a ajuta studenții și nu trebuie confundate cu alte tipuri de împrumuturi bancare. Să luăm exemplul Marea Britanie, unde după terminarea studiilor, absolventul va returna împrumutul doar dacă venitul său anual depășește 21.000 £ . În acest caz, vor fi reținute automat 9% din surplusul de peste 21.000 £ din salariul său anual, în același mod în care sunt reținute taxele. Dacă absolventul alege să se întoarcă în România, va fi eligibil pentru returnare doar dacă câștigă peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună. Dacă venitul său anual nu depășește aceste praguri, absolventul nu va fi obligat să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată. Este important de menționat că, în majoritatea cazurilor, împrumutul se prescrie după 25 de ani de la finalizarea studiilor.

Dacă alege să se întoarcă în România, trebuie să câștige peste 12.000 £ /an, aproximativ 6.000 RON/lună, ca să fie eligibil pentru returnare. Dacă salariul nu depășește aceste praguri, fostul student NU trebuie să returneze nimic, indiferent de suma împrumutată (de exemplu 50.000 €).

Global Confederation of Romanian Students

Vouchere de la DUO pentru continuarea educatiei

Noi am numi acest concept "cumparare de creiere", dar denumirea oficiala este de voucher.

Ceva mai putin cunoscut despre DUO este faptul ca mereu DUO ofere diferite vouchers prin care incurajeaza continuarea studiilor in Olanda. De exemplu, cei care au inceput primul program de studiu in perioada septembrie 2015 - august 2019 si au absolvit la timp, au primit un voucher de 2000 euro pentru a continua educatia in intervalul 5-9 ani de la absolvirea primului program de studiu.

Concret, daca studentul a obtinut diploma in perioada 2020-2021, va primi acest voucher pentru a-l folosi in perioada incepand cu 2025-2026 pana in 2029-2030.

Pe de alta parte, cei care au studiat in perioada de pandemie au primit alte vouchere, de 2-3000 euro, tinand cont de modificarile legislative adoptate de DUO in acea perioada. Mereu se ofera acesta vouchere, asa ca olandezii chiar doresc sa incurajeze educatia de inalta calitate.

Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.

Cândva, un părinte ne-a adresat următoarea întrebare: "De ce statul respectiv ar oferi atâția bani (căci vorbim de aproximativ 1.100 de euro lunar, bani suficienti pentru chirie, mâncare și restul bani de buzunar) copilului meu?"

Răspunsul simplu este că acest lucru se datorează faptului că copilul este cetățean al Uniunii Europene, conform Directivei UE 2004/38/EC, împreună cu Directivele UE 64/221/EEC, 68/360/EEC, 72/194/EEC, 73/148/EEC, 75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 90/365/EEC și 93/96/EEC.

Din păcate, aceste informații nu sunt suficient de promovate în școli, mass-media sau site-urile de specialitate din România. În trecut, am constatat că aceste directive ale Uniunii Europene sunt adesea ignorate sau considerate anoste și irelevante. Cu toate acestea, în calitate de organizație, noi considerăm că aceste drepturi cetățenești sunt importante și trebuie respectate. Nu căutăm să fim aleși pentru a ne îmbogăți, ci ne dorim să promovăm respectul față de aceste drepturi și să asigurăm că cetățenii europeni sunt conștienți de ele."

În calitate de organizație, ne dorim să ajutăm cetățenii europeni, adică tinerii români, să-și cunoască drepturile și să le utilizeze în mod eficient.

Ce autorități au verificat conceptul 'Burselor G.C.R.S.' de-a lungu timpului?

Global Confederation of Romanian Students

Alăturat vei găsi o invitație, adică o citație pentru un control de la ANAF-ul suedez, adica Skatteverket, direct pe adresa noastră.

Global Confederation of Romanian Students

Rezultatul controlului este simplu, visul continua cu felicitarile din partea autoritatilor suedeze.

Global Confederation of Romanian Students

Hai să vedem ce spune Belastingdienst, adică ANAF-ul din Olanda, despre G.C.R.S. Mai jos poți vedea o invitație, respectiv o citație pentru control primită de o colegă, jurnalistă în cadrul STUDENTV, care poate oferi mai multe informații despre subiect.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Observăm că avem o scrisoare primită de o colegă de la o instituție a statului olandez în data de 26 noiembrie 2018 (un amănunt extrem de important), prin care se specifică că trebuie să prezinte lista de documente ce fac obiectul unui control la data de 14 decembrie 2018, adică aproximativ două săptămâni mai târziu.

