Îți recomandăm să citești cu atenție întreaga pagină cu explicații și abia apoi să treci la treabă.
Dacă atunci când te gândești la Austria, primele lucruri care îți vin în minte sunt superbele peisaje alpine sau cei mai mari muzicieni clasici ai lumii ori poate impresionantă istorie a imperiului, să știi că nu greșești. Pe lângă acestea, Austria se remarcă și datorită sistemului de învățământ, fiind considerat ca unul dintre cele mai bune din lume, cu o rată de alfabetizare de 99%. Este important să știi că universitățile de stat din Austria nu percep taxe de studii, ci doar o taxă administrativă pentru fiecare semestru, care poate varia în funcție de cetățenia studentului, iar pentru noi, cetățenii EU, taxa este de aproximativ 360 euro per semestru.
1. FACULTĂȚI, PROGRAME, ADMITERE.
Nivelul superior de învățământ este împărțit în trei categorii pe baza reglementărilor pentru finanțare: universități private, universități de știință aplicată și universități federale. Printre universitățile de top sunt Universitatea din Viena, Universitatea de Tehnologie din Viena, Universitat Innsbruck și Karl-Franzens- Universitat Graz. Însă, așa cum deja te-am obișnuit, te încurajăm să verifici topurile universitare înainte de a aplica pentru orice fel de studii indiferent de țara și profilul care te atrag. În Austria vei găsi cursuri disponibile în toate domeniile academice Științe umaniste, Științe naturale, Drept, Științe sociale și economice, Medicină, Tehnologie, Științele miniere, Resurse naturale și Științele vieții aplicate și Medicină veterinară, iar noi îți recomandăm încă de la început să verifici care este limba de predare: germană (găsești absolut orice program) ori engleză (un număr restrâns de programe, deși trendul este ascendent). O particularitate extrem de importantă este faptul că predarea și cercetarea sunt considerate o unitate inseparabilă la universitățile din Austria, așadar, după absolvirea studiilor în Austria cu siguranță te vei simți pregătit să faci față pieței muncii, indiferent în ce țară îți vei găsi job.
Spre deosebire de alte țări din UE, trebuie să știi în Austria ai posibilitatea să studiezi la o universitate privată (dar atenție, costurile sunt diferite și mult mai ridicate decât la universitățile de stat). Curricula universităților private austriece, precum și diplomele academice acordate de acestea diferă de la universitate la universitate. Dar da, vei beneficia de o educație inovatoare și de înaltă calitate, precum și programe de studii bazate pe nevoile educaționale viitoare și moderne.
Când vine vorba despre studii în Austria, deși repetăm acest lucru, primul criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că majoritatea programelor de studiu sunt în limba germană și doar o foarte mică proporție sunt predate în limba engleză (deși trendul este ascendent).
TOP 3 UNIVERSITĂȚI DIN ACEASTĂ ȚARĂ UNDE POȚI STUDIA
Fă-ți alegerile cu gândul la viitorul tău, nu prin comoditatea dată de o firmă care te va trimite unde există un interes pentru propriul său câștig, așa numitele „universități partenere”. Analizează topurile de specialitate înainte de toate.
Dacă vorbești fluent germana, în Austria poți găsi programul de studiu care ți se potrivește cel mai bine (la nivel de licență, masterat sau doctorat), așa că îți recomandăm să te înarmezi cu multă răbdare și să începi din timp căutarea. Ca metodă de căutare, noi îți sugerăm să cauți programele din domeniul care te interesează pe site-urile de specialitate ale topurilor universitare, iar la țară să menționezi Austria. O altă metodă este să iei fiecare universitate la rând și să verifici ce programe au până când găsești programul care îți îndeplinește cel mai bine nevoile și așteptările. Un dezavantaj, comparativ cu multe țări din UE, este faptul că tot procesul începând cu partea de căutare și până la admitere se face individual și direct la fiecare facultate, și nu printr-un sistem centralizat (adică o platformă unde găsești toate programele de studiu din țara respectivă, unde poți să verifici cerințele de eligibilitate, unde poți să aplici pentru mai multe programe care te atrag și unde încarci toate documentele solicitate). De aceea, încă din timpul liceului este bine să te documentezi asupra programului pe care dorești să îl urmezi și mai ales, trebuie deja de la începutul clasei a 12-a să știi unde vrei să aplici. Și asta pentru că unele universități au și examen de admitere (în special la nivel de licență), de obicei cu 6 luni înainte de începerea programului academic. Majoritatea universităților de științe aplicate (UAS) din Austria necesită, de asemenea, experiență profesională relevantă legată de program, precum și trecerea unui test scris sau oral și un interviu de admitere. De aceea, din nou, te încurajăm să iei în serios procesul de admitere, să te documentezi din timp și dacă ai nevoie de ajutor, apelează-ne ca să te ajutam acolo unde te-ai împotmolit. Nu ezita să soliciți ajutor dacă ai nevoie, noi te ajutăm cu mare drag!
