CUM APLIC LA STUDII ÎN ELVEȚIA?

DE CE ELVEȚIA?​

Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.

Dacă te tentează o carieră internațională în domenii precum: management hotelier, administrarea afacerilor, management în industria ospitalieră, atunci Elveția îți oferă programe de studiu la nivelul așteptărilor tale. Cunoscută mai ales pentru calitatea vieții, ciocolată, ceasuri și peisaje nemaipomenite, din punct de vedere a studiilor, cu siguranță nici Elveția nu o țară ieftină. Concret, Zurich este cel mai scump oraș din lume în clasamentul costurilor de viață, în 2016, iar Geneva este pe locul al treilea. Mai mult, Elveția nu este o membră a Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că învățământul nu este gratuit pentru elevii români. Totuși, asta nu înseamnă automat că învățământul costă. Elveția este din punct de vedere politic-administrativ o federație, ceea ce înseamnă că este organizată în mai multe cantoane (state), fiecare cu legislația și abordarea proprie. Concret, numărul universităților elvețiene care percep taxe de înscriere este majoritar, însă există și excepții. Așa că verifică atent acest aspect, pentru a nu risca să te sufoci financiar pe parcursul studiilor. Conform colaboratorilor noștri, cel mai des taxa de înscriere este cifrată între 1.000 și 3.000 euro, anual.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

1. FACULTĂȚI, PROGRAME, ADMITERE.

EXISTĂ DOUĂ TIPURI DE UNIVERSITĂȚI ÎN ELVEȚIA:

a. De cercetare

Un program de licență ( 180 ECTS ) durează trei ani, iar un masterat doi ani, fără a include partea de practică. Dacă îți dorești să faci cercetare, însă nu te limitezi strict la un subiect anume, se poate ca un astfel de program să fie potrivit pentru tine.

b. Științe aplicate

Programele de studiu în domenii precum economie, științe, game design, hotel management, afaceri etc. au o durată de 3 (180 ECTS, numit fast-track) sau 4 ani (240 ECTS), incluzând o perioadă de studii în străinătate (unde te vei focusa pe maximum 2 specializări), exchange, precum și un stagiu de practică/internship sau un proiect internațional, care oferă absolvenților o bună pregătire necesară angajării. Stilul de învățământ al acestor universități este orientat spre dezvoltarea profesională a studentului și dobândirea abilităților practice necesare la locul de muncă; în alte cuvinte, te vei pregăti să intri pe piața muncii. Nu uita sa iei in considerare și programul de pre-masterat (jumătate de an sau un an) și verifică cu atenție ce opțiuni ai pentru a continua programul de masterat. Afli mai multe informații pe site-ul faculții, deoarece fiecare facultate are specificațiile ei.

TOP 3 UNIVERSITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ UNDE POȚI STUDIA

Fă-ți alegerile cu gândul la viitorul tău, nu prin comoditatea dată de o firmă care te va trimite unde există un interes pentru propriul său câștig, așa numitele „universități partenere”. Analizează topurile de specialitate înainte de toate.

Global Confederation of Romanian Students

#6

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

ETH ZURICH

Overall Score:
95%
Academic Reputation:
98.7%
International Faculty:
100%
International Students:
97.9%
Global Confederation of Romanian Students

#14

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

EPFL

Overall Score:
89.6%
Academic Reputation:
80.4%
International Faculty:
100%
International Students:
100%
Global Confederation of Romanian Students

#69

CREEAZĂ-ȚI PROPRIUL VIITOR!

Urmează cursurile acestei universități!
Vezi detaliile!

UNIVERSITY OF ZURICH

Overall Score:
67.1%
Academic Reputation:
59.7%
International Faculty:
100%
International Students:
59.8%
+ 0
Universități
+ 0
Facultăți
+ 0
Departamente
+ 0
Secții

2. PROCESUL DE ADMITERE

1. Primul lucru

La început trebuie să cauți, cu răbdare orașul și universitatea unde vrei să te înscrii. Apoi, verifică condițiile de eligibilitate, dacă au sau nu au taxă de școlarizare și procedura de înscriere la fiecare unitate de învățământ. Continuă prin a verifica în ce limbă se vor desfășura studiile. Este important, pentru că Elveția are trei limbi oficiale: germana, italiana și franceza.

