Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.
Cu siguranță, deja ai o mulțime de motive pentru care consideri Olanda cea mai bună alegere pentru tine. Vom enumera pe cele mai des întalnite motive pentru care merită să iei în calcul studiile în Olanda: te vei descurca fără probleme în limba engleză absolut oriunde în Olanda, programul de studiu poate fi focusat pe partea de aplicație practică (fie group-projects or work placements) sau parte de research, taxe de școlarizare acceptabile și posibilitatea independenței financiare prin programul "Burselor G.C.R.S." Este important să ai în vedere și un plan de viitor în privința masteratului și să analizezi încă de pe acum, deși ești încă în liceu ce posibilități ai pentru masterat în funcție de programul de licență pe care dorești să îl alegi.
Dacă dorești să afli ce înseamnă studiile în Olanda de la colegii noștri care deja sunt acolo, îți recomandăm să urmărești acest filmuleț în care ne explică foarte amănunțit fiecare aspect al vieții de student precum și comparații între orașe, diferite tipuri de chirii, prețuri etc. Link aici.
Un program de licență ( 180 ECTS) durează trei ani, iar un masterat doi ani, fără a include partea de practică. Dacă îți dorești să faci cercetare, însă nu te limitezi strict la un subiect anume, se poate ca un astfel de program să fie potrivit pentru tine.
b. Științe aplicate
Programele de studiu în domenii precum economie, științe, game design, hotel management, afaceri etc. au o durată de 3 (180 ECTS, numit fast-track) sau 4 ani (240 ECTS), incluzând o perioadă de studii în străinătate (unde te vei focusa pe maximum 2 specializări), exchange, precum și un stagiu de practică/internship sau un proiect internațional, care oferă absolvenților o bună pregătire necesară angajării. Stilul de învățământ al acestor universități este orientat spre dezvoltarea profesională a studentului și dobândirea abilităților practice necesare la locul de muncă; în alte cuvinte, te vei pregăti să intri pe piața muncii. Nu uita sa iei in considerare și programul de pre-masterat (jumătate de an sau un an) și verifică cu atenție ce opțiuni ai pentru a continua programul de masterat. Afli mai multe informații pe site-ul faculții, deoarece fiecare facultate are specificațiile ei.
Cât de diferit este sistemul de învățământ olandez?
Sistemul de învățământ este focalizat pe dezvoltarea studentului, universitățile oferă facilități de excepție (echipamente tehnice moderne, spații special dotate pentru studiu), studentul își exprimă liber opiniile și oricând poate avea un dialog deschis cu profesorul, atât în timpul seminariilor cât și în privat. Beneficiază și de un mentor, adică un profesor care este disponibil să îl îndrume când studentul are nevoie de consiliere.
În Olanda nu se discută despre semestre, ci despre block-uri (perioade de studiu). Anul academic este împărțit în 5 block-uri de studiu urmate imediat de 6 block-uri de resit/restanțe, astfel: fiecare block are două perioade, perioada de cursuri care durează 8 săptămâni, urmată de 2 saptamani de examinare (prima este săptămâna de examinare propriu-zisă, în care predai proiecte și ai muulte deadline-uri, urmată de o săptămână de reexaminare/restanțe). Într-un block vei studia 5 sau 6 materii. Sistemul de notare este similar cu cel din România, cuprinzând note de la 1 la 10, 10 fiind nota maximă, iar pentru a trece un examen ai nevoie de minim nota 5.5.
TOP 3 UNIVERSITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ UNDE POȚI STUDIA
Fă-ți alegerile cu gândul la viitorul tău, nu prin comoditatea dată de o firmă care te va trimite unde există un interes pentru propriul său câștig, așa numitele „universități partenere”. Analizează topurile de specialitate înainte de toate.
În Olanda, aplicațiile se fac atât direct la universități cât și prin centrul de aplicații STUDIELINK. Așa că, odată ce ai deja în minte câteva programe de studiu, este bine să urmărești perioadele și modul de aplicație. Aplicația ta nu va fi luată în calcul dacă nu urmezi întocmai pașii ceruți de universitate.