Global Confederation of Romanian Students

Nu numai că ofițerii instituției de control nu au constatat nicio încălcare a legilor olandeze, astfel încât nu au emis nicio amendă minimă, așa cum ar fi procedat ANAF-ul românesc, dar au fost chiar impresionați de faptul că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, s-a gândit să facă acest demers pentru a ajuta cât mai mulți studenți. Documentul care atestă aspectul legal al activității G.C.R.S. poate fi consultat în următoarea poză, care demonstrează că colega noastră primește în continuare banii de la statul olandez (după cum se poate vedea din extrasul de cont datat pe 20.12.2018), bani proveniți, așa cum am menționat mai sus, din dreptul pe care românii care studiază în țări membre UE îl primesc dacă îndeplinesc condițiile stipulate de "Bursele G.C.R.S.".

Global Confederation of Romanian Students

Și dacă credeai că doar autoritățile olandeze ne-au verificat, află că și statul german a efectuat un control asupra noastră. Însă nu trebuie să vă faceți griji, G.C.R.S. este o organizație legală și transparentă, așa că nicio autoritate nu a găsit nicio problemă cu activitatea noastră. Mai jos vă prezentăm cum am putut accesa fondurile din Germania prin 4 pași simpli și rapizi:

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 1: Începând cu data de 16.12.2021, un coleg a aplicat pentru BAföG, însă, din păcate, a primit o notificare de respingere.

Pasul 2: Întrucât cunoaștem drepturile noastre, G.C.R.S. a decis să lupte pentru colegul nostru și a depus o plângere.

Pasul 3: Pe data de 22.10.2021, ANAF-ul german, cunoscut și sub numele de Finanzamt, a venit în control la sediul G.C.R.S.

Global Confederation of Romanian Students

Pasul 4: Dreptatea noastră a fost recunoscută de ANAF-ul german, care a reevaluat cazul și l-a pus pe colegul nostru în drepturi.

Global Confederation of Romanian Students

Putem spune că cel mai important verdict privind legalitatea acțiunilor G.C.R.S. a venit de la experții în domeniu, care au recunoscut faptul că organizația a acționat în conformitate cu legislația din țările în care își desfășoară activitatea.

Cum funcționează? În ce constă jobul?

Pentru a exemplifica cum se implementează acest concept, prezentăm cazul Suediei (sediul nostru se află în Suedia, iar noi studiem aici și de cel puțin 5 ani beneficiem de aceste sume de bani oferite de către statul suedez):

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1919, suedezii și-au dat seama că, pentru a fi o putere economică cu un sistem de învățământ la fel de puternic, trebuie să ofere susținere financiară celor care merg la facultate. Astfel, din acel moment și până în zilele noastre, absolut toți studenții care urmează studii în Regatul Suediei și îndeplinesc anumite condiții, pot primi suma de aproximativ 1.100 euro lunar + aprox. 60% din contravaloarea chiriei, care este suficientă pentru a acopericheltuielile lunare (chirie - aprox. 400 euro, mâncare - aprox. 200 euro, transport - aprox. 100 euro și bani de buzunar - aprox. 600 euro).

Prin urmare, pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

1. să fii cetățean al unei țări membre U.E.;

2. să fii admis la o universitate în țara respectivă;

3. să desfășori activități într-un O.N.G., să desfășori activități de jurnalist în cadrul STUDENTV;

Dacă la primele două puncte totul este clar, în ceea ce privește punctul 3, am simțit nevoia unei platforme care să faciliteze intrarea studenților români în acest sistem. Astfel, am creat G.C.R.S., un O.N.G. înregistrat în Suedia, în care putem activa cu toții!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum menționam mai sus, și alte state oferă aceste sume de bani. Poți găsi lista statelor care oferă acești bani puțin mai jos. Totuși, aceste sume diferă de la stat la stat, în funcție de necesarul calculat de autoritățile statului respectiv pentru un student.

*Am decis ca diseminarea acestor informații către tine să fie misiunea noastră, pentru ca tu să poți face o alegere informată atunci când decizi unde mergi la facultate sau masterat.

Nu uita! Nu sunt bani oferiți direct de către G.C.R.S., ci reprezintă un concept care te ajută pe tine să beneficiezi de susținere financiară de la guvernele statelor respective pentru a studia! Aceste sume de bani se primesc lunar dacă îndeplinești cele trei condiții simultan.

