COLABORATORI

Această pagină este dedicată jurnaliștilor STUDENTV

Dacă vrei să faci parte din echipă, aplică pentru o funcție disponibilă de la rubrica INTERNSHIP.

În cel mai scurt timp este posibil să deschidem STUDENTV șI în următoarele țări:

Norvegia

Canada

USA

Departamentul Regie LIVE-uri STUDENTV

Scopul departamentului este de a controla toate aspectele producției emisiunilor STUDENTV

Global Confederation of Romanian Students

Daria Cîrstea

Director General

Studiază în prezent la NHL Stenden

Mesajul Directorului General

Pentru că am vrut mereu să aflu ce se întâmplă în spatele emisiunilor TV, acum am această ocazie alături de echipa Departamentului Regie LIVE-uri a emisiunilor STUDENTV. Vrem să producem niște emisiuni pe care cu toții am fi vrut să le vedem înainte de a pleca la studii în străinătate în care abordăm toate subiectele importante, discutăm despre așteptările și temerile dinainte de plecare și nu numai!

Rolul nostru, al acestui departament, este de a vă oferi suportul pentru ca filmările, munca în echipă și orice alt aspect legat de activitatea jurnalistică (precum distribuția, subiectele abordate, aranjamentul cadrelor de filmare) să decurgă fără probleme. Împreună vă vom îndruma cum să abordați o filmare sau un interviu într-un mod profesional și vom încerca să vă asiguram sprijinul necesar ca împreună să producem conținut informativ și de foarte bună calitate pentru publicul nostru.

Aceste videoclipuri sunt de cea mai mare importanță, având în vedere că echipele și membrii care nu vor urma programul de mai jos pot fi propuși pentru excluderea din echipă de către departament! Dar, suntem convinși că ne vom distra împreună creând aceste filme și le dorim tuturor noroc! 😛

Contact

Email: productie.emisiuni@gcrs.ro
Global Confederation of Romanian Student

Catalin Rus

Dir. Gen. Adj.

Studiază în prezent la Fontys University

Global Confederation of Romanian Student

Sorina Matei

Dir. Gen. Adj.

Studiază în prezent la The Hague University

Global Confederation of Romanian Students

Oana Dobrin

Dir. Gen. Adj.

Studiază în prezent la University of Groningen

Global Confederation of Romanian Students

Denisa Dobrescu

Dir. Gen. Adj.

Studiază în prezent la University of Groningen

Gabriel Cîrcu

Dir. Gen. Adj.

Studiază în prezent la University of Groningen

Poate te întrebi ce ne așteptăm să regăsim în filmele realizate de echipă

Atenție!!! Problema juridică legată de obținerea "Burselor g.C.R.S." cade în sarcina emisiunii "La revedere cu Adriana șI Dragos."

Fiecare echipă are, de regula, 4 membri, dar pot să fie și excepții (2/3). Formula unei echipe este următoarea: Colegul 1 (primul din lista) este liderul echipei deoarece este alături de noi de cel puțin câteva luni, beneficiază de “Bursele G.C.R.S.” și are experiență; Colegul 2 si Colegul 3 sunt colegi care s-au alăturat STUDENTV, se poate să beneficieze deja de bănuți, dar nu au la fel de multă experiență încă; Colegul 4 (sau 3) este un coleg care se află încă în România și urmează să meargă la studii în străinătate. Colegul 1, seful de echipa, este cel care ține legătura cu Departamentul Regie Emisiuni STUDENTV.