2. Când aplici?
Dacă decizi să studiezi în Olanda, trebuie să faci primii pași din aplicație și deja să alegi programele de studiu când ești în clasa a XII-a. Atenție, sistemul este diferit față de România și nu trebuie să aștepți să dai bacalaureatul, să ai toate documentele și abia apoi să aplici. Se poate deja să fi fost admis condiționat înainte de bacalaureat. Sunt pași care vor fi făcuți pe întregul parcurs al clasei a XII-a.
Perioada de aplicații pentru anul academic se deschide în luna septembrie/octombrie. Perioada se încheie în jurul lunii mai, însă fiecare universitate poate să aibă termene diferite, așa un e-mail către universitate pentru confirmarea perioadelor de aplicație și a cerințelor nu strică să trimiți. Te încurajăm să comunici cu universitatea de cîte ori ai nelămuriri, tocmai pentru că sunt departamente care doar cu acest lucru se ocupă. Este foarte important să îți faci un cont cu datele tale personale și să alegi programele care te interesează în perioada indicată. Acest pas nu se mai poate face după deadline, decât dacă mai sunt locuri libere la acele programe, iar universitatea decide să mai dea o șansă și altor aplicanți. Documentele se trimit mai târziu, de exemplu, după ce ai dat bacalaureatul și ai primit diploma.
Documentele solicitate pentru admiterea la universitate sunt: diploma bacalaureat, foaie matricolă, rezultatul testului de limba engleză, copie după cardul de identitate și unele facultăți mai cer: scrisori de recomandare, scrisoare de intenție, CV ori mostre din lucrările academice publicate.
3. DOCUMENTE, FINANȚĂRI
Atât pentru a călători, dar și pentru a te identifica în spațiul Uniunii Europene, ai nevoie de cartea de identitate sau de pașaport (biometric, valabil 5 ani). Însă îți recomandăm pașaportul biometric pentru că multe autorități publice cu care vei avea de-a face doresc un act oficial de identitate care are și semnatură, adică pașaportul.
Certificatul de naștere (versiunea nouă a certificatului de naștere, adică acea tradusă în engleză și franceză, precum și apostila pe certificat), necesar pentru a putea obține acel număr personal, BSN, (echivalentul CNP-ului românesc).
Card bancar, atașat unui cont în EURO la o bancă din România.Îți recomandăm să ai cardul REVOLUT pentru că este foarte folosit în Olanda și în general nu sunt probleme. Plus că oricand poți să adaugi un cont în orice valută dorești direct în aplicație, fără a mai solicita acest serviciu, personal, la o bancă din România. Și transferurile între conturile Revolut se fac, de cele mai multe ori, instanteneu și fără comisioane.
Card european de sănătate nu se mai eliberează pentru studenții care doresc să își continue studiile în străinătate, însă nu este o problemă pentru cei care aleg Olanda. Odată ajuns/ă, va trebui să îți faci o asigurare de sănătate privată. Deși va fi o cheltuială destul de mare inițial, poți aplica pentru subvenție, ajungând să plătești pentru un pachet de servicii de bază între 4-10 euro pe lună.
4. OBTINEREA NUMARULUI PERSONAL - BSN (BURGERSERVICENUMMER)
Acte necesare:
Pașaportul/cartea de identitate, certificatul de naștere în format nou (cel tradus în engleză sau franceză) sau o copie legalizată a certificatului de naștere daca este modelul vechi, o copie a contractului de închiriere, formularul de înregistrare (îl poți descărca de pe site-ul primăriei).
Unde?
La primăria orașului în care vei locui - Gemeente (sau Stadswinkel). În cadrul Săptămânii de orientare, facultățile împreună cu autoritățile locale vor organiza o întâlnire cu scopul rezolvării acestor aspecte birocratice pentru studenți. Dacă ai toate documentele solicitate cu tine, poți obține BSN-ul pe loc. Dacă cumva ai ratat acea zi, trebuie ca tu să suni la primărie (cauți pe Google Stadswinkel + numele orașului în care locuiești), neapărat în termen de 3 zile de la sosirea în Olanda, ca să faci o programare și să te prezinți la sediul primăriei cu documentele solicitate. Acolo vei discuta cu un funcționar care îți va lua dosarul spre analizare.