Spre deosebire de majoritatea țărilor din Europa, Elveția nu are un sistem centralizat de primire și sortare a aplicațiilor pentru a învăța acolo. Chiar și site-ul ministerului educației din Țara Cantoanelor, ne instruiește să ne căutăm singuri informațiile și să aplicăm la ce universitate dorim, individual. Motivul este simplu. Pe lângă cel administrativ, menționat mai sus, repetăm, Elveția are trei limbi oficiale, germana, italiana și franceza.

De accea și limbile de instrucție pot diferi, la fel ca și cerințele de limbă. Astfel încât nu mai rămâne decât să vă direcționăm către câteva site-uri care au informații despre universitățile elvețiene. Le puteți accesa AICI.

2. Când aplici?

Pur și simplu trebuie să verifici personal asta. Colaboratorii noștri spun că termenul limită pentru depunerea apliicațiilor poate fi 15 ianuarie, în unele cazuri, și chiar luna iunie, a anului școlar pentru care vrei să aplici, în alte cazuri. Atenție! Și în cazul Elveției rămâne valabilă recomandarea oferită în alte cazuri. Șansele tale să fii acceptat cresc doar dacă aplici în cât mai multe locuri. Chiar dacă nu este o membră a Uniunii Europene, deci nu are facilitățile acesteia, Elveția este o destinație foarte populară și foarte elitistă. Concret, majoritatea universităților de aici au un sistem de selecție riguros.

MARE GRIJĂ! Atunci când aplici pentru o facultate din străinătate, nu trebuie să te gândești la acest lucru abia DUPĂ Bacalaureat! Dimpotrivă, după cum spuneam, în cazul tău, procesul de admitere poate începe din ianuarie. Mai exact, să presupunem că ești în clasa a XII-a. În luna ianuarie, mai precis pe 15, la ora 23:00, a respectivului an ȘCOLAR ar trebui să fi obţinut și uploadat deja pe site-ul universităților unde vrei să apliciun certificat IELTS sau Cambridge. Doar așa poți să dovedești că te poți descurca la cursuri, care vor fi în proporție de 100% predate în limba engleză.Informația este evident valabilă și dacă vrei să studiezi în alte limbi.

ATENȚIE! Pe site-urile universităților caută întotdeauna programele listate la secțiunea „International Students”, respectiv „Bachelor / Undergraduate Studies”. După ce ai completat pe site lista preferințelor, trebuie să uploadezi o copie AUTENTIFICATĂ a pașaportului. După aceea poți începe să le trimiți documentele pe care le cer în mod normal: foaie matricolă, diplomă IELTS, Cover Letter, etc. E util de menționat că o parte a facultăților elvețiene acceptă doar documentele trimise prin poștă, legalizate și autentificate.Va trebui să verifici, de la caz la caz care este opțiunea lor. NU te speria, vei primi prin e-mail instrucțiuni pas cu pas, găsești o mulțime de informații și pe site-urile universităților.

Sfat: când îți alegi programele/facultățile la care te înscrii, verifică cu atenție condițiile de eligibilitate: o medie minimă la Bac, o medie minimă la o anumită disciplină, etc., astfel încât să te asiguri că vei fi admis fără probleme. Poți spune că și de această data, este bine să alegi mai multe universităţi din mai multe oraşe sau, pur şi simplu, mai multe facultăţi din acelaşi oraş, pentru că oricum vei fi admis în ordinea preferinţelor. Altfel spus, este important să fii atent la ordonarea opțiunilor tale.

Ei bine, pentru mult discutatul examen al maturității trebuie să te mobilizezi, să înveți puțin mai mult ca de obicei și apoi totul va fi bine. În legătură cu diploma, vei primi informații tot prin e-mail legat de data până la care trebuie să ajungă la ei, însă pregătește-te să o traduci și să legalizezi traducerea. ATENȚIE! TOATE documentele pe care va trebui să le trimiți (foi matricole, diplome, etc.) și care sunt în original în limba română, trebuie TRADUSE și apoi LEGALIZATĂ TRADUCEREA! Iar când trimiți, nu trebuie să pui în plic decât varianta tradusă și legalizată; originalele în limba română nu interesează pe nimeni. Pentru că ai urmat atent instrucțiunile primite, ai fost admis la facultatea la care visai! Felicitări! Dar cum faci să locuiești legal în Belgia? Și, mai ales, UNDE vei locui?