Colegul 1 (responsabilul/seful echipei) trebuie sa faca programarea pentru LIVE (si sa lase o scurta descriere despre emisiune in sectiunea de programare), sa ne tina la curent daca cineva nu poate participa la emisiune sau daca sunt alte probleme la nivel de organizare. Tot responsabilul echipei trebuie sa verifice cine face parte din echipa sa si atunci cand sunt colegi noi sa ia legatura cu acestia. Colegul 1 (responsabilul echipei) face o scurta introducere (un mesaj de bun venit la o noua emisiune STUDENTV, multumeste publicului pentru ca este si astazi alaturi de noi; se prezinta pe el/ea, dar si echipa) si va spune un mesaj de ramas-bun la finalul echipei. Doar atunci cand regia aude cuvantul magic (“la revedere”), se opreste emisia. Tot Colegul 1 (seful de echipa, dar nu este obligatoriu) va conduce discutia, adica se asigura ca nu ramaneti in pana de idei/intrebari, ca si colegii din Romania raspund la intrebarile (acolo unde se poate), ca fiecare persoana are timp sa isi impartaseasca ideile. Seful de echipa trebuie sa anuleze/reprogrameze LIVE-ul daca echipa nu mai poate participa. Seful de echipa trebuie sa dea link-ul acestei pagini noilor colegi si sa se asigure ca acestia au citit informatiile de pe pagina si fiecare stie exact ce au de facut in LIVE.

Colegul 2 trebuie să fie atent să aducă aminte publicului că ne prinde bine un like pe Facebook la filmul vostru, un like paginii organizației noastre (mai ales că astfel pot să ne urmărească și să afle informații importante), să ne urmărească pe Instagram, un like si subscribe canalului de YouTUBE, să nu uite să activeze notificările pentru că suntem destul de activi și că motto-ul nostru este: “Nu mai există ‘nu am știut!’, ci doar ‘am ales să nu fiu informat!’ “.

Colegul 3 trebuie sa citeasca intrebarile care vin in timpul emisiunii si sa nominalizeze cine raspunde; poate incepe el/ea sa raspunda, urmand sa dea cuvantul mai departe. De fiecare data cand se adreseaza o intrebare, trebuie nominalizata persoana care raspunde.

Colegul 4 (sau 3) fiind inca in Romania la liceu sau facultate, este bine sa aiba niste intrebari pregatite in ceea ce priveste studiile in strainatate.

Daca nu se respecta aceste instructiuni, echipa respectiva pierde LIVE-ul lunii respective si trebuie sa intre din nou in emisiune. Daca in continuare regulile nu sunt respectate, oprim colaboarea aici.

Da si nu, în funcție de dezvoltarea GCRS-ului. Este clar că șeful echipei (Colegul 1) este o persoană care primește deja “Bursele G.C.R.S.”. Atunci cand Colegul 2 si Colegul 3 ajung sa beneficieze de “Bursele G.C.R.S.” si au deja experienta, vor deveni sefi de echipa. Adică se va reorganiza echipa, menținând formula menționată din paragraful anterior. Echipele cu membrii diferitelor departamente sunt echipe fixe si nu se schimba decat dacă cineva nu mai face parte din acel departament. Daca membrii echipei dintr-un departament simt nevoia sa schimbe rolurile si sa fie moderatori pe rand, pot sa faca acest lucru. Așadar, atunci cand echipele se schimbă, noi vom posta un anunț în Grupul dedicat STUDENTV, dar șeful de echipă are obligația sa verifice componența echipei publicată mai jos.

Partea tehnica este asigurată de colegii din departamentul Regie Emisiune STUDENTV. La ora programată pentru LIVE, șeful de echipă va trimite un mesaj catre pagina pentru a primi link-ul de conectare pe platforma de broadcasting si va trebui să îl dea mai departe și colegilor de echipa. Fiecare dintre voi va accesa link-ul si se va deschide in browser (similar aplicatiei „Zoom”), platforma Streamyard, unde iti vei trece datele: Prenume Nume – STUDENTV statia, de ex: Ana Popa – STUDENTV Bucuresti.

Tot din regie se vor publica si întrebările de la public. Dacă cineva se deconectează din cauza conexiunii slabe la internet, va trebui sa intre din nou pe link-ul primit, iar regia il va adăuga in LIVE. Daca cineva incalca regulile (de exemplu, da infomatii ce tin de procedura interna, stage 2, 3,4 din tara care acorda banutii pentru studiu sau jigneste pe cineva ori face promovare pentru firmele de plasare de studenți etc.), din regie i se va opri microfonul, ca prima atentionare. Daca continua, va fi eliminat din emisiune sau se oprește emisia, in functie de gravitatea abaterii de la reguli.

