CUM APLIC LA STUDII ÎN SUEDIA?

DE CE SUEDIA?​

Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.

Dacă ești pe această pagină, fie știi deja că Suedia e ”îngropată” în zăpadă și oamenii sunt reci, fie vrei să afli dacă studiile în această țară îți oferă tot ce ai nevoie în dezvoltarea ta personală și profesională. Deoarece România este membră a Uniunii Europene (începând din 2007) ne dă tuturor dreptul de a urma cursurile unei universități suedeze fără să plătim vreun fel de taxă de școlarizare, indiferent de câte programe și cursuri alegem să studiem! Nu doar că învățământul în Suedia este gratuit, dar ca student, poți să beneficiezi de aproximativ 1.100 euro lunar (bani care sunt mai mult decât suficienți pentru a te întreține și a fi independent financiar) și de o subvenție la chirie (aproximativ 60% din contravaloarea chiriei). Pentru a verifica calitatea învățământului suedez, verifică locurile ocupate de universitățile suedeze în clasamentele internaționale. Indiferent dacă vei urma un program de licență sau masterat, ca viitor student în Regatul Suediei trebuie să știi următoarele lucruri:

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

1. FACULTĂȚI, PROGRAME, ADMITERE.

După ce ți-ai făcut cont, poți începe să completezi lista de opțiuni. Cel mai bine este să intri pe site-urile universităților și să vezi ce cursuri oferă în domeniul tău de interes sau să folosești opțiunea de căutare de pe www.universityadmissions.se. Partea drăguță este că pe aceeași aplicație poți trece douăzeci de programe diferite de la aceleași sau de la universități/facultăți diferite. Prin urmare, va trebui să treci prin toate astea numai o singură dată!

ATENȚIE! Pe site-urile universităților caută întotdeauna la secțiunea „International Students”, respectiv „Bachelor / Undergraduate Studies” ori „Master / Postgraduate Studies”, dacă te orientezi spre un program de master.

După ce ai completat pe site lista preferințelor, trebuie să trimiți în Suedia o copie AUTENTIFICATĂ a cărții de identitate. Asta înseamnă că cineva trebuie să scrie în ENGLEZĂ pe verso-ul copiei că aceasta este conformă cu originalul și să semneze. Pot fi părinții, poate fi un profesor – important este să nu fii tot tu. De obicei, până pe la finalul lunii aprilie acest document trebuie să fie deja în Suedia, însă datele exacte variază de la an la an.

După aceea poți începe să le trimiți documentele pe care le cer în mod normal: foaie matricolă, rezultatul testului lingvistic, Cover Letter, etc. Documentele nu trebuie trimise prin poșta convențională, ci vor fi urcate în format digital în contul tău, la secțiunea documente.

NU te speria, vei primi prin e-mail instrucțiuni pas cu pas, găsești o mulțime de informații și pe site și nu e atât de complicat pe cât pare, mai ales că poți aplica la douăzeci de programe diferite în același timp! Și asta înseamnă că trimiți actele într-un singur loc, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu fiecare facultate la care ai aplicat.

Sfat: Când îți alegi programele/facultățile la care te înscrii, verifică cu atenție condițiile de eligibilitate: o medie minimă la Bac, o medie minimă la o anumită disciplină, număr credite, etc., ori dacă admiterea se face în baza unui portofoliu și a unui interviu, astfel încât să te pregătești din timp. Poți spune că de această dată e bine să alegi mai multe universităţi din mai multe oraşe sau, pur şi simplu, mai multe facultăţi din acelaşi oraş, pentru că oricum vei fi admis în ordinea preferinţelor. Altfel spus, este important să fii atent la ordonarea celor 20 de opţiuni.

TOP 3 UNIVERSITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ UNDE POȚI STUDIA

Fă-ți alegerile cu gândul la viitorul tău, nu prin comoditatea dată de o firmă care te va trimite unde există un interes pentru propriul său câștig, așa numitele „universități partenere”. Analizează topurile de specialitate înainte de toate.