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

3. DOCUMENTE, FINANȚĂRI

În primul rând, oricare ar fi planurile tale în ceea ce privește șederea pe meleagurile elvețiene, NU trebuie să pleci de acasă FĂRĂ următoarele trei documente:

PAȘAPORT BIOMETRIC (valabil 5 ani, durează două săptămâni până se emite)

CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE (pentru acesta se merge la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate)

CARD BANCAR (ideal ar fi să fie VISA – NU Visa ELECTRON – însă poți folosi și celelalte tipuri)

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

4. OBTINEREA NUMARULUI PERSONAL

Că să devi rezident în Elveția, trebuie să te înregistrezi la muncipalitatea de care aparții. Acolo ți se va cere dovada că ești student, apoi un cont bancar. Nu toate băncile însă oferă un cont bancar, pe o adresă românească. Caută banca potrivită! Abia după asta vei fi luat în evidență de către primăria respectivă. Asigurarea nu este o problemă majoră. O poți face acolo, prețurile diferă, însă majoritatea univerităților au parteneriate cu diverse societăți de asigurare. Și Cardul European de Asigurare este acceptat, firește. Unele cantoane își cer să le prezinți dovada unde vei locui în Elveția în momentul înregistrării la Biroul de Înregistrare a Rezidenților Străini.

Atenție! Cele mai multe landuri solicită să te înregistrezi în maximum 15 zile din momentul în care ai ajuns în Țara Cantoanelor.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

5. BURSELE G.C.R.S. APLICABILE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ

În cazul Elveției, această secțiune va fi scurtă. Statul elvețian nu oferă drepturi financiare pentru studenți (dar mai căutăm). Există o mică excepție, dar nefiind permanentă, sau generală, nu îi vom aloca mult spațiu. Unele universități oferă burse care echivalează cu o parte din valoare taxei anuale, asta în diverse domenii de studiu. La fel, un ele ONG-uri finanțate de Uniunea Europeană, sau de diverse ordine religioase, oferă și ele anumite subsidii. Sunt însă prea puține pentru a le considera o opțiune viabilă. Mai caută și la fața locului. Caută, dar nu te baza absolut deloc pe ele!

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

VIAȚA COTIDIANĂ ÎN Elveția

6. CAZAREA

1. Student corridors (cămine studențești)

Fiecare universitate are un birou de informații pentru studenții străini: International Housing Office. Aceștia, după ce ai fost admis, îți vor trimite oferte de cazare și informații detaliate despre locuințe, chirie ș.a. Însă, aceasta nu este o regulă generală, pentru că nu toate universitățile sau orașele universitare au campusuri studențești. Motivul? Campusurile studențești nu sunt o modalitate populară de locuit.

Condițiile diferă de la oraș la oraș, în funcție de spațiul disponibil. Fiind foarte puține campusuri, nu este foarte simplu să găsești o cameră foarte bună, la un preț bun, de aceea, dacă universitatea ta ți-a oferit o cameră, nu o refuza. Sunt șanse mari să nu poți găsi o a doua ofertă de cazare, în timp util, sau în același nivel de preț.

Prețurile variază, mai ales în funcție de oraș, dar, evident și tipul camerei contează. Spre exemplu, chiria este mai scumpă în Zurich, ori Geneva, unde poate ajunge și la 800 de euro pentru o cameră. În alte orașe decât cele menționate, chiria, în o cameră individuală (15-20 m2), în caminele studențești, este de obicei 400-450 de euro, pe lună. Dacă sunt doi studenți la un apartament de o cameră, oferit de universitate, costurile scad la 300-350de euro, de persoană, pe lună.

Legat de contract, te sfătuim să te uiți atent dacă sunt incluse în preț utilitățile: electricitate, gaz, TV, internet, gunoi. Dacă va trebui să le plătești separat (unele oferte sunt structurate așa) fii sigur că știi exact despre ce sumă este vorba. Diferența față de suma inițială poate fi foarte mare, la fel ca și impactul asupra bugetului tău.