Admiterea la studii se face, de regula, de 2 ori pe an (excepție fac Facultățile de Medicină și Stomatologie, unde admiterea este o singură dată pe an). E recomandat însă să verifici fiecare facultate în parte, pentru a afla datele și cerințele de admitere. Pentru cetățenii țărilor membre UE (adică și România), termenele generale de aplicare ale fiecărei universități sunt aproximativ la jumătatea / sfârșitul lunii octombrie pentru semestrul de iarnă și mijlocul / sfârșitul lunii martie pentru semestrul de vară, în funcție de universitatea aleasă. Adică, atunci când tu ești încă în clasa a 12-a. Unele programe au nevoie ca studenții să finalizeze examenul de acces, de exemplu universități medicale, universități de arte și programe de licență UAS. Asigură-te că știi din timp termenele de depunere a cererilor, cerințele speciale și datele pentru examenele de admitere. Data de închidere a cererilor pentru examenele de acces poate fi cu până la 6 luni înainte de începutul semestrului.
De obicei, până înainte de bacalaureat ar trebui să știi dacă ai fost admis (condiționat) sau nu. Cele mai multe facultăți își aleg studenții în funcție de rezultatele obținute pe parcursul anilor de liceu și a performanței obținute la examenul de admitere; dacă ai fost admis, cel mai probabil ai fost admis condiționat, urmând ca îndată ce obții și diploma de bacalaureat să o trimiți pentru a-ți păstra locul.
După aplicație, trebuie să ai în vedere următoarele:
Trebuie să așteptați scrisoarea de acceptare: o vei primi pe e-mail sau prin poștă și va include, de asemenea, câteva informații cu privire la următorii pași pe care trebuie să îi faci pentru ca să fii înmatriculat cu succes. Sfat: urmează întocmai toate instrucțiunile de acolo.
Plătește taxele sindicale ale studenților (vei primi instrucțiuni și legate de acest aspect).
Nu uita, îndată ce ajungi în Austria va trebui să te prezinți la “biroul de înmatriculări” pentru a finaliza cu succes înregistrarea ta la facultate.
3. DOCUMENTE, FINANȚĂRI
Lista următoare are caracter general deoarece fiecare universitate are propriile reguli și se poate să mai ai nevoie de ceva. Însă cu siguranță ți se va comunica cu exactitate ce documente trebuie să ai.
- Formularul de înscriere la facultate (se descarcă de pe site-ul facultății ori solicitat prin e-mail, nu uita să menționezi pentru ce program aplici)
- Fotocopie a pașaportului sau a cărții de identitate (necesară pentru stabilirea naționalității)
- Ultima diplomă obținută: diplomă de liceu sau diplomă de licență
- Atestarea competențelor în limba germană: fie ai studiat în limba germană, fie susții un examen de atestare lingvistică (TestDaF sau alte teste, însă, din nou, trebuie să verifici care sunt solicitările universității)
- sau Atestarea competențelor în limba engleză: certificate IELTS, TOEFL, PTE, Cambridge
- Scrisoare de motivație
- Curriculum Vitae
Nu uita, atât diplomele cât și restul documentelor românești trebuie prezentate împreună cu copia originală și trebuie legalizate. Dacă documentele sunt întocmite în alte limbi decât limba germană, trebuie adăugate traduceri legalizate.
4. OBTINEREA NUMARULUI PERSONAL - CCR-ID-ului
Acte necesare:
Pașaportul/cartea de identitate, certificatul de naștere în format nou (cel tradus în engleză sau franceză) sau o copie legalizată a certificatului de naștere daca este modelul vechi, o copie a contractului de închiriere, formularul de înregistrare (îl poți descărca de pe site-ul primăriei).
Unde?
La primăria orașului în care vei locui - Gemeente (sau Stadswinkel). În cadrul Săptămânii de orientare, facultățile împreună cu autoritățile locale vor organiza o întâlnire cu scopul rezolvării acestor aspecte birocratice pentru studenți. Dacă ai toate documentele solicitate cu tine, poți obține BSN-ul pe loc. Dacă cumva ai ratat acea zi, trebuie ca tu să suni la primărie (cauți pe Google Stadswinkel + numele orașului în care locuiești), neapărat în termen de 3 zile de la sosirea în Olanda, ca să faci o programare și să te prezinți la sediul primăriei cu documentele solicitate. Acolo vei discuta cu un funcționar care îți va lua dosarul spre analizare.
Cât durează?