Cât durează?
Vei primi, prin poștă, un plic care conține BSN (numărul de securitate socială), după aproximativ 2-3 săptămâni de la depunerea solicitării la ghișeu sau chiar mai devreme, depinde de modul de aplicare și numărul de solicitanți.
Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Olanda care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!
5. BURSELE G.C.R.S. APLICABILE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ
1. Ce sunt?
O sumă de bani oferită de statul olandez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au muncit timp de 5 ani în Olanda, fie pe durata studiilor vor munci 56 de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP
Valoarea bursei, în ianuarie 2021, ajunge la suma de1.099,75 EUR lunar. Pe lângă acestea, beneficiezi de transport gratuit (fie în timpul săptămânii, fie în weekend), pe întregul teritoriu olandez, timp de 6 ani.
Pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.", trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să fii admis/ă la un program de studiu la o universitate olandeză;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 56 de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)
Ai mai jos atât decizia DUO, într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.
ATENȚIE! - În primele 2-3 luni de facultate va trebui să te auto-susții până când duci procedura la bun sfârșit. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de DUO!
VIAȚA COTIDIANĂ ÎN OLANDA
6. CAZAREA
1. Student corridors (cămine studențești)
Ai posibilitatea să optezi pentru chirie într-un cămin din campusul universitar. După ce ai fost admis la programul de studiu dorit, vei primi diferite oferte de la universitate referitor la chirie, detalii pe care le găsești și pe site-ul universității. Căminele sunt ușor diferite față de cele din România, mai ales prin faptul că, prin lege, este interzis ca doi studenți să împartă o cameră de cămin. Fiecare student are camera proprie și implicit, domiciliu cu adresă legală. Sunt mai multe tipuri de camere: camere tip garsonieră (cu bucătărie și baie proprie), cameră cu grup sanitar propriu și bucătărie la comun ori cameră proprie cu bucătăria și baia comune. Există și apartamente, unde fiecare student are camera sa, bucătăria și baia fiind spații comune. Chiria într-un cămin variază între 300-600 eur/lună, în funcție de orașul ales.
În cămine, de cele mai multe ori camerele sunt nemobilate sau mobilate doar cu piesele de bază (pat, birou, scaun, dulap), iar de restul obiectelor va trebui să te ocupi tu personal. Verifică înainte de a pleca la drum unde vei locui și cam ce ai avea nevoie.
Interesează-te cum poți să îți speli rufele, se poate să fie gratuit sau nu. De altfel, asigură-te că ai citit întregul contract și este indicat să fie specificat separat costul chiriei și costul utilităților, deoarece dacă chiria este sub pragul de aprox. 430 euro poți beneficia de o subvenție la chirie.
Atenție, va trebui sa plătești niște taxe pentru un an, precum taxa de salubrizare, pentru apă etc. Dacă stai mai puțin de un an, poți să faci o cerere către primărie și vei recupera o parte din taxe.
2. Chirie (pe cont propriu)
Poți să începi căutarea pe linkurile alaturate. Sunt niște site-uri super friendly, unde poți să îți faci un cont și să cauți chirie în zonele dorite. Poți să apelezi și la diferite agenții pentru a-ți găsi cazare sau poți să ceri sfatul Ambasadorilor G.C.R.S. din acel oraș sau chiar să cauți grupuri pe Facebook cu numele de housing urmat de oraș. Trebuie însă să fii foarte atent(ă) de la cine închiriezi pentru că există foarte multe anunțuri false, tocmai pentru a păcăli noii-veniți ca tine.
Nu trimite niciodată depozitul și alți bani în avans în conturi din străinătate (de exemplu, bani într-un cont din Cipru, când tu vei locui în Olanda) și mai ales persoanelor care nu par a fi cetățeni olandezi. În plus, înainte de a semna un contract, asigura-te că noul tău domiciliu există și în realitate (ar fi bine să îl vizitezi întâi), că se află într-o zonă sigură (verifică secțiunea "NO-GO ZONES" de pe site-ul nostru) și contractul poate fi înregistrat la primărie, adică este legal și tu vei primi BSN, făcând dovada domiciliului. Dacă există un Ambasador G.C.R.S. în acel oraș, sigur te poate ajuta să verifici adresa.