Rezumând, te sfătuim să începi căutarea pe site-ul universității la care ai fost admis. Apoi, poți continua, aici, pentru o căutare generală, aici, ori aici pentru Geneva și aici sau aici pentru Zurich. Majoritatea ofertelor sunt pentru apartamente închiriate de studenți, care vor să împartă spațiul de locuit. În Zurich o camera într-un apartament în gazdă, cu baia și bucătăria la comun te poate costa între 400 și 1200 de euro, lunar.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

2. Chirie (pe cont propriu)

Totuși, ținând cont de faptul că locurile în campusuri studențești sunt insuficiente, îți recomandăm să îți cauți din timp și o chirie pe cont propriu. Din timp, înseamnă opt, nouă luni, dacă vrei un spațiu locativ în Zurich, Geneva, ori Basel. O opțiune deloc de neglijat ar fi să îți cauți un spațiu de închiriat și în localitățile de lângă marile orașe. De ce? Sub 1% din locuințele de închiriat din zonele urbane din Elveția sunt disponibile în orice moment al anului. Competiția este atît de mare și prețurile atât de mari,încât multi dintre studenții străini preferă să locuiască în zonele de frontieră din Germania, Italia, ori Franța, atunci când distanța le permite.

Cel mai bun loc să găsești agenții imobiliare, sau oferte de cazare în Elveția, este strada. Din moment ce Elveția are trei limbi oficiale, multe dintre agenții nu au site-uri web în limba engleză, ci sunt adăpostite în birouri micuțe în fiecare localitate, urbană sau rurală. Dacă chiar nu vrei să te plimbi, atunci ai la dispoziție doar aceste două excepții de agenții imobiliare, cu oferta pe internet:aiciși aici.

În sfârșit, aici ai câteva portaluri online unde mai poți găsi oferte de cazare: www.homegate.ch, www.immostreet.ch, www.immoscout24.ch, UMS Ltd Temporary Housing Switzerland (aici sunt de obicei apartaente mobilate de închiriat pe termen scurt sau mediu, adică câteva luni).

Sfat! Nu căuta mesajele vechi, dă refresh din minut în minut pentru că, de obicei, anunțurile mai vechi de o zi sunt deja expirate! Caută zilnic atât online, cât și în presa scrisă. Întreabă-le pe toate persoanele pe care le știi în Elveția, dacă știu vreun loc disponibil. Dacă nu găsești consideră varianta lentă, dar sigură a cazării într-un motel, dublată de căutarea la fața locului. În acest caz, întreabă pe toate persoanele pe care le întâlnești dacă au auzit de vreun loc disponibil.

Prețul mediu, la nivel de Elveția, pentru un apartament este de 1100 de Euro. El este calculat de asemenea la un spațiu locativ mediu de 44 de metri pătrați.

Utilitățile (curent, apă, căldură), plus abonamentul la internet/TV sunt de multe ori, dar nu de fiecare data incluse in preț. Verifică asta în contract. Netul poate lipsi chiar mai des, dar ai posibilitatea să achiziționezi un stick, de la un operator de telefonie mobilă.

Sfat! Repetăm, cel mai avantajos poate fi să cauţi o locuință în prima comună de lângă orașul în care studiezi. De obicei, în orașe, prețurile sunt mult mai mari, decât în comunele de lângă ele. Chiar și cu prețul transportului adăugat la cost.

Sfaturi! Nu plăti nimic înainte de semnarea contractului. Urmărește și evită mesajele spam.

Fii atent la mesaje care nu conțin un număr de telefon sau adresă de mail. Când plătești depozitul nu efectua plata în bani lichizi și folosește un transfer bancar, ca să poți urmări traseul banilor tăi. Citește foarte atent contractul. Ignoră orice îndemn de a te grabi în semnarea actelor.