Vei primi, prin poștă, un plic care conține BSN (numărul de securitate socială), după aproximativ 2-3 săptămâni de la depunerea solicitării la ghișeu sau chiar mai devreme, depinde de modul de aplicare și numărul de solicitanți.
Nu trebuie să te simți copleșit(ă) de întreaga birocrație, mai ales pentru că pe durata întregului proces vei avea echipa Global Confederation of Romanian Students alături de tine! Fie chiar în stația locală din orașul în care studiezi sau colegi din Olanda care au trecut prin aceste etape ori urmează aceeași procedură ca și tine, deci vei avea cui să soliciți ajutorul!
5. BURSELE G.C.R.S. APLICABILE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ
1. Ce sunt?
O sumă de bani oferită de statul olandez studenților care îndeplinesc anumite condiții: fie au muncit timp de 5 ani în Olanda, fie pe durata studiilor vor munci 56 de ore lunar. Noi te ajutăm să îndeplinești a două condiție, vezi rubrica INTERNSHIP
Valoarea bursei, în ianuarie 2021, in Olanda, ajunge la suma de 1.099,75 EUR lunar. Pe lângă acestea, beneficiezi de transport gratuit (fie în timpul săptămânii, fie în weekend), pe întregul teritoriu olandez, timp de 6 ani.
Pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.", trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să fii admis/ă la un program de studiu la o universitate austriacă;
- să fii cetățean al unei țări membre a Uniunii Europene;
- să lucrezi minim 56 de ore lunar (de exemplu, devenind jurnalist pentru postul local universitar STUDENTV, îndeplinești această condiție)
Ai mai jos atât decizia DUO, din Olanda într-un caz concret, cât și extrasul de cont care atestă primirea banilor de către un student care colaborează cu STUDENTV.
ATENȚIE! - În primele 2-3 luni de facultate va trebui să te auto-susții până când duci procedura la bun sfârșit. De aceea, unul din scopurile noastre pentru viitorul apropiat este să putem acorda câteva burse, să te ajutăm în primele luni până când reușești să beneficiezi de DUO!
VIAȚA COTIDIANĂ ÎN Austria
6. CAZAREA
Austria nu are o tradiție în ceea ce privește cazarea în campusurile studențești, însă totuși vei găsi un locșor pentru tine în așa-zisele “hall of residence” (Studierendenheime). Aici, în funcție de contract, se poate să poți locui pentru întregul an academic (inclusiv vacanța de vară) ori va trebui să eliberezi camera pe durata vacanței. Poți să începi căutarea folosind acest site recomandat de Austrian National Union of Students (Österreichische Hochschüler_innenschaft) - ÖH). Nu există o perioadă oficială de înregistrare, în general camerele se ocupă imediat ce se eliberează, așa că îți recomandăm ca atunci când ai fost admis, să tot aplici pentru o cameră. Desigur, poți să închiriezi și un apartament ori o cameră într-un apartament și aici poți găsi anunțuri pe grupurile locale de Facebook. ATENȚIE maximă: niciodată să nu transferi banii fără să vezi locația și fără a semna un contract. Sub nicio formă să nu transferi bani într-un cont din străinătate (de exemplu, unui “austriac” care îți spune cea mai lacrimogenă poveste ori situație cum că a fost nevoit să plece de urgență din țară ori este în vacanță etc.). Sunt mulți scammeri care profită de pe urma faptului că tu ești disperat că nu ai cazare și astfel, se poate să rămâi și fără bănuți și fără cazare. Atenție mare!
Nu este nicio problemă dacă nu ai cazare dinainte să ajungi în Austria, poți să stai temporar la un hostel curat, cu prețuri decente și fiind la fața locului să cauți o cazare care să îți placă. Apelează cu încredere și la universitate, adică scrie un e-mail și întreabă dacă au niște tips-uri pentru tine. Stai liniștit, nu ești singurul care are nevoie de ajutor! PS: suntem și noi aici 🙂 .
În privința prețurilor, depinde mult de tipul de cazare, de orașul în care vei locui, dacă este central sau nu, așa că te poți aștepta la prețuri începând de la €200 euro până la cât îți permite bugetul. Verifică contractul și în privința utilităților, dacă sunt incluse ori nu, cât costă în plus etc.