Global Confederation of Romanian Students

#97

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

LUND UNIVERSITY

Overall Score:
60.2%
Academic Reputation:
70%
International Faculty:
92.3%
International Students:
69%
Global Confederation of Romanian Students

#98

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY

Overall Score:
59.5%
Academic Reputation:
46.2%
International Faculty:
98.3%
International Students:
57.4%
Global Confederation of Romanian Students

#124

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

UPPSALA UNIVERSITY

Overall Score:
53.7%
Academic Reputation:
66.3%
International Faculty:
66.3%
International Students:
35.3%
Universități
+ 0
Facultăți
+ 0
Departamente
+ 0
Secții
+ 0

2. PROCESUL DE ADMITERE

1. Primul lucru

Întregul proces de aplicație se face online, pe site-ul www.universityadmissions.se unde trebuie să-ți faci cont. Nu uita să verifici cerințele de admitere, mai ales în privința testului de certificare lingvistică.

Dacă îți prinzi urechile pe site, ne poți întreba fără teamă pe pagina de Facebook, Global Confederation of Romanian Students. Nu uita să aderi și la grupul de Facebook destinat studiilor în aceasta țară, Studentii Romani din Suedia - Global Confederation of Romanian Students. Sigur se vor găsi membrii G.C.R.S. sau alți studenţi români care au mai trecut prin aceleași etape şi care au avut aceleaşi nelămuriri ca tine; să ai încredere că te vor ajuta cu plăcere.

2. Când aplici?

Ai deja diploma de bacalaureat/licență necesară admiterii? Atunci trebuie să aplici în prima perioadă de aplicație, adică din decembrie până în ianuarie. Dacă ești în ultimul an de liceu ori facultate, urmând să obții diploma de absolvire în luna iunie-iulie, va trebui să faci aplicația în lunile martie-aprilie. După fiecare rundă de aplicație, mai ai la dispoziție câteva săptămâni pentru a trimite toate documentele solicitate. Nu-ți face griji, vei primi notificări prin e-mail cu fiecare pas rămas. Doar că dacă nu trimiți documentele la timp, vei fi respins/ă. Însă partea bună este că, deși ai fost respins/ă, programele care mai au locuri libere la finalul rundei de aplicații, vor menține programul deschis ca tu să mai ai o șansă. Pentru aceste late application, de cele mai multe ori, va trebui să completezi aplicație pe versiunea suedeză a site-ului, www.antagning.se, unde te conectezi cu userul și parola deja create.

E bine să te organizezi din timp astfel încât prin luna aprilie a respectivului an ȘCOLAR să fi obţinut deja un certificat IELTS, TOEFL sau Cambridge, pentru că astfel dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză.

Ei bine, pentru mult discutatul examen al maturității trebuie să te mobilizezi, să înveți puțin mai mult ca de obicei și apoi totul va fi bine. Trebuie dat în perioada bac-ului pentru olimpici pentru că altfel nu te încadrezi în timpul solicitat pentru depunerea documentelor. Dacă îl dai în perioada clasică, poți fi acceptat la facultate doar de pe lista de așteptare. Recomandăm cu tărie ca bac-ul să fie dat în perioada dedicată olimpicilor și celor care plecă la studii în străinătate. În legătură cu documentele vei primi informații tot prin e-mail legat de data până la care trebuie să ajungă la ei, adică să le încarci în contul tău. Pregătește-te să traduci și să legalizezi traducerea tuturor documentelor solicitate.

Pentru că ai urmat atent instrucțiunile primite, ai fost admis la facultatea la care visai! Felicitări! Însă imediat după bacalaureat, deși nu ai primit rezultatele, e bine să te informezi în privința chiriei. Îți explicăm totul în secțiunile următoare.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

3. DOCUMENTE, FINANȚĂRI

Atât pentru a călători, dar și pentru a te identifica în spațiul Uniunii Europene, ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport (biometric, valabil 5 ani). Însă îți recomandăm pașaportul biometric pentru că multe autorități publice cu care vei avea de-a face doresc un act oficial de identitate care are și semnatură, adică pașaportul.

Certificatul de naștere (versiunea nouă a certificatului de naștere, adică acea tradusă în engleză și franceză, precum și apostila pe certificat), necesar pentru a putea obține acel număr personal, BSN, (echivalentul CNP-ului românesc).