Fii bine echipat cu acte, în momentul în care vei fi contactat de agenția imobiliară. Dacă sunt maximum de exigenți, așteaptă-te să îți ceară detalii despre: statutul marital, cel profesional, o scrisoare de referință de la universotatea unde înveți, sursa de venit și o estimare a ei, statutul de rezident și o copie a pașaportului. Odată ce ai trecut de acest pas, vei fi informat despre prețul chiriei, orele de liniște obligatorii (12:00-13:00 și 22:00-07:00 zilnic, dar și Duminicile), inventarul foarte detaliat al casei, dar și taxele aferente contractului de închiriat, care de obicei acoperă comisionul agenției imobiliare. Toate aceste lucruri vor constitui o anexă a contractului și vei semna pentru ele. Mai mult, legea elvețiană perimite updatarea automată a prețului chiriei, în caz de inflație, sau de creștere a prețului peste un anumit nivel. În acest caz, proprietarul va notifica agenția imibiliară, iar tu ai timp 30 de zile la dispoziție să faci apel, sau să te muți. Nu este o regulă generală, dar este din ce în ce mai des folosită în orașele mari.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

7. VIAȚA DE ZI CU ZI

1. Mâncarea și băuturile

Evident, soluția cea mai ieftină este să mănânci acasă. Așadar, trebuie să știi care sunt cele mai bune supermarketuri în Elveția.Waitrose este conform recențiilor cel mai scump, dar are serviciile cele mai bune și produsele de calitate înaltă. Sainsbury's și Morrisons sunt aproape și la costuri și la calitate. Tesco, Asda și Iceland sunt la mijloc, după aceste criterii. Mai ai la dispoziție Lidl și Aldi, ieftine. În unele cantoane ai posibilitatea să cumperi de la Otto sau Muller. Primul exemplu este recomandat pentru zilele în care oferă promoții. Al doilea magazin este foarte ieftin în cazul prodselor necesare în baie și bucătărie (detegenți, săpun, ustensile). Alte magazine recomandate ar fi Denner, apoi, mai sunt magazinele mici, deschise și noaptea precum Coop, Spar, sau Volg. De asemenea, mai ai la dispoziție o serie de supermarketuri locale, dar ele nu diferă cu nimic, în afară de prețul ușor mărit, de exemplele menționate mai sus. Astfel, dacă cauți condimente sau alimente mai rare, sau ești vegetarian(ă) mai ai opțiunea magazinelor etnice (Thay, Polish, Turkish). Brânzeturile, vinurile și produsele de ciocolată au și ele magazine speciale.

2. Timp liber

Pentru orientare, își vom oferi câteva exemple de prețuri din Elveția, actualizate în noiembrie 2016. Prețurile reprezintă o medie făcută între câteva orașe elvețiene. Dejunul, la un restaurant mediu, te va costa 16 euro. La McDonalds, prețul este de 10 euro. O bere costă cinci euro, la draft (0.4), dacă este locală și patru euro, dacă este de import și la sticlă (0.33). Apa costă 3 euro, cafeaua, sau un suc, patru euro. O felie de pâine costă și ea 2 euro. Un pachet de țigări (Marlboro) costă 6.3 Euro. Un bilet la cinema poate fi al tău contra sumei de 15 euro.

Nu există o limită de vârstă universală pentru accesul în localuri, fiecare își stabilește propria politică în acest sens. Concret, nu se permite accesul în baruri celor sub 18 ani, dar sunt destule locații care nu permit accesul sub 25 de ani, sau care acceptă numai clientelă de minimum 30, sau minimum 40 de ani.

Cu toate acestea, limita de vârstă de 18 ani se va respecta întotdeauna și fără excepție, motiv pentru care singurul lucru pe care NU trebuie să îl uiți acasă într-o seară când vrei să ieși este ID-ul, adică, spre exemplu, buletinul de România, sau pașaportul.

În pub-urile studențești, (rare de fel) pe lângă ID-ul menționat mai sus, accesul se face pe baza unei legitimații de student.

3. Transportul

Comparativ cu România, prețurile de transport sunt mai mari.Un bilet standard, de o călătorie, costă aproape trei euro. Un taxi costă în jur de trei euro pe kilometru. Dacă ai mașină, benzina este puțin sub doi euro, pe litru.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

8. CUM TE PUTEM AJUTA NOI?

Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.

Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te punem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.

Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.". Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.

Global Confederation of Romanian Students
Global Confederation of Romanian Students

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.