Nu iti lua „la revedere” mai devreme de momentul in care vei mesajul pe ecran („Nu plecati, urmeaza o alta echipa…etc). Cand postam acest mesaj, inseamna ca si noi suntem pe faza si oprim broadcastul la timp. Asteapta cateva secunde inainte de a te ridica de la birou etc.

Te uiti pe pagina Colaboratori, in calendarul cu live-uri, si vezi cand ai putea sa faci acel live. Apoi verifici (dai click pe slotul respectiv) si vezi cati membri are echipa. Daca sunt 2 sau 3 in echipa, poti si tu sa te alaturi (in total sa fie maxim 4). Apoi cauti reponsabilul echipei in grupul dedicat STUDENTV (acolo sunt toti colegii)/in echipele de pe pagina Colaboratori si ii lasi un mesaj in privat ca sa stie ca sunteti mai multi in echipa si sa iti dea si tie link-ul pentru platforma de streaming 🙂

In calendarul cu LIVE-uri, mergi la programarea pe care ai facut-o, dai click pe ea si in fereastra care se deschide ai cateva link-uri pe care trebuie sa la accesezi (copy-paste intr-un browser), in functie de ce anume ai de facut. Nu uita sa anulezi LIVE-ul programat daca stii ca nu va mai avea loc. Verifica de 2 ori daca ai anulat, verifici daca mai apare in calendar dupa ce ai anulat (dai si refresh paginii Colaboratori). Nu este corect sa ocupi un slot pe care il pot folosi alti colegi si in plus, nu uita ca noi postam pe Instagram porgamul cu LIVE-uri, iar daca tu decizi ca nu mai faci LIVE fara sa tii cont de cele spuse mai, se considera abatere de la regulament si primesti avertisment. Anunta din timp echipa daca nu poti participa pentru ca nimeni nu are timp de pierdut.

Ai nevoie de un laptop/PC, cu conexiune la internet, camera video, casti, microfon. Ai nevoie ca incaperea in care te afli sa aiba o lumina buna astfel incat fata ta sa fie suficient de iluminata in emisiune. Asigura-te ca ridici camera la nivelul feței tale pentru ca sa nu iti vedem doar jumătate de frunte :). Atentie, nu uita sa iti pui telefonul pe silentios! Sa iti inchizi fereastra de Facebook (alte aplicatii) pe laptop atunci cand intri in live pentru ca sa nu se auda notificarile pe care tu le primesti. Nu uita sa mentii o postura adecvata in timpul live-ului, atentie la: „datul cu scaunul/fatait”, nu iti ridici piciarele pe scaun, nu culci capul pe masa, nu te scarpini. Dada, oare cine face asa ceva in timpl ce este in live? Toti! Toti cei care au emotii in primele emisiuni. Daca stii ca ai emotii, poti avea o minge de stress sau un pix cu care sa te joci, dar fara ca acestea sa intre in cadru.

Atentie! Nu ai voie sa intri de pe telefon pentru ca: 1. setarea este mai dificila decat cea a laptopului. 2. Nu vei avea acces la chat pentru ca asta inseamna sa atingi ecranul si duci mana spre camera. 3. Poate suna in timp ce esti in live! (chiar daca este pe silentions, iesi din aplicatie, deci LIVE-ul este afectat). 4. Se vede mic, deci ai tendinta sa te apropii de ecran si se vede urat pentru ca iti schimbi si pozitita corpului. Daca nu ai acces la laptop/PC cu cerintele de mai sus, reprogramezi LIVE-ul pana cand ai ce iti trebuie.

Atentie, nerespectarea acestor reguli se considera abatere de la regulamentul emisiunilor LIVE si se considera avertisment. La al treilea avertisment, orpim colaborarea.