Card bancar, atașat unui cont în EURO la o bancă din România.Îți recomandăm să ai cardul REVOLUT pentru că este foarte folosit în Olanda și în general nu sunt probleme. Plus că oricand poți să adaugi un cont în orice valută dorești direct în aplicație, fără a mai solicita acest serviciu, personal, la o bancă din România. Și transferurile între conturile Revolut se fac, de cele mai multe ori, instanteneu și fără comisioane.

Card european de sănătate nu se mai eliberează pentru studenții care doresc să își continue studiile în străinătate, însă nu este o problemă pentru cei care aleg Olanda. Odată ajuns/ă, va trebui să îți faci o asigurare de sănătate privată. Deși va fi o cheltuială destul de mare inițial, poți aplica pentru subvenție, ajungând să plătești pentru un pachet de servicii de bază între 4-10 euro pe lună.

CERTIFICAT DE ATESTARE FISCALĂ și ADEVERINȚĂ DE VENIT, pentru tine, nu ale părinților (emisă de către Agenția Națională de Administrare Fiscală din România) dacă decizi să te alături STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

4. OBTINEREA NUMARULUI PERSONAL - Personnummer

Acte necesare:

Pașaportul biometric, cardul european de sănătate (neaparat) și scrisoarea de acceptare de la universitate.

Unde?

La Skatteverket. Pentru a afla exact adresa, doar caută pe Google „Skatteverket” însoțit de numele orașului în care ești (spre exemplu, „Skatteverket Stockholm”).

Cât durează?

Ajuns la locul cu pricina, va trebui doar să completezi o declarație conform căreia te poţi întreține pe perioada studiilor, apoi, după 1 – 2 săptămâni, vei avea și numărul personal.

Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Olanda care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

5. BURSELE G.C.R.S. APLICABILE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ

1. Ce sunt?

O sumă de bani oferită de statul olandez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au muncit timp de 5 ani în Suedia, fie pe durata studiilor vor munci 48 de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP

Valoarea bursei, în ianuarie 2021, ajunge la suma de 1.100 EUR lunar.

Pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.", trebuie să îndeplinești următoarele condiții:


- să fii admis/ă la un program de studiu la o universitate suedeză;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 56 de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)

Ai mai jos atât decizia CSN, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.

Global Confederation of Romanian Student
Global Confederation of Romanian Students

ATENȚIE! - În primele 2-3 luni de facultate va trebui să te auto-susții până când duci procedura la bun sfârșit. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de CSN!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

VIAȚA COTIDIANĂ ÎN OLANDA

6. CAZAREA

1. Student corridors (cămine studențești)

Fiecare universitate are un fel de International Housing Office unde, după ce ai fost admis, trebuie să îți creezi un cont și să aplici pentru cazare, iar ei îți vor trimite diferite oferte și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a.. Cu toate astea, cel mai bine este să discuți cu noi și să ne spui în ce oraș dorești să mergi, deoarece în anumite orașe universitatea nu poate oferi cazare pentru toți, dar noi, G.C.R.S. - Suedia, ne interesăm prin intermediul ambasadorilor noștri și îți spunem exact care este situația la fața locului.

NU te gândi la căminul studențesc prin prisma poveștilor terifiante pe care le-ai auzit despre căminele din Regie – aici, nu vei avea coleg(i) de cameră, baia este în proporție de 95% în cameră (alteori este comună), iar unele clădiri au bucătărie și living comun, altele doar living. În clădirile fără bucătărie comună, aceasta este în cameră. Practic, vei locui într-o garsonieră.

Prețurile variază – în funcție de oraș, în funcție de tipul camerei, în funcție de universitate. Spre exemplu, chiria este mai ieftină în orașele din nordul Suediei decât în cele din sud.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

2. Chirie (pe cont propriu)

În primul rând, intri pe www.blocket.se. În partea dreaptă, îți vor apărea județele Suediei. Îl selectezi pe cel în care dorești să locuiești. Apoi, în partea de sus a paginii vei avea mai multe opțiuni – Säljes, Uthyres, Bytes etc. Pe noi ne interesează UTHYRES și BYTES. Prima (uthyres) înseamnă că vei locui singur, iar a doua (bytes) că vei avea coleg(i) de casă/apartament, sau că poți locui în aceeași casă cu proprietarul. După ce ai găsit ceva avantajos, intri pe www.eniro.se, copiezi adresa locuinței, iar site-ul îți va afișa numărul de telefon al proprietarului.