Ce legătură are cu Olanda?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1973, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Olanda au fost fuzionate sub numele de Centrale Directie Studiefinanciering (CDS) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Aveți mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

De asemenea, avem colegi care desfășoară activități în stațiile locale universitare ale STUDENTV din Olanda și care primesc acești bani. Ai alăturat decizia DUO.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Ce legătură are cu Danemarca?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1970, departamentele privind alocațiile de studii guvernamentale și rambursarea costurilor de studiu din Danemarca au fost fuzionate sub numele de Statens Uddannelsesstøtte (SU) și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară.

Ai alăturat decizia acordării acestor bani și planul de plată ale unui student român care studiază în această țară.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

După cum se poate constata în poza alaturată, pentru a beneficia de acești bani este obligatoriu să muncești, în paralel cu studiile, un anumit număr de ore pe săptămână (între 10 - 20, depinde de țară). Contractul de colaborare cu STUDENTV va fi acordat îndeplinind exact aceste condiții. Cu alte cuvinte, dacă îți vei dorești un alt part-time job, vei avea alte emoții: 1. Dacă există situații când nu îndeplinești numărul solicitat de ore de muncă săptămânală (ești răcit) 2. Dacă îți pierzi jobul și nu găsești altul în timp util, poți pierde acești bani.

Ce legătură are cu Marea Britanie?

Global Confederation of Romanian Students

Încă din anul 1989, s-au pus bazele Student Loans Company (SLC) în Marea Britanie și astfel ideea de mai sus a devenit valabilă și în această țară cunoscută de noi sub numele Student loans and grants. Aveți mai jos atât Desfășurătorul Tuition Fee Loan-ului, într-un caz concret, cât și Desfășurătorului pentru Maintanance Loan care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Același principiu se aplică și în Marea Britanie, cu condiția că trebuie să fii rezident în U.K. înaintea începerii anului academic. Concret: la jumătatea lunii august să ai contract de chirie, dar și restul documentelor în Regatul Unit, chiar dacă vei începe facultatea la 1 septembrie sau la 1 octombie. Trebuie deja să fii rezident în luna decembrie, dacă studiile încep în ianuarie.

Atenție! Dacă nu ești rezident cu cel puțin o lună înainte de începerea anului universitar, vei anula restul condițiilor care te-ar fi calificat pentru împrumutul de întreținere. Este esențial să discuți cu echipa G.C.R.S. încă din luna iulie, deoarece există și alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinești. În plus, trebuie să ții cont de faptul că, după Brexit, accesul la împrumut poate fi dificil, iar colegii noștri nu au reușit să obțină finanțare nici după un an de la începerea facultății.

De aceea, nu recomandăm studiile în Marea Britanie în absența unei finanțări din partea familiei.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

TOTUL SĂ FIE LEGAL !!!

După cum ai putut observa anterior, discutăm despre combinarea a 10 directive ale UE și legislația națională a acestei țări. Mai jos, vei găsi câteva aspecte importante pe care trebuie să le înțelegi și să le aplici. Este important să știi că fiecare caz de fraudă va fi analizat cu atenție de către echipa G.C.R.S.

Prin urmare, este esențial să îți îndeplinești sarcinile corespunzătoare, altfel riști să fii eliminat din program. Nu dorim să ne expunem riscului de a fi blocați din cauza neîndeplinirii sarcinilor de către un singur participant.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Student

În primul rând, trebuie să menționez că ofițerii instituției de control nu au constatat nicio încălcare a legilor olandeze și nu au emis nici măcar o amendă minimă, ceea ce este o dovadă a faptului că G.C.R.S., un ONG al studenților români cu sediul în Suedia, operează conform legilor și reglementărilor din țara gazdă. În plus, autoritățile olandeze au fost impresionate de faptul că G.C.R.S. a luat această inițiativă pentru a ajuta cât mai mulți studenți români. Un extras de cont care atestă că o colegă a primit în continuare banii de la statul olandez poate fi găsit în poza de mai jos. Este important de menționat că acești bani sunt proveniți din dreptul pe care românii care studiază în țări membre U.E. îl primesc dacă îndeplinesc condițiile cerute prin "Bursele G.C.R.S.".

SISTEMUL "BURSELOR G.C.R.S." SE APLICĂ ÎN:

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.