Te rog sa dai dovada de respect fata de intreaga echipa si sa te asiguri ca indeplinesti toate aceste conditii pentru ca este extrem de neplacut sa asteptam pana cand tu iti faci curat in camera sau iti cauti 10 carti ca sa fie camera setata corect! Daca esti total nepregatit, ne rezervam dreptul sa te dam afara din acel live cu atentionare si la urmatoarea abatere ne despartim.

Tot ce ține de studii în străinătate, inclusiv experienta voastra pana in prezent. Insa pregatiti-va dinaintea emisiunii o tema, stabiliti cateva intrebari si trimiteti catre pagina un scurt rezumat al emisiunii pentru ca colegii de la Productie Emisiuni sa poate anunta pe social media emsiunea voastra si despre ce urmeaza sa discutati. (de ex: In aceasta emisiune vom discuta despre transportul in comun in Olanda, optiuni, preturi, exeperienta si aventurile noastre de pana acum. Echipa va putea adauga in postarile despre social media si tema abordata de echipa pentru ca poate cineva chiar asta doreste sa urmareasca). Tineti cont de faptul ca unim echipele care au LIVE la aceeasi ora, deci este bine ca sefii de echipa sa discute intre ei, sa stabileasca rolurile si tema. Nu este datoria departamentului Regie emisiuni sa va organizeze, ei va asigura partea tehnica. Ei nu trebuie nici sa va tine discursul de inceput, ci doar sa apese butonul de “Go LIVE”. Cei care nu sunt pregatiti vor fi raportati.

Nu uitați să amintiți că sunteți beneficiarii “Burselor GCRS”. Cu predilecție în cadrul emisiunii menționați că beneficiați de “Bursele G.C.R.S.” care sunt în valoarea de 1099 de euro + transport gratuit pentru toată Olanda, și este important să menționați că banii sunt suficienti. Puteți exemplifica care sunt costurile voastre: de exemplu, majoritatea se încadrează în aceste bugete – chirie 500 euro, mancare 200 eruo și restul sunt bani de bucuznar. Adică nu mai primiți bani de acasa decât de ziua de naștere etc. A fost un exemplu pe care îl adaptați, dar este important un răspuns sincer și asta pentru că mulți viitori studenți nu vor avea suport financiar de acasă. Daca nu va incadrati, puteti sa fiti sinceri si sa le spuneti celor de acasa tocmai ca sa stie si ei daca se pot baza financiar 100% pe “Bursele G.C.R.S.”.

Dacă sunteți întrebați despre procesul de aplicație, atunci răspundeți că avem Departamentul Consultanță Educațională la GCRS unde colegii noștri îi pot îndruma. Avem o rubrică pe site unde găsesc atât informații, dar și adresa de contact. Pot să trimită și un mesaj către pagina noastră unde același departament va răspunde. Există chiar și un chat pe site-ul nostru unde ne pot contacta direct. Pentru ca unele aspecte se pot schimba fata de momentul in care voi ati aplicat si nu vrem sa inducem viitorii studenti in eroare. Si ca totusi sa dati un raspuns, puteti exemplica experienta voastra, dar mentionati exact cand s-a intamplat acest lucru.

Spuneti “Bursele G.C.R.S.”, nu DUO. DUO se numeste in Olanda, insa nu toata lumea vrea sa mearga in Olanda la studii, insa principiul nostru este valabil in 9 tari din U.E. 😉

Nu se face publicitate pozitiva firmelor de plasare de studenți, dar nici nu se jignesc aceste firme. Trebuie  să evitați subiectul.

Nu intrati in detalii despre principiul juridic al “Burselor GCRS” de care se ocupă Dragoș și Adriana în emisiunea lor. Va limitati doar la ce am scris in aceasta sectiune de info, nu discutati nimic din ce exista pe site unde voi aveti cont si aveti acces la procedura. Nu este un secret, insa fiecare persoana va primi informatiile la momentul potrivit. Avem procedura scrisa pentru fiecare pas, iar acolo unde sunt intrebari avem si colegi care raspund intrebarilor. In plus, nu uitati ca voi puteti maxim sa faceti un rezumat care nu este corect din punct de vedere juridic si nu puteti explica principiul burselor asa cum explica Dragos si Adriana. In plus, nu uitati, am purtat in privat discutii cu fiecare dintre voi si v-am explicat ceea ce nu a fost clar. Din aceste motive, daca se abordeaza subiecte din procedura in LIVE, se considera abatere de la regulament si se primeste avertisment.