SFAT! NU CĂUTA MESAJELE VECHI, DĂ REFRESH DIN MINUT ÎN MINUT – DE OBICEI, ANUNȚURILE MAI VECHI DE CINCI MINUTE SUNT DEJA EXPIRATE!

De regulă, chiria pentru un apartament cu două camere nu ar trebui să depășească 6000 SEK (600 euro) lunar, asta incluzând toate utilitățile (curent, apă, căldură), plus abonamentul la internet/TV. (netul poate lipsi, dar ai posibilitatea să achiziționezi un stick)

Sfat! Cel mai avantajos este să cauți o locuință în prima localitate de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe prețurile sunt mult mai mari decât în localitățile de lângă.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

3. Subvenția pentru chirie (bostadsbidrag)

Poți să aplici și pentru subvenția pentru chirie, dacă alegi să locuiești pe termen mai lung, într-un apartament care îți oferă baie și bucătărie personală, dar și intrare separată. Banii pe care îi vei primi variază în funcție de contravaloarea chiriei pe care tu o plătești și salariul tău. De aceea, noi îți recomandăm să verifici care este pragul pentru subvenție în funcție de vârstă și costul chiriei (maxim 432,51 euro pentru cei între 18-23 ani etc).

Întotdeauna întreabă dacă utilitățile sunt incluse în prețul chiriei sau nu. De cele mai multe ori, pretul chiriei include si internetul, apa calda, incalzirea termica, insa cu siguranta, vrei sa stii de la inceput la ce suma se ridica chiria lunar.

Sfat! Poate fi avantajos să cauți o locuință în prima localitate de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe, mai ales în zonele centrale, prețurile sunt mult mai mari decât în localitățile de lângă acestea, iar transportul bine pus la punct.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

7. VIAȚA DE ZI CU ZI

1. Mâncarea și băuturile

Desigur, și aici îți vei face cumpărăturile tot în supermarket. Cel mai ieftin ar fi Willys, (sau City Gross), apoi ICA, iar în coada clasamentului se află COOP, 7eleven sau orice alt magazinaș de cartier. Majoritatea supermarketurilor se află în oraș, deci nu trebuie să fugi în afara lui doar ca să-ți faci cumpărăturile.

NU te aștepta să cumperi alcool din supermarket, la fel ca în România. Singurele lucruri pe care le vei găsi vor fi niște beri slabe (1,2 – 3,5% alcool la o suta de mililitri), cu un gust cel puțin bizar. Pentru asta există System Bolaget, sau „Liquor Store”-ul despre care tot auzim prin filmele hollywoodiene. Oricum, dacă plănuiești să cumperi alcool sau țigări, fii sigur că ai mereu la tine un ID care să dovedească faptul că ai peste 18/21 ani. Desigur, prețurile pentru alcool sunt extraordinar de mari, deci părinții tăi pot sta liniștiți.

NU te aștepta să găsești dulciuri, țigări, alcool sau mâncare nesănătoasă la prețuri modice – din contră, Suedia este una dintre țările care a transformat alimentația sănătoasă în politică națională.

2. Timp liber

Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens.

Cu toate acestea, limita de vârstă se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o sâmbătă seară este ID-ul, adică, spre exemplu, cartea de identitate suedeză sau documentele românești dacă încă nu le ai pe cele suedeze. Deși, ai grijă, căci buletinul românesc nu este recunoscut ca document oficial de identitate, dacă de exemplu, trebuie să ridici o scrisoare cu recomandare.

În pub-urile studențești, pe lângă ID-ul menționat mai sus, accesul se face pe baza unei legitimații de student.

Dacă ești obișnuit să rămâi în discotecă până la răsăritul soarelui, va trebui să te obișnuiești cu faptul că în Suedia TOATE localurile se închid cel târziu la ora 2 dimineața. Și aceasta este tot o parte a politicii naționale care vizează stilul de viață sănătos, așa că părinții tăi pot sta din nou liniștiți – nu vei pierde nopțile prin discoteci.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

8. CUM TE PUTEM AJUTA NOI?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te punem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.". Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

Aici găsesti instrucțiuni pas cu pas pentru a aplica la studii în Suedia via ANTAGNING

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.