Poți să aplici și pentru subvenția pentru chirie, dacă alegi să locuiești pe termen mai lung, într-un apartament care îți oferă baie și bucătărie personală, dar și intrare separată. Banii pe care îi vei primi variază în funcție de contravaloarea chiriei pe care tu o plătești și salariul tău. De aceea, noi îți recomandăm să verifici care este pragul pentru subvenție în funcție de vârstă și costul chiriei (maxim 432,51 euro pentru cei între 18-23 ani etc).
Întotdeauna întreabă dacă utilitățile sunt incluse în prețul chiriei sau nu. Contează mult dacă vrei să beneficiezi de această subvenție! Evident că va trebui să plătești utilități (ex. taxa pentru resturi menajere, apa curentă, câine etc), dar este bine să știi din timp atât din perspectiva subvenției cât și din perspectiva financiară.
Sfat! Cel mai avantajos este să cauți o locuință în prima localitate de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe, mai ales în zonele centrale, prețurile sunt mult mai mari decât în localitățile de lângă acestea, iar transportul bine pus la punct.
7. VIAȚA DE ZI CU ZI
1. Mâncarea și băuturile
În scurt timp vei descoperi că cel mai avantajos mod de a supraviețui este să îți faci cumpărăturile, clasic, la piață sau supermarket, urmând să îți gătești tu mesele. Cu ajutorul cardului de fidelitate (fizic sau ca aplicație pe telefon) poți să profiți de ofertele săptămânii, în general, beneficiind astfel de reduceri substanțiale. Probabil vei fi nevoit/ă la început să vizitezi mai multe supermarketuri până decizi care e cel mai potrivit pentru tine: Dirk, Aldi, Coop, Jumbo, Lidl etc. Dacă ești vegetarian ori vegan, găsești o largă varietate de produse în supermarket. Dacă nu te descurci cu olandeza fix din prima zi, folosește aplicația Google Translate cu care poți fotografia orice și traduce instantaneu.
ATENȚIE!
Majoritatea supermarketurilor nu acceptă plata cu cardul VISA! Cel mai bine este sa aveti MasterCard.
2. Timp liber
Faima vieții de noapte din Olanda a trecut și granițele României, fiecare dintre noi auzind câte ceva despre baruri, restaurante tematice și culturale, cluburi, festivaluri de muzică ori concerte. E bine să ai cu tine un ID, dacă plănuiești o seară în oraș cu prietenii.
Vei descoperi activități noi, precum plimbatul cu barca pe numeroasele canele din Olanda sau Ziua Regelui. Foarte multe activități extrașcolare sunt organizate de către ligile studențești, unde ai ocazia să cunoști studenți cu aceleași interese precum ale tale. Dacă ești pasionat de muzee, poți să optezi pentru un abonament anual, în valoare de aproximativ 60 eur care îți asigură intrarea la orice muzeu din țară, iar dacă adori filmele le cinema, un abonament lunar se poate achiziționa pentru aproape 19 eur.
3. Transportul
Pentru a călători în Olanda trebuie să îți achiziționezi de la un automat special (OV) un card de transport denumit OV-chipkaart la prețul de 7,5 euro. O călătorie, indiferent dacă este cu autobuz, tren sau metrou în oraș costă 4 euro. Dacă călătoria ta începe în gară, trebuie să ai minimum 20 euro altfel nu poți să urci în tren. Același card se reîncarcă de câte ori ai nevoie.
Dacă alegi să beenficiezi de "Bursele G.C.R.S.", transportul devine gratuit pe întregul teritoriu al Olandei.
8. CUM TE PUTEM AJUTA NOI?
Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.
Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te punem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.
Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.". Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.
Aici găsesti instrucțiuni pas cu pas pentru a aplica la studii în Olanda via STUDIELINK
De ce suntem unici?
Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.
Vizitarea în continuare a acestui site confirma că sunteți de acord cu termeni și condiții site-ului. https://www.gcrs.ro/termeni-si-conditii-pentru-utilizarea-site-ului-gcrs-punct-ro/Ok