Dacă primiți orice întrebare în LIVE legata de “Bursele G.C.R.S.” atunci îndrumați persoana să se uite la rubrica de INTERNSHIP de pe site și să aplice acolo după ce a citit toate informațiile, dar și să se uite la emisiunile „La revedere! cu Adriana si Dragos” de pe YouTube pentru că acolo se discuta acest subiect. Puteti sa mentionati ca dupa ce completeaza formularul de Internship, vor fi contactati de catre Echipa G.C.R.S. si vor primi instructiuni pas cu pas ce au de factut mai departe. Puteti mentioana ca este o procedura complexa si vor fi ajutati in fiecare etapa, dar mai multe vor afla abia dupa ce ne contacteaza.

Inca o data: de ce nu spuneti mai mult in LIVE pe aceasta tema? Simplu: si voua vi s-a aplicat aceeasi procedura: ati discutat cu noi si ati primit acces in procedura astfel incat acum sa beneficiati de “Bursele G.C.R.S.”. Toate informatiile puse pe masa sunt sufocante, si fara suparare, dar nu aveti experienta sa explicati principiul descoperit de Dragos. Fiecare trebuie sa discuta cu Dragos si Dragos trebuie clar sa vada cine vine alaturi de noi. Iar daca inca esti alaturi de noi, inseamna ca ai inteles ce facem si totul este ok din toate perspectivele.

Discutați inainte de LIVE, incercati un pic sa va cunoasteti ca sa nu fiti stingheri in LIVE. Acest lucru se observa imediat. Încercați să aveți o discuție liberă, coerentă și evitați momentele stânjenitoare în care nu știți ce întrebare să mai adresați. Nu exista “nu am mai stiut ce sa zic”, trebuie sa fii pregatit, este datoria ta sa ai subiecte. Veniți pregătiți cu întrebări și interacționați. Fiecare dintre voi trebuie să participe la discuție, fiecare trebuie să interacționeze pentru că, nu uitați, este munca voastră de jurnalist. Nu se acceptă ca 2 sau 3 persoane să participe activ, iar 1 sau 2 să fie telespectator. Nici răspunsurile simple DA/NU nu sunt suficiente. Acordați-vă timp să răspundeți și încercați ca toți să discutați la fel de mult.

Într-adevăr, discuția este condusă de șeful de echipă, dar toți aveți calitatea de jurnalist, și nu de invitat. Daca vedem ca cineva raspunde scurt, “da/nu/posibil/nu stiu” sau putin mai lung “este o discutie mai lunga si nu vreau sa discut acum” (lasand intrebarea in ‘coada de peste’), regia va lua masuri, cel mai probabil oprind acea emisiune.

Live-urile echipelor au loc in intervalul orar 17.00-20.30, iar prima programare din ziua respectiva este pentru colegul care asigura regia (de exemplu, Regie - Oana). Sefii de echipa vor lasa mesaj catre pagina ca sa primeasca link-ul pentru LIVE de la regie. Orice situatie legata de LIVE (anulare, colegi lipsa etc) se discuta prin mesaj catre pagina.

Pentru a ne organiza mai usor, in ziua in care intrati in LIVE trebuie sa urcati aici si articolele de presa lunare pentru a putea sa va dam un feeedback si asupra lor.

Mai mult, in timpul LIVE-ului putem actualiza si pagina lunara dedicata activitatii jurnalistice

Aici gasiti componenta echipelor precum si data LIVE-ului.

De ce suntem unici?

Pentru că noi NU te trimitem la studii, noi te așteptam deja aici.