7. VIAȚA DE ZI CU ZI
1. Mâncarea și băuturile
Bugetul în ceea ce privește mâncarea depinde foarte mult în funcție de stilul tău alimentar, dar și de stilul de viață. Desigur, prețurile nu sunt cu mult mai mari decât în alte țări europene, atât în privința produselor alimentare (cumpărături clasice la supermarket ori piață), dar și dacă optezi să iei masa în oraș. Un sfat pe care noi îl oferim tuturor studenților este să verifice ofertele săptămânale ale supermarketurilor și să își facă un meniu săptămânal pentru a avea mesele asigurate pentru fiecare zi a săptămânii (asta presupune să cumperi la oferta câteva produse de la un magazin, apoi să mergi la altul pentru a beneficia și de restul ofertelor, urmand ca tu sa iti gatesti; chiar dacă pare timp pierdut, pe lună poți economici chiar mulți bani pentru ieșirile în orașe etc.). Un trend interesant este să îți pregătești lunch boxes pentru câteva zile (mealprep), poate atât din punct de vedere financiar cât și a timpului este chiar un sfat bun. Sau cel puțin, seara când îți pregătești cina, gătește cu o porție în plus ca să ai și pentru a doua zi la prânz și astfel nu vei fi nevoit să cheltui mult la cantina universității. Iar dacă alegi cantina universitară (Mensa), vei descoperi că acestea oferă meniuri zilnice, formate din 2 feluri de mâncare, salată și suc pentru €4,5 sau €5.
2. Timp liber
După cum deja știi, această țară, relativ mică, amplasată chiar în inima Europei, este astăzi una dintre cele mai dezvoltate, din toate punctele de vedere, populația acesteia beneficiind de un nivel de trai foarte înalt. Minunata Austria a fost întotdeauna un punct de întâlnire al diferitelor tradiții și stiluri artistice și îți oferă numeroase oportunități pentru spectacole publice precum festivalul de sunet Ars Electronica din Linz, Festivalul de la Salzburg, care are o scenă de cultură internațională puternică, cu tradiții bogate, trupa mare de jazz din Graz, festivalul de film Viennale, teatrul baroc al palatului din Schönbrunn sau Galeria de imagini a Academiei de Arte Plastice, pentru a numi doar câteva. Cultura este extrem de importantă în Austria așa că cel mai probabil o bună parte din timpul liber poți să ți-l ocupi cu activități culturale. Inclusiv o simplă plimbare prin oraș este în sine o expediție arhitecturală, mai ales dacă ai timp să analizezi împrejurimile.
3. Transportul
Trenul este mijlocul de transport în comun cel mai folosit în Austria, mai ales pentru călătorii regionale. În funcție de regiune, dar și de călătoria pe care urmează să o faci, ai mai multe tipuri de bilete: de la bilet de 24 ore, 48 ore, 72 ore, bilet săptămânal până la abonament lunar. Îți recomandăm să îți descarci aplicația ÖBB App, unde tot ce trebuie să faci este introduci punctul de plecare și destinația și vei primi atât traseul cel mai convenabil (chiar dacă este o combinație de tren, autobuz ori tramvai, indiferent de distanța călătoriei), dar și posibilitatea de a-ți cumpăra biletul. Ai posibilitatea să achiziționezi biletul și de la tonomatul de bilete din gară, însă nu uita să îl activezi înainte de a începe călătoria. Fiind student, vei beneficia de o reducere la transportul în comun. De exemplu, în Viena există posibilitatea de a cumpăra un abonament semestrial la prezentarea cardului de student. Acesta costă €70 și este valabil timp de 4 luni pentru toate tipurile de transport public (metrou, tramvai, autobuz).
8. CUM TE PUTEM AJUTA NOI?
Încă din timpul liceului, te invităm să te alături echipelor locale STUDENTV. Vei cunoaște o mulțime de elevi din întreaga țară și o mulțime de studenți de peste tot din străinătate, având astfel ocazia să decizi din timp în ce țară și program de studiu este cel mai potrivit pentru tine.
Pe lângă faptul că te ajutăm să completezi aplicația pentru universitate, te punem în legătură și cu Ambasadorii G.C.R.S. din orașul în care și tu vei locui curând. Tot aceștia îți vor povesti întâmplările lor, te vor ajuta să cauți chirie și odată ajuns/ă la universitate, te vor ajuta să răzbați prin birocrația locală.
Nu te lăsăm singur/ă nici când vine vorba de a deveni independent financiar, adică îți explicăm întregul proces pentru a beneficia de "Bursele G.C.R.S.". Găsești la rubrica INTERNSHIP mai multe detalii referitoare la stațiile locale STUDENTV și colaborarea nostră. Desigur, primele luni în străinătate pot fi destul de dificile, atât din cauza schimbărilor, dar și a provocărilor. Cel puțin din punct de vedere financiar, ne dorim ca în viitor să putem oferi câteva burse, pentru a-ți oferi un start mai ușor pe meleagurile vestice.
De ce suntem unici?
Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.
Vizitarea în continuare a acestui site confirma că sunteți de acord cu termeni și condiții site-ului. https://www.gcrs.ro/termeni-si-conditii-pentru-utilizarea-site-ului-gcrs-punct-ro/Ok